asdf

Hátborzongatóan igazi démonok

  • Szerző: P. Kristóf
Nem kell tovább félteni a horror hanyatlani látszó műfaját, James Wan visszahozta nekünk a klasszikus értelemben vett félelem fogalmát a mozikba.

Már a Fűrész című filmjével bebizonyította, mennyire ért a hátborzongatáshoz, ám James Wan ezúttal saját magát is felülmúlta, új horrorklasszikus született. A Démonok között című alkotásról elöljáróban annyit kell tudni, hogy egy igaz történet. A Warren házaspár paranormális jelenségekkel foglalkozott, Ed démonológus, Lorraine pedig látnok volt. Számtalan esetet göngyölítettek fel, munkásságukat még a Vatikán is elismerte. A férj 2006-ban hunyt el 79 évesen, de felesége a mai napig folytatja a nyomozást. A film témájáúl egy 1970-es évekbeli ügyük és annak a nyomozati anyaga szolgál.

Démonok között

Már a film kezdését nagyon díjaztam, James Bond-osan a Warren házaspár egy korábbi ügyével nyitnak. A képregényszerűvé kimeredő kép és az azt követő főcím csodálatos, kirázott tőle a hideg. Ahogy a The Conjuring (Démonok között) felirat átúszik a képen és nyomában egyből a Perron család kertjét láthatjuk, az már magában rejt mindent, amit később kapni fogunk. A klasszikus félelmet, ami mára teljesen kiveszett a horror műfajából, inkább a vállalhatatlan gusztustalanságok és blődségek felé tolódott el. Perronék egy kifejezetten aranyos és harmonikus család, a szülők láthatóan szeretik egymást, az öt lányukról nem is beszélve. Ezért is fogja el az embert már előre az aggodalom és a sajnálat irántuk, főleg ahogy halad előre a történet és egyre jobban megismerjük őket. A kutyájuk már a legelején jelzi, hogy valami nincs rendben, nem hajlandó bemenni a házba, majd másnap reggelre kegyesen meg is döglik. Aztán amikor egy eldugott pincét találnak rengeteg poros lommal, már a feleségben is felmerül a kétkedés. Le is vonható a következtetés, ha nem akarsz bajba keveredni, mindig hallgass a feleségedre/barátnődre és a háziállataidra, különösen ha macskád van! 

Démonok között

Ezt egyre furcsább és természetesen józan ésszel felfoghatatlan dolgok követik. A Démonok között-ben számomra az volt a legzseniálisabb, hogy nem túloz, nem használ különféle látványelemeket az ijesztgetésre. Az érzéseket közvetíti felénk, amiket a történet szereplői átéltek. Ehhez néha szükség volt zenére, vagy valami manifesztálódott alakra, de csak annyi időre, hogy felfogjuk, mi zajlódhatott le a lelkükben. Utána egyből el is tűnik, jelezve, hogy materiálisan nincs semmi a házban, csupán a meg -és felfoghatatlan erő, a gonosz démon. Amikor az egyik kislányuk szembekerül vele, olyan őszintén rettegő a tekintete, hogy évek óta először féltem én is igazán moziban. Annyira valóságos, a könnyekkel átitatott, riadt és segítségért könyörgő gyermeki szempár, hogy megijedtem, de nagyon. Ez a nyomasztó hangulat egészen a legvégéig nem enged el, ami szintén elég rázós. Az egyetlen bajom, hogy a két órányi tömény paráztatás hatására a végén már sokszor csak nevetni bírtam, de nem azért, mert rossz a film, hanem mert túlságosan is jó. Ha az ember egy ideje fél, hajlamos csak nevetni kínjában. 

Démonok között

Egy kicsit azért zokon vettem a lezárást, talán ennyi feszültség után túl egyszerűnek tűnhetett. De félre ne értsen senki, imádtam a filmet, minden percében. A színészek teljesítményével is teljes mértékben elégedett vagyok, főleg a nőneműekével. Nem hiszem, hogy az elmúlt 10 évben készült volna igazán jó ördögűzős-démonos horror, így erre óriási szüksége volt a filmszakmának és a közönségnek is egyaránt. Hiánypótló darab, ami nem tökéletes ugyan, de kit érdekel, ha egyszer ennyire jó? Rám iszonyatosan nagy hatással volt, a két óra úgy röpült el, mintha csak egy rövidfilm lett volna. A lelkem ugyanezt nem így érzékelte, hazafelé elég furcsa dolgokat vettem észre. Villódzó utcalámpák, a kihalt út közepén egy döglött kismacska, amit egy öreg nő bámul kétségbeesve, mozdulatlanul. Ezekre lehet máskor fel sem figyeltem volna, mert a telefonomat nyomkodom, vagy magam elé bámulok üveges tekintettel, de a Démonok között felszínre hozott belőlem egyfajta régóta szunnyadó érzékenységet. Ha bírod a félelmet, akkor neked is ott a helyed a mozikban a Démonok között! 

DÉMONOK KÖZÖTT (16) 

Főszereplők: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Ron Livingston. Zene: Joseph Bishara.

Fényképezte: John Leonetti.

Látvány: Julie Berghoff.

Írta: Chad Hayes, Carey Hayes.

Rendezte: James Wan

Mozibemutató: 2013. szeptember 19.

Eredeti cím: The Conjuring

Színes, szinkronos amerikai film

Műfaj: horror

Gyártó: New Line Cinema, Warner Bros.

Játékidő: 112 perc

Korhatár: 16

Megosztás facebookon