asdf

Amerika Kapitány végre vicces és könyörtelen

  • Szerző: P. Kristóf
Vasember és Thor után végre Amerika Kapitány is visszatér a Bosszúállók eseményeit követően.

Az első Amerika Kapitány film készítette elő a Bosszúállók cselekményét és most a folytatása ugyanezt a célt tűzte ki magának, csak a kivitelezése lett sokkal, de sokkal jobb, pedig Az első bosszúállóval sem volt semmi baj. Akkor a többitől eltérően a második világháború idején játszódott a cselekmény és a stílus az Indiana Jones filmek mintáját hivatott követni, így végeredményben egy teljesen egyedülálló alkotás születhetett, amely a kritikusok és a közönség tetszését is elnyerte. A karakter egy évvel később a Bosszúállókban folytatta tovább karrierjét, mely ugrásszerűen megnövelte a népszerűségét az összes szereplőnek, így a Vasember 3 és a Thor: Sötét világ is túlszárnyalta elődjeit. 

Amerika Kapitány: A tél katonája

Most pedig a Marvel legöregebb hőse tér vissza, hogy ezúttal a modern világban magára maradva, egyedül szálljon szembe a múltjával a Második fázisban. A két Bosszúállók film közötti epizódokat a korábbiaknál jóval sötétebb hangulat és jóval személyesebb hangvétel jellemzi, így Steve Rogers-nek is minden korábbinál nagyobb harcot kell megvívnia a Tél katonája névre hallgató főellenséggel. 

Amerika Kapitány: A tél katonája

Miközben a környezet és a történet komolyodott, a karakter jóval könnyedebb, modernebb és viccesebb lett, így Amerika Kapitány végre nem az a karótnyelt erkölcscsősz, hanem egy felszabadultabb és jóval könyörtelenebb ellenfél. Ez már azon is meglátszik, hogy a bevételek miatt 12-es korhatárral futó szuperhősmozik után végre bevállaltak egy jóval keményebbet, így A tél katonája végre 16-os lett és nem kellett kihagyni belőle azokat az összetevőket, amelyre szükség van ahhoz, hogy ne egy gyerekfilm legyen. No nem a szexről van szó, hanem a film stílusáról, a történetről és persze a harcjelenetekről.

Amerika Kapitány: A tél katonája

Indiana Jones után ezúttal sokkal inkább egy szuperképességekkel rendelkező James Bond-ra hasonlít a film cselekménye, a Marvel korábbi produkcióihoz képest szokatlanul komoly lett, de persze a humor sem hiányzik belőle, ugyanis végre Amerika Kapitány nyelve is olyan csípős lett, mint például Loki, vagy Tony Stark, ami kifejezetten jót tesz a karakter dimanikájának. Ahogy korábban már hírül adtuk, Scarlett Johansson Fekete Özvegye is végre nagyobb teret kapott, nem csak a háttérben ugrál, hanem szerves része az egésznek, közben pedig több új szereplőt is bevezettek. Közülük Robert Redford alakítása a legfigyelemreméltóbb, hiszen az Oscar-díjas veteránt idén csak ebben a filmben láthatjuk, de az Anthony Mackie által életre keltett Sólyom is egy nagyszerű figura. 

Amerika Kapitány: A tél katonája

Nem kell félni, a karaktervezetés és a politikai irányvonal medrében a kötelező akció és robbanásmennyiség sem szorul háttérbe, sőt pont hogy végre értelmet kap a látványorgia, van mélysége és olyan jól lett megszerkesztve a cselekmény, hogy minden perce idegtépően izgalmas. Rengeteg fordulat jellemzi a történetet, melyek még akkor is ütnek, ha valamilyen mértékben előre láthatóak. A Marvel eddigi legkomolyabb szuperhősfilmje, aminek társadalmi mondanivalója, alaposan kidolgozott karaktervezetése és felnőtteknek szóló története van. Mindezeknek köszönhetően Amerika Kapitány végre olyan lett, amilyennek mindigis lennie kellett volna, kőkemény, verhetetlen és elképesztően menő, egyszóval betömi a Robert Downey Jr. helyén keletkező űrt, hiszen Vasember már csak a Bosszúállókban tűnik majd fel, önálló filmje nem készül több.

Amerika Kapitány: A tél katonája

Viszont mégsem ez a legizgalmasabb tulajdonsága a filmnek, hanem hogy minden szereplő életére hatással van, mindent megváltoztat maga után, felrázta a Marvel egész filmes univerzumát, ezzel előkészítve az Ultron korát, a film végén pedig látható is egy jelenet a második Bosszúállókból, a legelső képkockák a jövő év májusában bemutatásra kerülő szuperprodukcióból. Összefoglalva az Amerika Kapitány: A tél katonája egy igazán összeszedett, alapos, lenyűgözően izgalmas és sokoldalú, felnőtteknek készített szuperhősfilm, melynek köszönhetően a Marvel tett egy hatalmas lépést A sötét lovag-trilógia magas színvonalú, érett minősége felé. 

Amerika Kapitány: A tél katonája

színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 128 perc, 2014 (16)

rendező: Joe Russo, Anthony Russo
forgatókönyvíró: Christopher Markus, Stephen McFeely, Ed Brubaker, Joe Simon, Jack Kirby
zeneszerző: Henry Jackman
operatőr: Trent Opaloch
producer: Kevin Feige
vágó: Jeffrey Ford

szereplők:
Chris Evans (Steve Rogers / Amerika Kapitány)
Sebastian Stan (Bucky Barnes)
Scarlett Johansson (Natasha Romanoff)
Samuel L. Jackson (Nick Fury)
Cobie Smulders (Maria Hill)
Robert Redford (Alexander Pierce)
Hayley Atwell (Peggy Carter)
Dominic Cooper (Howard Stark)
Frank Grillo ( Brock Rumlow / Crossbones)
Anthony Mackie (Sam Wilson / The Falcon)
Georges St. Pierre (Georges Batroc / Batroc the Leaper)

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon