asdf

Felnövőben Hollywood új generációja

Egyelőre még Brad Pitt, Leonardo Dicaprio és Christian Bale filmjeire tolongnak a legtöbben. Nem csoda, hisz a karrierjük csúcsán álló színészek mind-mind potenciális főszereplő jelöltek.

Azonban hamarosan eljön az az idő, amikor ezek az ünnepelt sztárok a főszereplő státuszból megbízható mellékszereplőkké szelídülnek. Megnéztük, hogy kik lehetnek azok, akik követhetik Brad Pittéket a trónon!

Chris Pratt

chris pratt

Az Everwood sztárját már sokszor emlegettük és most megtesszük ismét. Egyrészt, mert megérdemli. Másrészt, mert elég világosan látszik, hogy Chris Pratt lesz a felnövő új generáció egyik meghatározó tagja. Meg van benne minden olyan „adalék anyag”, ami a sztársághoz kell: remek drámai képességek – ezeket már bizonyította a Pénzcsináló-ban és Everwood-ban - jóvágású, amivel számos tinilány szívét megdobogtathatja és a fizikumából adódóan könnyen akciósztárrá is „nevelhető”. Ezt az oldalát hamarosan meg is mutatja nekünk a soron következő nagy költségvetésű filmjében, a Galaxis őrzőiben. Ezzel pedig Chris Pratt is csatlakozhatott a Marvel-birodalmához és, ha Star-Lordként sikerre tudja vezetni a kis csapatát, akkor jó időre, ha mással nem is, de a Marvel filmekkel biztosan a felszínen tud maradni.

További tervei: A galaxis őrzői mellett főszerepet kapott egy régóta várt kultikus franchise új részében, a Jurassic World-ben is. Emellett pedig Chris Pratt a legesélyesebb arra, hogy a mozivásznon felélessze Michael Knight-ot.

Nicholas Hoult

nicholas hoult

Talán kevesen gondolták volna, hogy a brit Skins című sorozat Tony-ját, Nicholas Hoult-ot Hollywood egyik nagy reménységeként fogják számon tartani. Jennifer Lawrence egykori vagy jelenlegi – nehezen lehet követni – kedvesét az utóbbi időben egyre jobban foglalkoztatják. Olyannyira, hogy a kezdeti apró mellékszerepek után (Titánok Harca) főszerepet kapott az Eleven Testek (Warm Bodies) könyvadaptációban. Nicholas Hoult játéka eleven és lélegző volt, annak ellenére, hogy egy zombit alakított. A film legnagyobb ereje talán abban rejlett, hogy nem vette túl komolyan magát, nem akart többnek látszani annál, mint ami volt. Nem csak a kritikák alapján vizsgázott jól a 25 éves színész, hanem anyagi szempontból is sikerre tudta vezetni az első komoly filmes próbálkozását. Azóta nincs megállás: állandó tagja az X-Men elnevezésű mutánscsapatnak. Ő formálhatta meg Bestiát az X-Men: Az elsőkben és az idén bemutatásra kerülő folytatásban, az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban is. Ráadásul nem ez volt az első alkalom, hogy együtt dolgozhatott a mutánsok „legnagyobb barátjával”, Bryan Singer-rel. Nicholas Hoult főszerepet kapott a rendezőzseni fantasy- kalandfilmjében, az Óriásölőben is.

További tervei: az már biztos, hogy Nicholas Hoult-ot viszontláthatjuk Tom Hardy oldalán a viharos körülmények között elkészült új Mad Max moziban, a Mad Max: Fury Road-ban. Idén még bemutatásra vár a Dark Places című thrillerre, ahol olyan színésznők mellett tündökölhetett, mint Charlize Theron vagy Chloë Grace Moretz.

Dane DeHaan

dane dehaan

A 27 éves amerikai színész a Josh Trank által rendezett Az erő krónikái előtt jó formán teljesen ismeretlen volt. Inkább csak kisebb szerepekben volt látható olyan népszerű tévésorozatokban, mint a Különleges ügyosztály vagy az HBO vámpíros-sorozata, a True Blood. Ám az alacsony költségvetésű, egyedi megközelítésű szuperhősös film, az Erő krónikája egy csapásra megváltoztatott mindent. Dane DeHaan olyan átéléssel játszott le mindenkit a vásznon, hogy azonnal felkerült a producerek/rendezők radarjára. A karrierje pedig ettől a pillanattól fogva felfelé ívelő pályára állt. Daniel Radcliffe (Harry Potter) partnereként szerepelhetett a Kill your Darlings c. drámában, amit a Hollywoodban szorgoskodó magyar rendezőnk, Antal Nimród új filmje, a Metallica: Through the Never követett. Az egyedi stílusú koncert-akció egyvelegben Dane DeHaan már főszerepet játszhatott. Az igazi áttörésre csak akkor került sor, amikor a Csodálatos Pókember 2. castingosai megkeresték őt egy szereppel. Méghozzá nem is akármilyennel! Dane DeHaan kapta ugyanis a Pókember-univerzumának egyik meghatározó karakterének, Harry Osborn-nak – „mellékállásban” Zöld Manó - a megformálási „jogát”. A nagy kérdés az volt, hogy tud-e majd élni ezzel a nem mindennapi lehetőséggel. A kritikánkból is kiderült, hogy nagyon emlékezetesre sikeredett az alakítása.

További tervei: Dane DeHaan karrierje a hálószövő második része után újabb lökést kapott: 2015-ben bemutatásra váró filmjében, a Life-ban újra főszerepet játszik. Ő kelti ugyanis életre a tragikus sorsú színészt, James Dean-t. Érdemes lesz odafigyelni erre a projektre, ugyanis Dane DeHaan mellett Robert Pattinson, Joel Edgerton és Ben Kingsley is fontos szerepet kapott. A másik érdekes filmterve, amelyben várhatóan ismét főszerepet fog játszani, az Justin Chadwick új filmje, a Tulip Fever lesz. És, hogy ez miért érdekes? Mert a kétszeres Oscar-díjas Christoph Waltz lesz a másik főszereplő!  

Andrew Garfield

andrew garfield

Andrew Garfield is hasonló utat járt be, mint a kollégája, Dane DeHaan. Mielőtt megismerhettük volna a nevét, csak kisebb szerepekben tűnt fel a vásznon. Ilyen volt például Heath Ledger utolsó, be nem fejezett filmje, a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma. Aztán érkezett a facebook, ami nem csak Mark Zuckerberg-et tette egy csapásra gazdaggá, hanem Andrew Garfield-et is „kiposztolta” a hollywoodi producerek Ígéretes tehetségek-listájára. David Fincher és Aaron Sorkin közös filmjéről, a Social Network - A közösségi hálóról van szó, ami Jesse Eisenberg mellett Andrew Garfield-et is felfelé ívelő pályára állította. A facebook film után nem is kellett sokáig várnia, hogy megkapja álmai szerepét: Andrew Garfield-ot szerződtették le ugyanis az újraindított Pókember-film főszerepére. Az egyetlen gond ezzel csak annyi, hogy a falmászó miatt az utóbbi időben nem vállalt olyan filmeket, amelyekben maximálisan kiaknázhatta volna a kivételes tehetségét.

További tervei: Szerencsére a 2016-ban bemutatásra kerülő Csodálatos Pókember 3. előtt kétszer is találkozhatunk még a filmszínházakban Andrew Garfield-dal. Az egyiket, a 99 Homes című drámáját még idén bemutatják. Ám ennél jóval érdekesebbnek ígérkezik Silence című projektje. Martin Scorsese rendezésében készülő drámának a főszereplője kivételesen nem Leonardo DiCaprio, hanem Andrew Garfield lesz. Ha ez még nem lenne elég jó meghívó a filmhez, akkor eláruljuk: mellette még olyan sztárok tűnnek fel a Tégla direktorának új filmjében, mint Liam Neeson (Non-stop, Elrabolva) és Adam Driver (Star Wars VII).

Emma Stone

emma stone

Ha már egymás után vettük górcső alá a Csodálatos Pókember 2. roppant ígéretes tehetségeit, akkor illendő lenne Emma Stone-nal folytatni a sort, aki nem csak a vásznon, hanem a szürke hétköznapokban is a hálószövő barátnőjét „alakítja”. Az igazság az, hogy Emma Stone-t egyszerűen nem lehet nem szeretni. Annyira bájos és kedves, hogy az átjön a vásznon. De a „cukiság-faktor” önmagában nem lenne elég, ha nem társulna hozzá valódi tartalom, tehetség. Emma Stone-ban pedig ezek egyszerre vannak jelen. Ha igazán megakartok győződni a fiatal színésznő kivételes képességeiről, akkor nézzétek meg a The Help című drámáját. Elképesztően intelligens és érett a játéka, bizonyítva azt, hogy nem csak a laza romantikus vígjátékok (Könnyű nőcske; Őrült, dilis, szerelem) állnak jól neki.

További tervei: Bemutatásra vár egy Woody Allen film, a Magic in the Moonlight, amelyben Emma Stone játssza a női főszerepet Colin Firth oldalán. Ugyancsak idén mutatnak be egy ígéretes Iñárritu-filmet, a Birdman-t, amiben Emma Stone olyan partnerek mellett brillírozhat, mint Edward Norton és Naomi Watts. Mindközül a legjobban várt filmterve az egyelőre címnélküli Cameron Crowe film, amelyben a bájos színésznő Rachel McAdams, Bradley Cooper és Alec Baldwin mellett próbál majd meg helytállni. Bizonyára kifogástalanul. 

Jennifer Lawrence

jennifer lawrence

Jennifer Lawrence-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A még csak 23 éves színésznő elmondhatja azt, amit rajta kívül nagyon kevesen: ilyen fiatalon karrierje csúcsára ért, hiszen már most Golden Globe- és Oscar-díjas színésznőnek mondhatja magát. De még a különleges egyéniségű Jennifer Lawrence-nek sem adták könnyen a szakmai sikereket és az osztatlan népszerűséget. Minden egyes vásznon töltött játékpercét keményen megdolgozott. Az első komoly filmszerepében, a Winter's Bone-ban már bizonyította, hogy kivételes tehetségű színésznőről van szó, aki a későbbiekben még nagyon sokra viheti.  A „végzetéről” szóló jóslatok pedig maradéktalanul beváltak abban a pillanatban, hogy leszerződtették a népszerű az X-Men-univerzum egyik fontos szereplőjének, Mystique-nek a szerepére, amit rövid időn belül egy még sikeresebb franchise követett. Jennifer Lawrence lett ugyanis az Éhezők Viadalának a főszereplője. A casting bejelentése után – ahogyan az lenni szokott – a könyvtrilógia kemény vonalas rajongói azonnal lázadozni kezdtek. Sem külsőre, sem személyiségre nem tartották alkalmasnak Katniss Everdeen szerepére. Az első rész bemutatása után ezek a negatív hangok azonnal elnémultak. A filmszakma és az Éhezők Viadala rajongói egyöntetűen dicsérték a szőke szépség elegáns, kifinomult, érzelmekkel gazdag játékát. Érezhető volt, hogy innen nincs megállás Jennifer Lawrence számára. Egyre inkább erősödtek azok a hangok, akik Oscar-díjat adnának a fiatal színésznőnek. Nekik lett igazuk: a 2012-ben bemutatott David O’ Russel filmben, a Napos oldalban nyújtott alakítását Arany Glóbusz- illetve Oscar-díjjal jutalmazták. 2013-ben ugyancsak a legnagyobb esélyesek egyikre volt a rangos díjra, ám ez alkalommal alul maradt, és csak a „kisebb” díjat vihette haza.

További tervei: Idén mutatják be az X-Men: Az eljövendő múlt napjai című új mutáns mozit, amit a Serena c. drámája követ, ahol Jennifer Lawrence újra együtt játszhat Bradley Cooper-rel, karrierje során immár harmadszor. A legjobban várt filmje minden bizonnyal az Éhezők Viadala könyvtrilógiát lezáró Kiválasztott első része, amit a mai trendnek megfelelően két felvonásban küldik a mozikba. A naptárjában a jövőben is ez a két nagy franchise élvez elsőbbséget: 2015-ben a Kiválasztott második részével Jennifer Lawrence végleg búcsút int a Kapitóliumnak, hogy aztán 2016-ban a mutánsokkal együtt  megvédjen minket az eddigi legveszélyesebb ellenféllel szemben. Legalábbis a tervek szerint két év múlva mutathatják be az X-Men: Apokalipszis című új képregényfilmet, ám ezt még nagyban befolyásolhatja Az eljövendő múlt napjainak bevételi adatai.

Elizabeth Olsen

elizabeth olsen

Az a helyzet, hogyha Elizabeth Olsen átgondoltan válogat a szerepajánlatok közül és a jövőben elkerüli azokat az érdekes koncepción alapuló, ám gyorsan felejthetővé váló filmeket, mint, amilyen a Silent House is volt, akkor nagyon gyorsan az A-listás sztárok között találhatja magát. Mert a tehetsége megkérdőjelezhetetlen, csak szélesebb körben is bizonyítania kell ezt. Idén meg van erre minden lehetősége, ugyanis két olyan szuperprodukcióban is fontos szerepet kapott, amire az egész világ nagyon kíváncsi. Az egyik az újra élesztett Godzilla, a másik pedig a Marvel II. fázisát lezáró Bosszúállók: Ultron kora. Utóbbiban Elizabeth Olsen alakítja Wanda Maximoff-ot azaz Skarlátboszorkányt. Bár a Bosszúállók 2. premierje még sajnos kínzóan messze van, de forgatási képeken már több ízben is láthattuk, sőt az Amerika Kapitány: A tél katonája stáblista utáni jelenetében mozgás közben is megcsodálhattuk. Az a pár pillanat, amit láthattunk tőle, több mint ígéretes volt.

Chloë Grace Moretz

chloe grace moretz

Mindössze 17 éves a soron következő „versenyzőnk”, Chloë Grace Moretz. Ennyi idősen a legtöbb fiatal csak a bulira, csajokra/pasikra és a barátokra tud gondolni, szemben Chloë Grace Moretz-cel, aki tudatosan építi a karrierjét, ami egyáltalán nem szokványos filmekkel van kikövezve. Már egészen kiskorától kezdve szerepel kisebb-nagyobb produkciókban, de a nevét a világ csak a 2010-ben bemutatott Kick-Ass (Ha/Ver) című képregényfilmben látott alakítása után jegyezte meg. Nem csoda, hiszen a film önmagában is egy olyan szórakoztatóan elborult alkotás, amire évek múltán is jó érzéssel gondolunk vissza. Az önkéntes szuperhős csapata elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy elindítsák Chloë Grace Moretz karrierjét. Olyannyira, hogy ezek után olyan legendás rendezőkkel dolgozhatott együtt, mint Martin Scorsese (Leleményes Hugo) vagy Tim Burton (Éjsötét árnyak). 2011-2013-ig tévésorozatozott is: ő alakította Kaylie Hooper-t a 30 Rock c. sorozatban. Ezt követően Aaron Taylor-Johnson-nal együtt elvállalták újra a korábbi szerepeiket a Kick-Ass folytatásában is. Az igazi áttörést számára valószínűleg a thriller/misztikus regények koronázatlan királya, Stephen King egyik műve, a Carrie hozta el. Első alkalommal alakíthatott főszerepet egy olyan filmben, amit a kezdetektől fogva nagy érdeklődés kísért. Jó lehet, hogy a Carrie nem aratott osztatlan sikert a nézők körében, és az is biztos, hogy nem sikerült felülmúlnia Brian De Palma mesterművét sem. De sietve leszögezzük: egyáltalán nem Chloë Grace Moretz hibája volt. Ellenkezőleg: az ő alakításának köszönhetően volt élvezetes a film. Félelmetes átszellemültséggel játszotta Carrie szerepét!

Várható filmjei: a tehetséges fiatal színésznő naptárja az elkövetkező időszakra jócskán zsúfolva van izgalmas projektekkel. Idén mutatják be Olivier Assayas új filmjét, a Clouds of Sils Maria-t, amelynek a két főszereplője Chloë Grace Moretz és Kristen Stewart (Twilight). Aztán itt van a Dark Places is, amelyben az új generáció egyik üdvöskéjével, Nicholas Hoult-tal játszik együtt. A végére hagytuk a legizgalmasabb projektjét: 2015-ben mutatják be a The Equalizer-t, ami egy korábbi sorozaton alapszik és ahol Denzel Washington oldalán bukkanhat fel.

Aaron Taylor-Johnson

aaron taylor-johnson

Aaron Taylor-Johnson karrierje is hasonló ívet futott be, mint Chloë Grace Moretzé, annyi különbséggel, hogy a Kick-Ass után őt hamarabb találták meg főszerepekkel. Ilyen fontos szerepet kapott a Vadállatok thrillerben is, ami Don Winslow zseniális regényén alapult. Érdekesség, hogy ebben a filmben rajta kívül még az a Taylor Kitsch is fontos szerepet kapott, akit szintén az új generáció oszlopos tagjai közé vártak. Egyenlőre kettejük közül csak Aaron Taylor-Johnson váltotta be  hozzáfűzött reményeket. Olyannyira, hogy az Anna Kareninában Keira Knightley oldalán szintén főszerepet játszhatott. Méghozzá kiválóan! Most már csak egy pici választja el attól, hogy Hollywood egyik új fénylő csillaga legyen. Kezdjük rögtön a Godzillával, amelynek Aaron Taylor-Johnson az egyik főszereplője. A film nem csak arra jó, hogy megmozgassa az óriási szörny elmacskásodott végtagjait, hanem arra is választ ad, hogy Aaron Taylor-Johnson vajon képes lesz-e eladni egy nagy költségvetésű blockbuster-t. Mert sose feledjük el Hollywood egyetlen öröktörvényét: „Annyit érsz, mint, amennyit az előző filmet hozott”. 

Várható filmje: ez az áttörés lehet, hogy az elkövetkezendő két évben meg is fog történni. A Godzillánál is nagyobb figyelmet kap a jelenleg is forgatás alatt álló Bosszúállók: Ultron kora, amiben Aaron Taylor-Johnson Pietro Maximoff-ot vagyis Higanyszállt alakítja. Érdekesség, hogy van egy közös nevező a két, témától teljesen eltérő film között. Még hozzá Elizabeth Olsen személye, akivel nem csak a Godzillában, hanem az új Bosszúállókban is együtt fognak játszani.

Zac Efron

zac efron

Érdekes eljátszani azzal a gondolattal, hogy milyen megítélése lenne Zac Efron-nak, ha anno a karrierje hajnalán nem a Disney sztárcsináló-gépezetéből lépett volna elő, hanem Andrew Garfield-hoz vagy Dane DeHaan-hoz hasonlóan lépésről-lépésre kapaszkodott volna fel a szamárlétrán. Ne felejtsük el azt sem, hogy Leonardo DiCaprio-nak is milyen nehéz volt kitörnie a romantikus szépfiú-skatulyából. Na, nem mintha összeakarnánk hasonlítani a világ egyik legjobb színészét a még karrierje elején álló, kiforratlan Zac Efron-nal. Csupán arról van szó, hogy távolról sem rossz színész, csak valamiért divat nem szeretni őt. Igaz, hogy a High School Musical-trilógia nem túl jó ajánlólevél, de amióta kiszakadt az „iskolapadból” iszonyúan igyekszik. Próbálkozott drámákkal (Szerencsecsillag), és izgalmas thrillerekkel (The Paperboy, Parkland) is, egyszóval nem lehet azt mondani, hogy ne tenne meg mindent annak érdekében, hogy változtasson a róla kialakult képen. Ugyan a vígjáték műfajban tett kísérletei vegyes fogadtatásra találtak: a Csajkeverőket szerintünk Zac Efron kocka hasa sem menthette meg, ellenben a Rossz szomszédsággal, amit az utóbbi évek egyik legfrissebb vígjátékaként emlegetnek.

Várható filmjei: Zac Efron 2015-ben újra thrillerrel jelentkezik! A The Associate projektről egyenlőre csak annyit tudni, hogy Zac Efron lesz a főszereplő és John Grisham novelláján fog alapulni. Nekünk ennyi információ is elég ahhoz, hogy a The Associate a város filmek-kategóriájába kerüljön.

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon