asdf

Minden, amit a Comic-Con találkozóról tudnod kell

  • Szerző: Medve Pál
Az arany állam képregény fesztiválja nagy presztízzsel bír a nyugati grafikus novellák rajongóinak körében. Egy baráti találkozónak indult, viszont mára már a legnagyobb nyári esemény az amerikai popkultúrában. Pár érdekesség és történelem a Comic-Con képregény találkozóról.

Mindannyian tudjuk, hogy valamilyen szórakoztató cikk fanatikusának lenni nem vicc tárgya, ezért az igazi hardcore rajongók minden évben találkoznak, hogy kielégítsék szükségleteiket. Ezen kezdeményezésen alakult meg a san diegoi Comic-Con fesztivál, amely bő 40 évvel ezelőtt indult útjára Shel Dorf mániákus képregény fan kezei alatt. Az 1970-es években reneszánszát élő Marvel és DC franchise hype-ja igényelte az amerikai olvasóközönség jelenlétét. A kezdetek kezdetén csak egy 300 fős „mini” találkozót hoztak össze a szervezők Golden State Comic Book Convetion néven. A szuperhősök népszerűségével párhuzamosan növekedett a fesztivál-találkozó látogatottsága is, majd egyre több TV-s és mozis médium is csatlakozott.

comic-con-floor-3-e1373409870514

A tradíciókhoz hűen, a találkozó minden évben július végén kerül megrendezésre, ez alól kivétel volt a szent első képregény őrület, ugyanis az augusztus első három napjában történt. Ócska közhely, de az internet megjelenése is fordulópontot hozott a Comic-Con világába, a képes füzetek mellé szivárogtatták az első korai blockbusterek promóit, és a 90-es évek 8-bit videójáték őrültjei is kielégülhettek. Az amerikai popkultúra minden rétege képviselteti magát a találkozón, mint fentebb említettem a képregényeken, videójátékokon és mozifilmeken kívül, a Távol-Kelet manga huszárai és cosplayesei, valamint a kisképernyős sorozatjunkiek is jelen vannak. Mára már egy ízig-vérig szórakoztatóipari tudatzavarrá vált a kaliforniai szuperhősök forró évszaki találkozója.

Comic-Con-2013-Tom-Hiddleston-Pulled-Loki-Stunt-by-Dressing-Up-as-Jango-Fett-370803-2

A fesztiválon – kevés presztízzsel bíró – rajongói díjakat is osztogatnak az óriási standokon kampányoló képregény forgalmazóknak és stúdióknak. Az Inkpot-díjjal a képregény szerzőket, grafikusoknak és szerkesztőket jutalmazzák. Az elismerést többnyire Amerikában népszerű alkotóknak adományozzák, de többeknek is ismerős lehet Lee – a Marvel képregények atyja – neve, aki már többször is hazavihette a találkozó díját. A másik már rangosabb elismerést, az Eisner-díjat 1987-óta osztogatják a Comi-Conon, ami a szakma legtehetségesebb alkotóit jutalmazza. A két fesztiváldíj inkább a kézzelfogható képes történeteket díjazza, ám a közeljövőben akár más szórakoztatóipari ágak (mint pl.: filmek, játékok) is kaphatnak új elismeréseket.

07232010_MegamindFerrellFey1

Magyarországon a Hungarocon a legrégebb óta folyamatosan megrendezett convention, de meg kell említeni a Sci-Fi Nap valamint az Átjáró Nap rendezvényeket is. A hazai sci-fi klubok rendszeresen szoktak kisebb méretű conokat tartani, mint például a Magyar Star Trek Klub vagy a Magyar Csillagkapu Klub is. 2004 óta elterjedt hazánkban az AnimeCon is, ahol a japán és távol-keleti kultúra, animék és mangák rajongói gyűlnek össze. A találkozó népszerűsége az elmúlt évek szuperhős film őrületének köszönhetően exponenciálisan növekedett. A Marvel volt a hype kezdeményezője, a szuperhős univerzumának kreatív felvezetése óriási sikert aratott, így a többi stúdió is a bevált módszerrel erősíti a Comi-Con nívóját.

gyökérklingonok

Az idei COMIC-CON dátuma: július 24-27

Megosztás facebookon