asdf

A 10 legjobb könyvadaptáció

  • Szerző: P. Kristóf
Csütörtöktől látható a mozikban Veronica Roth A beavatott című regényének filmváltozata, ezért összegyűjtöttük a 10 legjobb könyvadaptációt.

10. Harry Potter filmek

Harry Potter

Könyv: J. K. Rowling - Harry Potter 1-7

Film: Minden idők legsikeresebb könyvadaptációjának tekinthető a Harry Potter sorozat, hiszen a 7 könyvből készült 8 film 7.7 milliárd dollárt hozott a konyhára. Az első részt Chris Columbus indította útjára és ezzel ő teremtette meg a varászlók világának alapjait a filmvásznon, melyet később olyan utódok követtek óriási sikerrel, mint Alfonso Cuarón, vagy David Yates. A filmek alapjában véve hűek a regényhez, de sikerük igazi titka, hogy elképesztő pontossággal adták vissza a leírt látványvilágot.

9. Forrest Gump

Forrest Gump

Könyv: Winston Groom - Forrest Gump

Film: Robert Zemeckis filmje minden idők egyik legszebb csodás elemeket nem tartalmazó meséje, mely egy szellemileg visszamaradott férfi éleútját meséli el, közben bemutatva a múlt század történelmét. A Forrest Gump minden másodpercében lenyűgöző alkotás, melyben Tom Hanks színészi alakítása olyan hajszálpontos és tökéletes, mintha csak olvasnánk a történetet és a képzeletünk szárnyalna a sorok között.

8. Viharsziget

Viharsziget

Könyv: Dennis Lehane - Viharsziget

Film: Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio negyedik közös alkotása a feszültségkeltés és a drámai thriller nagymesterének, Dennis Lehane-nek az azonos című novelláját dolgozza fel. A Viharsziget egy kísértetiesen hátborzongató és misztikus nyomozás történetét dolgozza fel az ötvenes években. A színészi játék mesteri, ennek köszönhetően minden csavar és sokkoló felfedezés tökéletesen a helyére kerül és üt és ezúttal még az eredetinél is sokkal izgalmasabbra sikeredett.

7. Trainspotting

Trainspotting

Könyv: Irvine Welsh - Trainspotting

Film: A filmtörténelem legjobb drogos témájú alkotása, a kilencvenes évek egyik legnagyobb kultfilmje, vagyis a Trainspotting is egy regényből készült, de ezúttal rengeteget adott is hozzá. Irvine Welsh skót író könyve alapjában véve nagyszerű és olyan őszinteséggel mutatja be a drogosok mindennapjait, ahogy addig senki. Viszont az eredetileg több szálon futó történet egy kissé zavaros volt, ezt Danny Boyle leegyszerűsítette, vagy ha jobban tetszik, akkor közérthetőbbé tette és egy csokorba szedte. Ráadásképpen pedig nagyon fasza filmzenével toldotta meg, ami sokszor többet mond a szereplőkről és a cselekményről minden szónál. 

6. A bárányok hallgatnak

A bárányok hallgatnak

Könyv: Thomas Harris: A bárányok hallgatnak

Film: 1991-ben Jonathan Demme rászabadította a világra minden idők egyik legismertebb sorozatgyilkosát, a szokatlanul magas intelligenciával megáldott kannibál pszichiáter Hannibal Lecter figurája azóta egybe forrt Anthony Hopkins nevével. Bár korábban már Michael Mann is feldolgozta az író egyik történetét, melynek szintén Lecter a főszereplője, de Brian Cox alakítása nem volt elég ahhoz, hogy klasszikussá tegye azt. Kifinomult, zseniális, fertőzően veszélyes és idegörlően izgalmas. Ehhez pedig nem volt semmi másra szükség, mint hogy oldalról oldalra követni az eredeti regényt és pontosan úgy visszaadni, ahogy olvasása közben az elménkbe férkőzött.

5. Száll a kakukk fészkére

Száll a kakukk fészkére

Könyv: Ken Kesey - Száll a kakukk fészkére

Film: Az LSD pápájaként elhíresült amerikai író, Ken Kesey egyetlen maradandó alkotásának tekitnhető a Száll a kakukk fészkére, mely egy elmegyógyintézet lakóit mutatja be. Megjelenésekor a könyv hatalmas botrányt kavart, de szép lassan az amerikai irodalom egyik legjelentősebb darabjaként kivívta a megérdemelt megbecsülést. A regény népszerűségéhez nagyban hozzájárult Milos Forman adaptációja is, mely a könyvvel ellentétben nem a néma indián szemszögéből meséli el a történetet, ezért az író nem is volt hajlandó megnézni. A film azonban mégis Oscar-történelmet írt, ugyanis mind az öt jelentős kategóriában sikerült nyernie, ezzel végre Jack Nicholson is megkapta első arany szobrocskáját. 

4. Harcosok klubja

Harcosok klubja

Könyv: Chuck Palahniuk - Harcosok klubja

Film: David Fincher már legelső filmjeitől kezdve a rendkívül sokkoló és rengeteg váratlan csavart rejtő filmjeiről híres és ez alól a Harcosok klubja sem kivétel, mely persze azok számára, akik már olvasták a regényt, nem okoz különösebb meglepetést, maximum abban, hogy mennyire zseniális. Palahniuk története a kapitalizmus árnyékában élő, a világból kiábrándult és dühödten lázadó fiatalság bibliája, míg a film ennek a tökéletes lenyomata. Brad Pitt és Edward Norton zseniális páros, a film hangulata pedig lenyűgözően ironikus, komor és pontosan olyan, mint az általa bemutatott világ, egy szóval tökéletes.

3. A Gyűrűk Ura - trilógia

A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége

Könyv: J. R. R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - trilógia

Film: A modern irodalom legnagyobb hatású fantasy regénysorozatának megfilmesítését lehetetlennek tartották. Aztán jött egy új-zélandi fickó, aki fittyet hányva másokra fogta a három kötetes regényt és elkészítette belőle a filmtörténelem legnagyobb szabású meséjét. A Gyűrűk Ura filmváltozata nem követi pontosan a regény cselekményét, ahogy a három részre szedett történet sem egyezik azzal, ahogy Tolkien választotta szét. Ettől a film kicsit elrugaszkodik az alapanyagtól, de pontosan annyira, hogy az előnyévé váljon, a felesleges részeket átugorja és inkább olyan részleteket bont ki, melyektől drámaibb, izgalmasabb, vagy egyszerűen csak sokkal jobb lesz a film. A végeredmény pedig cáfolhatatlanul a valaha készült legelragadóbb és legvarázslatosabb filmes élménye, mely örökre beírta magát a történelembe.

2. A remény rabjai

A remény rabjai

Könyv: Stephen King - A remény rabjai

Film: A horror koronázatlan királya, Stephen King is bővelkedik adaptációkban, szinte mindent filmre visznek, amit megír, köztük vannak erős, közepes és kifejezetten rossz alkotások is. A mester stílusára azonban Frank Darabont érzett rá a legjobban, aki egy maga három regényét is feldolgozta, a trilógia első darabja, egyben Darabont első nagyjátékfilmje azonban mind közül a legnagyszerűbb. Ez A remény rabjai, mely már azért is különleges, mert King azon kevés műve közé tartozik, mely nem ilyesztgetésről szól, pontosan ilyenkor tudja megmutatni, hogy valójában mennyire mesteri író is valójában. Morgan Freeman és Tim Robbins börtönben eltöltött éveit meséli el nekünk, hogy lehet ártatlanul túlélni a bűn világát. Sokan minden idők legjobb filmjének tartják.

 1. A Keresztapa

keresztapa

Könyv: Mario Puzzo - A Keresztapa

Film: Francis Ford Coppola 1972-es filmje minden szempontból megkerülhetetlen alkotás. Mario Puzzo azonos című regényéből készült, a forgatókönyvet maga az író készítette. Eredetileg nem volt több, mint egy izgalmas ponyvaregény, de a nagyszerű rendező kezei között igazi műalkotássá vált és megteremtette a mai értelemben vett maffiatörténetek műfaját. A Keresztapa első része még teljesen a regény cselekményére támaszkodik, de olyan filmes megoldásokkal festették vászonra a történetet, hogy sokszor olyan érzésünk, van, mintha nem is filmet néznénk, hanem a lelkünkbe írna valaki. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon