asdf

Carrie, avagy a horrorszegény vérengzés

Egy remake ritkán ér el nagyobb sikereket, mint elődje. Vagy nem képes újat mutatni, vagy kicsit más szemszögből mutatja be a történetet, amitől talán érdekesebb lesz.

Stephen King nevét ki ne ismerné. A sikeres író első regénye, a Carrie 1974-ben jelent meg, ami később (1976) Brian De Palma által megfilmesítésre került. Most az Oscar-díjas A fiúk nem sírnak (1999) és A sereg nem enged (2008) rendezőnője, Kimberly Peirce adaptálta újfent filmre King közel 40 éves mesterművét. Sajnos Peirce Carrie-je nem érezteti, hogy volt értelme újra feldolgozni a telekinetikus lány tragédiáját, hiszen hűen követi az eredetit. Talán látványában emelkedik ki „társaitól”, de az idő haladtával ez nem eredmény.

carrie02

Carrie White története nem új, akik olvasták a regényt vagy látták a feldolgozások bármelyikét (1952, 1976, 2002), azok tudják, hogy a lány miken megy keresztül. Carrie White (Chloe Grace Moretz) egy szerény és szégyenlős fiatal lány, akit bigott katolikus körülmények között neveli édesanyja (Julianne Moore), és minden külvilági hatás elől gondosan elzárja gyermekét, így a barátkozás is nehezen megy neki. Ráadásul visszafogott viselkedése miatt diáktársai is folyamatosan gúnyolják. Ő az élcelődés középpontja.

carrie01

A film elején Carrie 16 éves korában még fogalma sincs a menstruálásról, és amikor ez az iskolában (az öltözőben) történik meg vele először, a lány pánikba esik, osztálytársnői pedig kinevetik, megalázzák. Azonban valami különleges dologra lesz figyelmes a lány: telekinetikus képességekkel rendelkezik, amit csak fokozatosan tud uralni. Az iskola egyik tanára, Ms. Desjardin (Judy Greer) a zuhanyzóban történt atrocitás miatt néhány lányt megbüntet. Sue (Gabiella Wilde), aki benne volt a balhéban, lelkiismeret furdalása van a történtek miatt. Chris (Portia Doubleday) a gonosz lány, aki nem törődik semmivel és senkivel, csak magával, a szalagavató bálon áll bosszút, ahol Carrie ismét megalázás tárgya lesz. A lány különleges képességéről senki sem tud, erejének poklát pedig épp azok számára tartogatja, akik ártani akarnak neki...

carrie03

A film alatt végig arra számítottam, hogy a horrorokra jellemző átható feszültség végig kíséri a cselekményt. Azonban a fiatal lány, aki arra vágyik, hogy elfogadják, és normális élete legyen, megalázzák, képességének erejével visszavág, mindez inkább csak drámai, mint félelmetes. Nem érezzük, hogy mekkora áldozat a kislány.

Chloe Grace Moretz nagyon bájos és tehetséges, jól játszik ugyan, de inkább egy tragikus sorsú lány egy amcsi romantikus tinifilmben. Viszont Julianne Moore végig félelmetes és kiráz tőle a hideg, jól áll neki ez a szerep.

Aki borzongásra számít, az nem jár jól. Viszont, aki egy horrornak szánt vérengzős drámát szeretne látni, annak ajánlani tudom. A Carrie nőknek szánt horror film 18-as indokolatlan besorolással.

CARRIE 

színes, feliratos, amerikai horror-dráma

Magyarországi premier: 2013.10.24.

Szereplők: Chloë Grace Moretz, Julianne Moore, Judy Greer, Gabriella Wilde, Portia Doubleday

Rendező: Kimberly Peirce

Írta: Roberto Aguirre-Sacasa

Producer: Kevin Misher

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon