asdf

Tűzről pattant menyecske

  • Szerző: P. Kristóf
Végre megérkezett Az éhezők viadala folytatása, amely egy tökéletes középső alkotás, pont olyan, amilyennek egy trilógia második részének lennie kell.

Az éhezők viadala első része óriási siker lett tavaly, igazi kultuszt teremtett maga köré, ráadásul anyagilag is nagyon megtérült. Így semmi nem álta útját, hogy a könvytrilógia további két részét is filmre vigyék. Legtöbbször azonban a folytatás a minőség romlásához vezet, a történet ellaposodik, ami eleinte eredeti volt, az szánalmassá és erőltetetté válik. Hálistennek itt a történetet nem tehették tönkre, hiszen már adott volt, csupán a stílus és a megvalósítás vezethetett volna bukáshoz. Ezúttal azonban a könyvtrilógiák hagyományait követve nem hogy sikerült hoznia a szintet, de még felül is múlta előzményét. Ez egy részről a megduplázott költségvetésnek, másrészről a rendezőváltásnak is köszönhető.

Az éhezők viadala: Futótűz

A Futótűz felépítése nagyon hasonlít az előzőéhez, viszont annál sokkal látványosabb, feszültebb és komorabb is. A stílusa letisztult, végre megszabadult az összes olyan sajátosságától, ami engem idegesített az első részben és azokra erősített, amik viszont olyan csodálatossá tették. Minden szempontból egy trilógia tökéletes második része, amikor a gonosz hatalma még egyszer utoljára kiteljesedik, elkerülhetetlenné téve az egyre jobban közelgő végkifejletet. Katniss és Peeta miután megnyerték a 74. Éhezők viadalát, nyertesként részt kell venniük a Győztesek Körútján, körbejárva az összes körzetet, miközben szembesülnek a gyilkosságokkal és minden borzalommal, amelyre rákényszerítették őket. 

Az éhezők viadala: Futótűz

Sokkal jobban elmélyültek a szereplők lelki világában, egyre több mindent tudhatunk meg róluk, miközben a kapcsolatuk is előtérbe kerül. Mindeközben a látványvilág is hozzáérett a produkciónak kijáró színvonalhoz, végre megkapta azt a kinézetet, ami ahhoz kell, hogy tökéletesen működjön. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a második film sokkal sötétebb és kegyetlenebb legyen, ami szintén nagyon jót tett neki. Az éhezők viadala nem más, mint a történelem során felmerült emberi kegyetlenségek összefoglalása egy elborzasztó utópikus képben és ennek a súlyát végre igazán érezhetjük. A Kapitólium, érezve vesztét még jobban bekeményít, kivégzéseket tart, a megmaradt jogait is sárba tiporják az alattvalóknak. Mindeközben napjaink legnagyobb társadalmi problémáit is felvázolja, elgondolkodtatja a nézőt, sőt egyenesen feldühíti. Már ha valaki képes párhuzamot vonni a valóság és egy fantasy között, amihez szükség van egyfajta mögé látásnak.

Az éhezők viadala: Futótűz

A végkifejlet azúttal is ugyanolyan váratlanul következik be és már-már idegesítően nyitva hagyja a történeti szélakat a folytatásnak, de erre nem tudunk haragudni, sőt még örülünk is neki. A szimpla túlélőkből közben igazi szabadsághősök váltak, az olyan sokszor említett reményt tüzelték fel a népben. Megkezdődtek a lázongások, nem tűri el tovább senki, hogy állatokként kezeljék őket, miközben a gazdagok azért hánytatják magukat, mert nem bírnak többet enni. A Fecsegőposzáta az ellenállás jelképé növi ki magát, miközben a rendszer végső elkeseredésében minden eddiginél kegyetlenebben próbálja fenntartani a rendet. Igazi fantasy történet, amely most már végleg kiérdemelte a helyét az olyan korábbi klasszikusok között, mint a Gyűrűk ura, a Star Wars, vagy a Harry Potter, hiszen rendelkezik  az ilyen sorozatok minden kellékével és alapvonásaival, most meg már minőségben is sikerült felzárkóznia. Az éhezők viadala: Futótűz nem fog csalódást okozni, kétésfél órányi tömény feszültség, amely után már tűkön ülve várjuk a jövőre mozikba kerülő következő részt. Az meg már csak hab a tortán, hogy a filmet feliratosan játszák, így az előző rész borzalmas szinkronja sem rontja el az élményt.

Az éhezők viadala – Futótűz (16E)
(The Hunger Games: Catching Fire)LIONSGATE

Műfaj: színes, szinkronizált amerikai akció-kalandfilm
Korhatár-besorolás: 16E
Magyarországi premier: 2013. november 21.

Szereplők: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Woody Harrelson
Rendező: Francis Lawrence
Írta: Simon Beaufoy, Michael Arndt
Producer: Nina Jacobson, Jon Kilik
Társproducer: Aldric La’auli Porter
Fényképezte: Jo Willems
Zeneszerző: James Newton Howard

 Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon