asdf

A 10 legjobb filmes utalás és poén

A hollywoodi filmkészítőknek is van humora, még ha az elsőre nem is látszik. Sok filmben rejtettek el vicceket más legendás alkotásokról, melyek először fel sem tűnnének senkinek. Mi most összegyűjtöttük a szerintünk legjobb tíz ilyen utalást és poént.

1. Az elveszett világ: Jurassic Park

Amikor a T-Rex elszabadul San Diego-ban és óriási pusztításba kezd, láthatunk egy posztert, melyen Arnold Schwarzenegger Shakespeare Lear királyának főszerepében van feltűntetve. Hogy ez miért is annyira vicces? Hát képzeljétek csak el a testépítő-kormányzót a komoly drámai szerepben és már is érthető a magas fokú irónia.

2. Az utolsó akcióhős

Akkor már maradjunk Arnoldnál, ezúttal a számos filmes poént felsorakoztató, Az utolsó akcióhős című mozijában láthatunk egy vicces plakátot. Most önmagával ironizál, az egyik jelenetben, mikor bemennek egy videótékába, láthatjuk a Terminátor poszterét, nem mással a főszerepben, mint Sylvester Stallone-val!

3. Terminátor 2: Az ítélet napja

Ha már Terminátor, akkor ne hagyjuk ki a franchise második részét sem, ahol Svarcit láthatjuk, amint a T-1000-re lövöldözik egy doboznyi rózsában elbújtatott fegyverből. Miért is annyira humoros ez a kis jelenet? Mert a film betétdala a Guns N' Roses (fegyverek és rózsák) You could be mine című száma, a készítők ezzel tisztelegtek a kilencvenes évek rocklegendái előtt. 

4. Tango és Cash

A Sylvester Stallone és Kurt Russell főszereplésével fémjelzett akció-vígjátékban van egy jelenet, amikor az egyik rendőr odakiabál Sly-nak, hogy mégis kinek képzeli magát. Erre válaszul egy másik bekiabálja, hogy Rambo-nak, mire az akcisztár csak annyit válaszol, hogy Rambo egy punci. Szerintem senkinek nem kell magyarázni az ebben rejlő öniróniát, inkább nézzétek meg a jelenetet ti magatok.

5. Casper

Amikor a szellemek frászt hozznak a ház lakóira, kihívnak egy szakértőt. Ki más lenne, mint a Dan Akroyd alakította Ray Stanz, a Szellemírtók csapatának egyik tagja. Teljes felszerelésében jelenik meg a helyszínen, azonban társai nélkül, egyedül. Még a főcímdalból ismert "Who you gonna call?" kérdés is elhangzik, amire a válasz: Valaki mást!

6. Vissza a jövőbe 2.

Robert Zemeckis rendező elrejtett filmjében egy kisebb poént Steven Spielberg-gel kapcsolatban. Amikor McFly 2015-be kerül, az egyik mozi műsorán láthatjuk a Cápa 19 című filmet, melyet Max Spielberg készített, aki egyébként a sztárrendező valódi fia. Ezzel igyekezett kiparodizálni a legendás thriller egyre romló színvonalú folytatásait.

7. Amerika kapitány: Az első bosszúálló

A Hugo Weaving által alakított Vörös Koponya az egyik jelenetben tesz egy olyan megjegyzést, hogy Hitler épp a sivatagot kutatja kincsek után. Bár konkrétan nincs kimondva, de félreismerhetetlen utalás Indiana Jones első kalandjára, Az elveszett frigyláda fosztogatóira, ahol Hitler valóban a sivatagban kutat a bibliai ereklye után. Lehetne akár véletlen is, azonban a rendező, Joe Johnston dolgozott a kalandos régész történetében látható speciális effekteken. Az alábbi videóban még több hasonló utalást láthattok Amerika kapitánytól!

8. A közösségi háló

A facebookos moziban Mark Zuckerberg a honlap fejlesztésének korai stádiumában csinál egy kamu felhasználót Tyler Durdan néven. Ez egyszerre utalás a rendező, David Fincher korábbi filmjére, a Harcosok klubbjára, továbbá magára a karakterre is, aki abban leli szórakozását, hogy az általa vetített filmeken hagy kisebb nagyobb nyomokat. 

9. Indiana Jones és a végzet temploma

A régész-kalandor története ezúttal egy japán éjszakai bárban indul, melynek neve irónikusan Club Obi Wan. Steven Spielberg ezzel tisztelgett barátja, George Lucas klasszikus sci-fije, a Star Wars előtt. 

10. Sikoly

Wes Craven rendező feltűnik egy kisebb szerepben, amikor is egy kalapban és piros-szürke csíkos fulcsiban láthatjuk. A karakter neve Fred. nem emlékeztet valakit ez a horror mesterének egy korábbi munkájára? Talán a Rémálom az Elm utcában Freddy Kruegerjére?

Megosztás facebookon