asdf

2013 legjobb filmjei a MoziStar szemével

Egy újabb évet tudunk magunk mögött, egy évnyi remek és kevésbé remek filmterméssel, úgyhogy összeszedtük nektek a 2013-as kedvenceinket.

Django elszabadul

Django unchained

Bemutató: 2013. január 17.

Kritika: Tarantino Djangoja elszabadul

Mi ez?: Tarantino a gengszterek, a harcművészfilmek és a trash-horror után ezúttal a western műfajába kóstolt bele és be is bizonyította, mennyire jól áll neki. Az eltérő közegtől függetlenül ugyanolyan erősen érvényesülnek a rendezői jellegzetességei és a tőle már annyira megszokott stílusa, mintha nem is a vadnyugaton járnánk, sőt neki magának olyannyira tetszett, hogy következő filmje is egy western lesz. Waltz-Foxx-DiCaprio hármasa meg egyszerűen felülmúlhatatlan, a 2013-as év egyből egy filmklasszikussal indult. 

A nagy Gatsby

A nagy Gatsby

Bemutató: 2013. május 16.

Kritika: A nagy Gatsby romlott élete egy tiszta álomért

Mi ez? : A 20. század egyik legnagyobb hatású amerikai írójának, F. Scott Fitzgerald-nak a regényét nem először filmesítették meg, de ilyen formában még sosem elevenedett meg. Mind látványában, mind stílusában egyedülálló, a huszas évek életérzését a mai világba átültetve mutatja be az örökérvényű társadalmi és magánéleti problémákat. A Moulin Rouge és a Rómeó és Júlia után Baz Luhrman ismét egy klasszikus történetet elevenített meg olyan természetes modernitással, hogy olyan érzésünk van, mintha nem nézői, hanem szereplői lennénk a filmnek. 

Gru 2.

Gru 2

Bemutató: 2013. július 4.

Kritika: Még cukibb, érzelmesebb és pörgősebb

Mi ez? : Az óriási sikerű Gru című animációs film második része, mely ezúttal nem esett a folytatások csapdájába, nem lett szánalmas, sőt talán még elődjét is felülmúlja. A címszereplő gonosztevő, miután szívét felmelengette a három árva kislány, jó útra tért, sőt most pont a korábbi pozíciójára törő szupergonoszt próbálja meg elkapni egy csinos hölgy segítségével. 

Családi üzelmek

Családi üzelmek

Bemutató: 2013. augusztus 22.

Mi ez? : A Kidobós rendezőjének újabb eszement vígjátéka, melyet legtöbben Jennifer Aniston sztriptízéről ismernek. Bár ez önmagában egy remek reklámfogás, de ettől függetlenül maga a film is lenyűgöző, hasgörcsöt okozóan vicces. Az év legnagyszerűbb és legszórakoztatóbb vígjátéka tabuk és határok nélkül, remek szereplőgárdával. 

Démonok között

Démonok között

Bemutató: 2013. szeptember 19.

Kritika: Hátborzongatóan igazi démonok

Mi ez? : Nem csak az idei, de az elmúlt évek legjobb horrorja is a Démonok között, amely ötvözte magában a Parajelenségek visszafogott stílusát és Az ördögűző hangulatát. A horror jelenlegi fenegyereke, James Wan egy igazi, klasszikus horrort tett le az asztalra, úgy frászt hozva a nézőre, hogy gyakorlatilag nem is mutat semmit, elég csupán éreztetnie. A dologra rátesz még egy lapáttal, hogy a film valós eseményeken, pontosabban a paranormális jelenségekkel foglalkozó Warren-házaspár nyomozati aktáin alapszik.

Gravitáció

Gravitáció

Bemutató: 2013. október 3.

Kritika: A Gravitáció mindenkit a világűrbe repít!

Mi ez? : Az idei év legnagyobb durranása két asztronautáról, akik egy meteoreső miatt magányosan sodródnak az űrben. Mindeközben lenyűgözően látványos képek és mélylélektani dráma, valamint rendkívül feszült cselekmények szögezik a székhez a nézőt, speciális 4DX verzióban meg aztán teljesen lehengerlő. Alfonso Cuarón filmjéről talán a legtöbbet James Cameron véleménye mondja el:  "A valaha készült legjobb űrfilm!"

Fogságban

Fogságban

Bemutató: 2013. október 10.

Kritika: Hugh Jackman végre színész és nem Farkas

Mi ez? : Egy kanadai rendező gyerekrablós thrillere Hugh Jackman és Jake Gyllenhaal főszereplésével, de ennél jóval több a Fogságban. Egy olyan feszültségekkel teli film, amely már-már gusztustalan realitással mutatja be az emögött rejlő szenvedéseket és az egész folyamatot egy elképesztően sötét és nyomasztó hangulatba ágyazva. Minden zörejnek, minden arcrezdülésnek külön értelme van, egy aprólékosan összeállított mestermű.

Időről időre

Időről időre

Bemutató: 2013. október 17.

Kritika: Ne a múltat változtasd meg, hanem a jelent!

Mi ez? : Az angol vígjátékok és a romantikus komédia koronázatlan királya, Richard Curtis harmadik rendezésében egy időutazó szerelmi életét mutatja be a tőle megszokott humoros, érzelmekkel teli és felemelő stílusban. Bár a sztárparádé ezúttal elmaradt, azért a nagy kedvenc Bill Nighy ezúttal is megkapta kötelező szerepét, de ki bánja, mikor ennyire jól áll neki? 

Phillips kapitány

Phillips kapitány

Bemutató: 2013. november 7.

Kritika: Az utolsó amerikai hős

Mi ez? : Úgy látszik, minden évre jut legalább egy megtörtént eseményt feldolgozó komoly mű, idén erre a posztra a Phillips kapitány jelentkezett, amely még ezen a sikerszérián belül is kiemelkedő alkotás. Ez egy részről köszönhető a történetnek, vagyis a 2009-es kalóztámadásnak, Paul Greengrass rendező feszült tempójának és Tom Hanks zseniális alakításának is, de akárhogyis elemezzük, ez egy zseniális alkotás.

Exek és szeretők

Exek és szeretők

Bemutató: 2013. december 5.

Kritika: Élet a válás után

Mi ez? : James Gandolfini egyik utolsó filmje, melyben a tőle megszokott maffiózószerep után végre valami, az egyéniségéhez sokkal jobban illő figurát kapott, egy mackós, elvált férfit, aki szeretetre vágyik. Bár ez egy romantikus vígjáték, de még csak nyomokban sem tartalmaz egyetlen közhelyet vagy klisét sem, sőt ellenkezőleg, olyan szokatlan realitással mutatja be ezt a Hollywoodban ritkán ábrázolt életszakaszt, hogy ettől lesz igazán varázslatos, no meg persze Gandolfini-től.

A hobbit: Smaug pusztasága

A hobbit - Smaug pusztasága

Bemutató: 2013. december 12.

Kritika: Smaug pusztasága látványosra sikeredett

Mi ez? : A Gyűrűk Ura-trilógia után Peter Jackson úgy döntött, hogy még egyszer ellátogat Középföldére, hogy Tolkien másik nagysikerű regényét, A hobbitot is életre keltse. Bár ez csupán egy kétszázoldalas történet, mégis annyi extrával tömte tele, hogy összeállt belőle egy újabb trilógia, melynek a középső részét láthattuk idén. A vonaltól ezúttal sem tért el, sőt számos korábban felvetülő kérdésre is választ ad benne a kalandok végeláthattalan özöne közepette. Smaug, a sárkány meg kifejezetten személyes kedvencünk volt.

A Wall Street farkasa

A Wall Street farkasa

Bemutató: 2013. december 26.

Kritika: DiCaprio és Scorsese aranyat érő barátsága

Mi ez? : Úgy látszik, hogy 2013 DiCaprio éve volt, mindhárom filmje azonnal kultikussá vált. A legutolsó, A Wall Street farkasa azonban még ezek közül is kiemelkedikk, ugyanis a színész és Martin Scorsese ötödik közös filmje annyira eredeti lett és szórakoztató, hogy kőkemény munka lesz űberelniük, ha ez lehetséges egyáltalán. Jordan Belfort önéletrajza alapjában véve egy rendkívüli iromány, de az a szabados stílus és technika, ahogyan ezt filmre vitték, az teljességgel lenyűgöző és példaértékű. Most már tényleg kijár az Oscar szegény DiCaprio-nak!

Walter Mitty titkos élete

Walter Mitty titkos élete

Bemutató: 2013. december 26.

Kritika: Ben Stiller nem fél megélni az álmait

Mi ez? : Ben Stiller legújabb filmje, melynek nem csak főszereplője, de rendezője is volt egyben. A tőle megszokott nyers humor helyett ezúttal egy rendkívül felemelő és szép történetet kapunk az életről, hogy ne ábrándozzunk, hanem tegyünk azért, amire vágyunk. Rendkívül jók a kép megoldások és a gyönyörű tájak, de mégis a mondanivalója az, amitől olyan nagyszerűvé válik. Ben Stiller végre igazi filmessé ért. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon