asdf

A 10 legjobb katasztrófafilm

  • Szerző: P. Kristóf
A héten újra kitört a Pompeii, hogy maga alá temesse a görög várost, ezért összegyűjtöttük nektek a 10 legjobb katasztrófafilmet.

10. Godzilla

Godzilla 1998

Roland Emmerich, a katasztrófafilmek nagymestere 1998-ban újra elszabadította az óriáshüllőt, hogy ezúttal New York városát rombolja porig. A film különlegessége pont ebben rejlett, nem kellett túlzottan részletes és intelligens forgatókönyv, hiszen a látványon és a pusztításon volt a hangsúly így katasztrófafilmnek tökéletes lett. Az idén májusban mozikba érkező új Godzilla-film már ennél jóval többet ígér, így azt is nagyon várjuk!

9. Daylight - Alagút a halálba

Daylight

Rob Cohen, mielőtt elindította a Halálos iramban őrületet, rászabadította a természet pusztító erejét Sylvester Stallone-ra. A Daylight - Alagút a halálba című film ugyanis az óriáshüllők után a természeti katasztrófákat feldolgozó katasztrófafilmek közé sorolható, a cselekmény szerint egy hatalmas robbanás következtében beszakad a New York és New Jersey közötti alagút két vége, így rengeteg ember bent reked. A mentés még megoldható lenne, de közben a föléjük nehezedő Hudson folyó is szivárogni kezd, miközben bent a tűz is dúlni kezd. Természetesen itt csak egy igazi veterán hős segíthet, Sly ezúttal nem okozója a hatalmas károknak, hanem az emberéletekért küzd. 

8. Dante pokla

Dante

Talán a következő film áll legközelebb a Pompeii-hez, ugyanis a Dante pokla is egy vulkánkitörést ábrázol, ezúttal ez a katasztrófa leslekedik az emberekre. Ugyanakkor a félreértések elkerülése végett semmi köze a legendás olasz író művéhez, csupán névrokonok. Igyekeztük úgy összeállítani listánkat, hogy az a katasztrófafilmek összes alműfajűt magába tömörítse, így Pierce Brosnan lávatengere sem maradhatott ki. Természetesen ő még időben figyelmeztetett mindenkit, hogy baj közeleg, de nem hittek neki, így  vulkán mellett az emberi gondatlanság katasztrófája is előtérbe kerül.

7. Twister

Twister

A vulkánok, szörnyek és a víz után jöhet egy kis szél is. A Twister című filmben két időjárás-kutató veszélyezteti a saját életét óriási, pusztító erejű tornádók közelében azért, hogy kutatásaik eredményéből a jövőben pontosabban meg tudják jósolni a viharok tombolásának időpontját. Az elődjeivel egyetemben ez is rendkívül látványos és robbanásig feszült, csak a pusztítást okozó erő más. A Twister a forgószeles katasztrófafilmek legigényesebb és legjobban sikerült darabja, ezért ott a helye a listánkon.

6. Deep Impact

Deep Impact

Ezúttal az egész Föld veszélyben van, ugyanis egy üstökös célba vette kicsi bolygónkat, ha becsapódik, akkor globális katasztrófát okozhat. A Deep Impact legegyedibb tulajdonsága, hogy nem a látványelemekre és a rombolásra teszi a hangsúlyt, hanem azt mutatja be, mit tenne az emberiség ilyen helyzetben. Rendkívül drámai, nyomasztó és valóságos, ráadásul Morgan Freeman az Egyesült Államok elnökét játssza, ami már önmagában egy plusz pont.

5. Holnapután

Ha már katasztrófáról van szó, akkor elkerülhetetlen a globális felmelegedés témaköre, mely napjaink egyik legégetőbb problémája. Ezúttal is Roland Emmerich víziója bitonyosult a legerőteljesebbnek, amely a jégsapkák elolvadásának következményeit, vagyis egy sor katasztrófát és a Föld újra eljegesedését mutatja be. Azonban nem csak rendkívül látványos és szórakoztató is, de ami a legfontosabb, felhívja a közönség figyelmét a problémára, ezzel esélyt adva az elkerülésnek.

4. Airport

Airport

Az 1970-es Airport volt a legelső katasztrófafilm, így ennek az alkotásnak köszönhetjük a műfaj összes többi remekművét is. A szörnyű hóhelyzet mellett még egy bomba is lapul a járaton, miközben a legtöbb utas személyes magánéleti problémákkal is küzd. A film Arthur Hailey regénye alapján készült és összesen 10 Oscar-jelölést kapott, melyből egyet be is zsebelt. Mindezen érvek mellett már csak azért is a listánkon a helye, mert az Airport a légi közlekedésben bekövetkezhető katasztrófákat dolgozza fel, méghozzá feszült és zseniális módon.

3. Armageddon

Armageddon

A rombolás másik nagy szakértője, Michael Bay is belekóstolt a műfajba, amikor az Armageddonban ő is gyilkos aszteroidát állított a Föld útjába. Ami megkülönbözteti a Deep Impact-től, az az, hogy ezúttal nem az emberiség reakciója, hanem a katasztrófa elkerülése a cél, így a film jó része az űrhajósokról és a kiképzésükről szól. Igazi nagyszabású, látványos sci-fi, amely nem annyira a társadalmi kérdésekben mélyed el, hanem szórakoztatni akar és erre tökéletes. 

2. A lehetetlen

A lehetetlen

A listánk második helyére egy igazi drámai darab került. A lehetetlen azért olyan egyedülálló, mert nem kitalált történet, hanem a 2004-es cunamit dolgozza fel. A történet amellett, hogy igaz, attól válik olyan szívszorítóvá, hogy ezt a globális eseményt leszűkíti egy nyaraló család túlélésnek történetére. A színészi játék tovább mélyíti a dolgot, Ewan McGregor és Naomi Watts a legjobb formájukat hozzák, utóbbi egy Oscar-jelölést is kapott.

1. Titanic

Titanic

Minden idők egyik legromantikusabb filmje nem teljes mértékben katasztrófa, de tagadhatatlanul ott van az a süllyedő hajó, ami miatt mindenképp ide is sorolható. A megtörtént eseményhez körített szívszorító történet mellett rendkívül alaposan rekonstruálta a jégheggyel való ütközést és az utána történő eseményeket. A 11 Oscar-díj magáért beszél, így szerintünk vitathatatlan a film első helyezése a listánkon.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon