asdf

Az Óriásölő, avagy az életre keltett legenda

Bryan Singer életre keltette a legendát. A rendező, a következő X-Men kaland előtt még rászánta magát, hogy elkészítse saját gyerekkora egyik meghatározó meséjének filmváltozatát. "A gyerekkori elképzeléseket és a mesekönyvek illusztrációit akartam valóságossá tenni; nagy léptékben, akciókkal, drámával és egy öt mérföld magasba nyúló babszárral.”- mondta Singer.

A történet rendkívül egyszerű, mégis rengeteg lehetőséget hordoz magában: az óriások világába jutunk el a különleges babnak köszönhetően. Felfedezhetünk és megismerhetünk egy idegen világot, az Óriások világát. És erről a helyről a mi világunkba  is lejuthatnak az óriások. Mint minden jó mese, ez is örök értékekről szól: állhatatosságról, önfeláldozásról és azokról a dolgokról, melyeket a szerelemért megteszünk. A felnőtté válás metaforája is erősen megjelenik, mint a babszáron való felkapaszkodás, mely által legyőzzük félelmeinket és készek vagyunk szembenézni a ránk váró nehézségek áradatával.

Az Óriásölő (Jack the Giant Slayer) megmutatja, hogy egy egyszerű parasztlegény is válhat hőssé. A főhős, Jack (Nicholas Hoult) naivnak tűnhet, hiszen odaadta lovát néhány szem babért. Sejthető, hogy itt nem erről van szó, mert nem egyszerű babszemek birtokába jut. A történet másik fontos szereplője, a kalandvágyó Isabelle (Eleanor Tomlinson), aki a  király leánya. Apja, egy olyan házasságba akarja kényszeríteni, amelyet ő nem akar. Dacolva a király akaratával, a lány útnak indul és a véletlen folytán csöppen bele élete legizgalmasabb kalandjába. Jack a hercegnő nyomába szegődve, az égig érő paszulyon találja magát. Az óriások földjén kiderül, hogy egy bizonyos varázserejű koronának kulcs szerepe van az óriások életében. Az igen méretes teremtmények okkal vágynak az emberek lakta földre, és mindent megtesznek, hogy lejussanak oda, az óriások kétfejű vezérével ( akinek az egyik feje retardált) az élén. Mérhetetlen étvágy hajtja őket, s mikor a földre érkeznek, nem kímélik az embereket.

 Oriasolo_online_plakat_12

A látványvilág nagyon pazar, Gavin Bocquet igazán kitett magáért. Newton Thomas Siegel operatőr csodás helyszíneken csodás képeket készített a produkció számára (kapunk egyrészt egy középkori várost, annak minden jó és rossz oldalával, egy hatalmas, indákból álló babszárat, az égben „lebegő” földet, melyen mindent alsó kamera beállításból mutatnak, pl.: vízeséseket és egyéb csodákat). Az igen drága effektusok (közel 200 milliós költségvetés) élethűbbeké  teszik az óriásokat. Sőt! Emberibbek, ők is asztalnál esznek és korsókból isznak, nem csupán hatalmas, mihaszna behemótok, hanem ravasz, gyors, még emberléptékkel is rendkívül okos lények. És éppen amiatt, hogy az emberhez oly hasonlatosak, rivalizálnak is egymással, azonfelül, hogy alapvetően rossz tulajdonságaik vannak. Az élethű viselkedés annak köszönhető, hogy a készítők rendes jellemvonásokkal akarták ellátni a főbb óriáskaraktereket, akik így válnak hihetőbb alakokká.

Kaland és szerelem, árulás és küzdelem, minden megtalálható ebben a fantasy-kalandfilmben. Így talán még sosem ábrázolták ezt a klasszikus történetet. És ami a legjobb benne, hogy nem csupán egy korosztálynak szól, az egész családot elszórakoztatja majd Az óriásölő, mely ugyan helyenként kissé ijesztő, de a sok humorral és romantikával nézhetővé válik mindenki számára.

Az Óriásölő (Jack, the Giant Slayer)

Forgalmazza: InterCom

Hazai mozipremier: 2013. március 28.

Szereplők: Nicholas Hoult / Jack Eleanor Tomlinson / Isabelle Ewan McGregor / Elmont Ian McShane / A király Stanley Tucci / Roderick

Rendezte: Bryan Singer

Megosztás facebookon