asdf

Rajongók háborúja

Véget ért az év legnagyobb képregényes-és filmes fesztiválja, a 2014-es Comic-Con. Rengeteg új hírrel és szebbnél-szebb pillanattal gazdagodtunk az alatt a négy nap alatt, amíg tartott a rendezvény. Az esemény megkoronázásaképp a heti kedvencnek egy igazán szerethető dramedy-t, a Rajongók háborúját választottam, ami újfent bebizonyította azt, hogy egy valódi fan előtt nincsen legyőzhetetlen akadály.

A Star Wars sokunk gyerekkorát határozta meg. A mai napig emlékszem rá, hogy gyerekként milyen kalandos volt a négyemeletes lakóházunk udvarán jediset játszani a környékbeli gyerekkel. Ilyenkor rendszeresen „újraforgattuk” a legemlékezetesebb jeleneteket kezdve a Baljós Árnyak nyitó harci szekvenciájától egészen Palpatine és Luke közötti szikrázó „nézeteltérésig”. Talán ebben áll George Lucas űreposzának igazi ereje. Kiszakítja az embert az egyszerű hétköznapok lesújtó szürkeségéből és egy olyan világba repíti el az Ezeréves Sólyom fedélzetén, ami elhiteti a nézőkkel azt, hogy az élet nem csak robotszerű munkavégzésről és a csekkek befizetéséről szól.

A Rajongók háborúja is a fanok olykor szélsőséges viselkedésére, tetteire épít. A történetünk szerint a fiatal geekek gyerekkoruk óta imádják George Lucas űroperáját, így nem csoda, hogy alig bírják kivárni a bemutatásra váró Baljós Árnyak c. részt, ami a Star Wars előzmény trilógiájának számít, és a legégetőbb kérdést feszegeti: hogyan vált a nagyreményű jedi, Anakin Skywalker a Galaxis leghalálosabb hódítójává? A várakozási faktorukat sajnos beárnyékolja az, hogy a kis csapat egyik tagja rákbetegséggel küzd, aki nem biztos, hogy megéli a bemutatót. A rajongói szívüknél már csak egy dolog az erősebb: a barátjuk iránti szeretet, ezért nem mindennapi dologra szánják el magukat. Felkerekednek, hogy George Lucas házába betörve első ízben láthassák az új Star Wars-trilógia nyitórészét. Ezen a ponton megy át a keserédes dramedy egy valódi roadmovie-ba. Ahogyan az lenni szokott az utazás során rengeteg olyan szürreális helyzetben találják magukat, ami a valóságban nem történhetne meg velük. De ha onnan közelítjük meg a dolgot, hogy már az alapötletük is eléggé valótlan, akkor igazából nincsenek olyan pillanatok, amik kilógnának a filmből.

rajongokhaboruja_1

A színészi gárda nagy része is ismert arcokból tevődött össze. Gondolok itt Kristen Bell-re, aki a Veronica Mars-sal alkotott kultsorozatot, vagy Jay Baruchel-re, aki ugyan manapság az egyik ügyeletes vígjátékszínészként van számon tartva, de szerepelt már fantasy filmben (A varázslótanonc) és szórakoztató popcorn (Robotzsaru) moziban is. Ami külön öröm, hogy rengeteg rajongóknak szóló kikacsintás, afféle easter egg és cameo van elrejtve a filmben. Hogy csak néhányat említsek ezekből: a filmben nagyon rövid, már-már statiszta pillanatnak számító játékidő erejéig feltűnik Kevin Smith (Shop-stop), aki ma két lábon járó képregénylexikonnak számít Hollywoodban. Nála is nagyobb meglepetés, hogy rövid cameo-t vállalt William Shatner is, aki önmagát alakítja a filmben. Ha valaki esetleg nem tudná: a Star Trek 1966-ban induló sorozatában és azon kívül további filmekben alakította Kirk kapitányt. Ez rengeteg jó kis poént szül, hiszen a Star Wars és a Star Trek rajongói között nagyon éles ellentét húzódik.

rajongokhaboruja_2

De ami a lényeg: egy rövid cameo erejéig Carrie Fisher is szerepet vállalt a filmben! Mindenki Leila hercegnője is abban a cipőben van, mint Mark Hamill (Luke). Az űropera végeztével nem tudták fényes karrierre váltani a Star Wars által nyújtott hatalmas népszerűségüket. Egy-két filmet leszámítva megmaradtak a súlytalan, már-mát B-filmekre hajazó alkotásoknál. Talán majd a 2015-ben bemutatásra kerülő Star Wars VII. javítani tud a megtépázott renoméjukon. Leginkább azoknak tudom ajánlani a Rajongók háborúját, akik végig követték velünk a Comic-Con-t, és már most alig várják, hogy láthassák a két-három év múlva bemutatásra váró filmeket. Ez az alkotás egy szívmelengető történt a rajongók igazi erejéről, akik az élet terhei elől a szélesvászonban keresnek menedéket. 

Megosztás facebookon