asdf

Pankrátorok a hollywoodi csillagok között

  • Szerző: Medve Pál
Az amerikai tinédzserek köreiben nagy kultusza van a fizikai erőt kihangsúlyozó sportágaknak. Népszerű a birkózás, de még élvezetesebb, ha színészettel erőszakosabbá tudjuk tenni azt. A tengerentúli izomkolosszusok rendkívül populárisak a fiatal szórakozni vágyó nézőknek, ezért nem csak a ringben próbálják eladni a show-t, hanem a hollywoodi szuperprodukciókban is.

Az USA-ban szocializált fiatalok igényei az elmúlt 20 évben az erőszak központú szórakoztatás irányába terelődött. Az erkölcsi és morális emberi viszonyok miatt ma már egyre kevesebb a fajok közti erőszak a filmekben, de a XXI. század hajnalán a pusztakezes ökölharc kommersz változata virágkorát élte az éjszakai ringekben. A valós, maszkulin akció sztárokon felnőtt fiatalság napjainkban a mozivásznon élvezhetik a kolosszális izomtömegek műsorát.

tumblr_m6ad0gYRTj1qis6pso6_1280

A WWE-ben (World Wrestling Entertainment) aratott bajnoki cím vagy siker remek ugródeszka a televízió és a mozi világában. Terry „Hulk” Hogan a 80-as évek reneszánszának hányatatott sorsú hidrogén szőke hőse volt a pankrátor-színész trend első előfutára. Stílusa és személyisége, valamint az erőszak-arénákban elért eredményei miatt hamar a kispolgári TV-s szórakoztatóiparban találta magát. A 90-es évek közepén ikonikus sorozata, a Villám Spencer a karibi őrangyal (Thunder in Pradise) hazánk fiataljai között is nagy sikereket ért el. Közép-Európa is megtapasztalhatta az amerikai harcos szimbólumok kultuszát a sorozaton keresztül. Spencer kalandjai a 80-as, 90-es évek „floridai bikini” műfaját követte, megfűszerezve exploitation elemekkel. Irreális, látványosan túljátszott jelenetek ismerősen köszöntek vissza az elmúlt 20 évének tapasztalatából. Hogan pusztakézzel megállította a víz alatti rakétát és rejtelmes szigeteken kelt harcba raszta sámánokkal. A karibi hurrikán után a speciális Pankrátor epizódokban próbált a köztudatban maradni és később forgatott a hazánkban is ismert reality-komédiával, a Hogan jobban tudjával (Hogan Knows Best). Egy médiaszemély átlagos családi problémáit boncolgatta a „plebs” nyelvén, megmutatta, hogy egy világsztár is ugyan olyan katartikus mélypontokkal küzd az életben, mint mi. Az ilyen valóságshow-k zsáneréhez elengedhetetlen a lelki összeroppanás és a sztár élet, „fárasztó gazdagnak lenni” szindrómája is. Hogan végigjárta a középkategóriás közszereplők kálváriáját, a pankrációban történelmet írt, viszont a mozivásznon már kevésbé volt sikeres.

The-Rock-The-Scorpion-King

Dwayne ’The Rock’ Johnson a mai trendek Villám Spancer-e. Családi hagyományokat követve a birkózás univerzumában igyekezett a köztudatba kerülni. A XXI. század elején, a pankrátor kultusz naplementéjében az elkeseredett harcos „előadóművészek” utolsó mentsvára a hollywoodi szuperprodukciókban való szereplés volt. A kezdetek kezdetén a B kategóriás kalandor, fantasy filmek kultikus darabjában, a Skorpió királyban vállalt főszerepet. A karaktereit az amerikai tinédzserek igényeihez igazították, így válhatott több rajzfilm és gyerek film szereplőjévé. Mai munkássága alapján, már a blockbuster császár titulust is kiérdemelheti. A Hollywoodi kasszasikerek legmeghatározóbb képeiben alakít „badass” akció szárokat (G. I. Joe, Halálos Iramban), meghibbant profi testépítőt (Pain & Gain) és gyerekeket kalauzoló kalandort (Utazás a rejtélyes szigetre). Új nagyjáték filmjében pedig, a Herkulesben, a görög mitológia legnépszerűbb istenségét fogja alakítani.

 dienanhsaigon-hercules-2

A pankrátorok színészi pályája filmszerepekben nem túl változatos. Ez hatványozottan igaz The Rockra, ugyanis a már több mint egy évtizede zajló filmes karrierje alatt nem tudta levetkőzni a feldühödött ordító arckifejezését. Michael Bay Pain & Gain-jében igyekezett egy felületesen megírt karakter melodrámáját abszurd komédia elemekkel feldobni, de a próbálkozása inkább volt zavarba ejtően kínos, mint kivételesen jó. A játékától eltekintve óriási népszerűségnek örvend a tengerentúlon, mivel a leendő motivált testépítők státuszszimbólumként kezelik. Külön a „The Rock” edzéstervvel rendelkezik és twitteren rendszeresen közli a napi jó tanácsait és buzdító memoárjait a jövő sportembereinek.

1363347454_batisda-turns-green

A galaxis őrzőiben újabb szuperhős földönkívüli karaktert álmodja a vászonra Dave Bautista, művésznevén ’Batista’. A kolosszális izomtömegeket megmozgató TV-hős nagy ugródeszkája lehet a Marvel stúdió új szuperprodukciója. Szakmai tapasztalatának köszönhetően nem csak a megrendezett kaszkadőri pankrátor műsorokban állja meg a helyét, hanem az éles harcművészeti jelenetekben is. Ebből adódik, hogy a kaszkadőrök munkáját gyakorta megsemmisíti, ugyanis a lehető legtöbb akciójelenetet saját maga játssza el. A 90-es évek után ismét egyre népszerűbbek a ringek pankrátorai. Batistának is megadatott a lehetőség, hogy legalább egy olyan karriert felépítsen, mint sporttársa The Rock. Új trend van születőben? Kíváncsian várjuk a jövő kasszasikerfilmjeinek fiatal birkózóit!

Csatlakozz közösségünkhöz a FacebookonCsekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon