asdf

A 10 legjobb autós film

  • Szerző: P. Kristóf
A héten mutatják be a Need For Speed című filmet, ezért összegyűjtöttük a kedvenc olyan alkotásainkat, melyekben szintén komoly szerepet kapnak az autók.

10. Ágyúgolyó futam

Ágyúgolyó futam

Az Ágyúgolyó futam az autós filmek Ocena's elevenje. Az 1981-es akcióvígjátékban a kor legnagyobb sztárjait láthatjuk, Burt Reynolds, Roger Moore, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Farrah Fawcett, Peter Fonda és Jackie Chan egy olyan versenyen vesznek részt, melynek célja, hogy a leggyorsabban szeljét át Amerikát. A tét rengeteg pénz, de a legfontosabb mégis a győzelem maga. Nagyszerű poénok, nagy sztárok, gyönyörű lányok és gyors kocsik jellemzik ezt a zseniális és pörgős vígjátékot. 

9. Verdák

Verdák

Ha már kocsikról van szó, akkor nem hagyhattuk ki a listáról azt a rajzfilmet, melynek tényleg a különböző autók a főszereplői. A már megszokott színvonal ezúttal is meg van, nem csak gyerekek számára élvezhető, sőt egyes poénok kizárólag felnőttek számára érthetőek. A Verdák gyorsasága mindenkit magával ragad, egy hamisíthatatlan Pixar film, mely tökéletesen visszaadja a NASCAR világának pörgős hangulatát.

8. A szállító

A szállító

A Luc Besson által írt francia-amerikai akciófilm indiította el igazán Jason Statham karrierjét, aki először Guy Ritchie filmjeiben tűnt fel, de ezzel vált akciósztárrá. Egy olyan sofőrről szól, aki megfelelő mennyiségű pénzért nem kérdez, csak vezet, legyen szó bankrablásról, vagy egy egyszerű csomag leszállításáról. A tiszteletet parancsoló fekete BMW pedig a szállító vezetésével őrülten száguldozik és nincs hiány autós üldözésből, verekedésből és robbantásból sem. 

7. Taplógáz - Ricky Bobby legendája

Taplógáz

Ron Burgundy és a híradósok után Adam McKay és Will Ferrell a Nascar világát is kiparodizálta. Ricky Bobby élete igazi álom, amikor a semmiből az autóversenyek sztárjává válik, de poziíciója veszélybe kerül, mert feltűnik a színen egy francia vetélytárs, aki a legjobb akar lenni. A Taplógáz az autóversenyzés és a NASCAR világának durva paródiája olyan kiváló komikusokkal a főszerepben, mint Will Ferrell, Sacha Baron Cohen, John C. Reilly, Michael Clarke Duncan, Amy Adams, vagy Andy Richter. 

6. Tolvajtempó

Tolvajtempó

Az 1974-es Tolvajtempó című film feldolgozásában Nicolas Cage egy visszavonult autótolvajt játszik, aki a legjobb szakmájában. Amikor azonban öccsének halálával fenyegeti őt egy hírhedt brit maffiavezér, kénytelen visszatérni és leszállítani ötven lopott járgányt három nap alatt. Versenyeznek az idővel és persze a sportkocsikkal és a rendőrséggel is, közben pedig Cage oldalán Angelina Jolie, Robert Duvall, Giovanni Ribisi és Will Patton is feltűnik ebben a renkdívüli autós akciófilmben.

5. Drive - Gázt!

Drive

A Drive egy meglehetősen furcsa film, leginkább A szállító művészi, kultikus amerikai változataként jellemezhető, bár közvetlenül semmi köze nincs a két filmnek egymáshoz. A történetük viszont már annál inkább haosnlít, ezúttal is egy olyan fickó a főszereplő, aki pénzért alvilági sofőrként dolgozik, napközben azonban autós kaszkadőr. A francia elődjéhez képest viszont jóval sötétebb és durvább, ezúttal nem a legyőzhetetlen akciósztár kerül a középpontba, hanem egy hús-vér ember. 

4. Halálos iramban

Halálos iramban

Minden idők legnépszerűbb és legsikeresebb autós sorozatának az első része, melyel Vin Diesel és Paul Walker világsztárrá vált. A film alapötlete nem volt túl eredeti, fogták a Holtpont sztoriját és átültették az illegális autóversenyzés világába. Mindezek ellenére mégis tökéletesen működött, hiszen nem csupán az ostoba akciók jelentek meg, hanem a szereplők karakterére is volt idő, de ami a legfontosabb, a két dolog egyszerre és megfelelő arányban tudott érvényesülni. Ennek köszönhetően a sorozat mára már a hetedik részénél tart, de Walker tavalyi halála véget vethet a szériának.

3. Mad Max

Mad Max

Mel Gibson karrierje is az autókkal kezdődött, amikor 1979-ben kiválasztották a Mad Max című ausztrál akciófilm főszerepére. A pusztuló jövőben az anarchista bűnözők hordáit egyedül a szupergyors járgányokkal és fegyverekkel felszerelt rendőrök fékezhetik meg, közéjük tartozik Max is. A film nagy része az ausztrál utakon játszódik, míg a főszereplő kiérdemelte az országút harcosa nevet is. 

2. Hajsza a győzelemért

Hajsza

Az autós filmek kategóriájából nem hagyhatjuk ki a Forma 1-et sem, de egészen mostanáig ebben a témában nem készült minőségi film. A sportág történetének legizgalmasabb figurája egyértelműen Niki Lauda volt, akinek az életét már régóta filmre akarták vinni, de egészen addig nem engedte, amíg Ron Howard meg nem győzte. A hajsza a győzelemért az ő és James Hunt versengését mutatja be, de olyan drámai szinten, hogy sokan minden idők legjobb autós mozijának kiáltották ki. 

1. Bullitt

Bullitt

Bár a Hajsza a győzelemért nálunk is bekerült a legjobbak közé, nálunk Steve McQueen (nem az Oscar-díjas angol rendező, hanem a kultikus amerikai színész!) 1968-as klasszikusa az abszolút favorit. A Bullitt című filmet A chicagoi tanu és San Francisco-i zsaru néven is láthatta a hazai közönség, de a félreértések elkerülése végett mi inkább az eredeti címével hivatkoznánk rá. A film megteremtette a mai is ismert autós üldözések divatját és megmutatta, hogy az autós filmek nem csupán vasárnap délutáni szórakozásra jók, hanem komoly, politikai kritikával is bíró darabokat is lehet gyártani. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon