asdf

Gary Oldman 10 legjobb szerepe

  • Szerző: Simon
Gary Oldman születésnapja alkalmából összegyűjtöttük a színész 10 legjobb szerepét.

10. Ludwig van Beethoven (Halhatatlan kedves)

Halhatatlan kedves

A Halhatatlan szerető című filmben Oldman a legendás német zeneszerző, Beethoven bőrébe bújt. A történet a halála után kezdődik és élete egy nyomozás folyamán bontakozik ki, melynek célja, hogy kiderítsék, ki lehet az a titokzatos szerető, akit Beethoven három levelében is megemlít élete vége felé. A komolyzene történetének egyik legnagyobb talánya mai napig megoldatlan, de a filmet író és rendező Bernard Rose úgy vélte, rábukkant a válaszra. Emiatt sokan valószerűtlennek tartjék a filmet, míg mások szerint egy gyönöyrű utazás Beethoven világába. Egy valamiben viszont minden néző megegyezik, hogy Gary Oldman alakítása zseniális, olyan profizmussal kelti életre a különböző életkorú zeneszerzőt az egyes jelenetekben, mintha csak archív felvételeket látnánk a valódi Beethoven-ről.

9. Drexl Spivey (Tiszta románc)

Tiszta románc

Gary Oldman vitathatatlanul azok közé a színészek közé tartozik, akik számára a negatív szerepek állnak a legjobban, így karrierje során számtalanszor volt gonosz a vásznon. A Tarantino forgatókönyvéből Tony Scott által megrendezett Tiszta románcban csupán pár rövid jelenete van, mégis kiemelkedő alakítást nyújtott. Egy félszemű, raszta stricit és drogdílert alakít, aki nem ismer könyörületet. A filmtörténelem legelmékezetesebb negítv karakterei között tartják számon, ami különösen nagy szó, ha belegondolunk, hogy mindössze pár percig látható a filmben. Hátborzongatóan pszichopata és kicsit Jack Sparrow elmebeteg ikertestvérét juttatja eszünkbe.

8. Harvey Lee Oswald (JFK - A nyitott dosszié)

Gary Oldman

A modern amerikai poltika egyik legnagyobb bírálója, Oliver Stone 1991-ben a második meggyilkolt elnök, Kennedy halálának tisztázatlan körülményeiről és az összeesküvés-elméletekről készített egy Oscar-díjas fiilmet. Oldman ezúttal sem a pozitív oldalt erősítette, ő kapta a merénylő, vagyis Harvey Lee Oswald szerepét, aki a filmben visszaemlékezésekben és bevágásokban tűnik fel, hiszen a cselekmény ideje alatt már halott. Nem elég, hogy szinte teljesen ugyanúgy néz ki, mint Oswald, de a színész a szerep megformálásakor még a férfi feleségével és lányával is találkozott, hogy a lehető legprecízebben tudja visszaadni a vásznon a karaktert.

7. Jim Gordon (Batman: Kezdődik!)

Jim Gordon

Christopher Nolan A sötét lovag-trilógiájában kivételesen a jó oldalon áll, ugyanis mind a három részben őt láthattuk Gotham hősies rendőrkapitányaként, Jim Gordon-ként. A címszereplő szuperhős mellett ő a rend legtisztább és legelhivatottabb őre, akinek erkölcse egy másodpercre sem rendül meg, de a Denevérember színre lépésében is sok szerepe volt. Elsőre szokatlan, de annál zseniálisabb alakítást nyújt és bebizonyítja, hogy bármelyik oldalon egyformán nagyszerű, hiszen Gary Oldman az a színész, aki bármilyen szerepet könnyedén eljátszik.

6. Stansfield (Léon, a profi)

Léon a profi

Luc Besson első nemzetközi sikerfilmjében egy könyörtelen és vérszomjas korrupt zsarut alakított, aki bárkit megöl, ha az útjában áll. A Tiszta románccal egy évben mozikba kerülő alkotásban szintén pszichopatát játszik, de a francia környezetben valahogy sokkal komolyabbnak és ijesztőbbnek tűnik. Oldman olyan tökéletesen gonosz, hogy azt se bánnánk, ha minden filmben ő lenne az ellenség.

5. Sirius Black (Harry Potter és az azkabani fogoly)

Harry Potter 3

Úgy látszik, hogy az adaptációkban kivétel nélkül jó figura jár Oldman-nek, bár a Harry Potter filmekben látható Sirius Black egy eléggé vegyes figura. Eleinte mindenki gyilkosnak és gaztevőnek tartja, de az igazságra, miszerint csúnyán átverték és rákenték az egészet, természetesen fény derül. Így lesz belőle Potter jóságos és védelmező keresztapja. Ez a kettősség Oldman játékán is meglátszik, hiszen bár alapvetően a jó oldalon áll, de meglehetősen sötét a figurája, ezzel viszont elképesztő színt visz az amúgy is telített filmekbe és még a rengeteg varázslat és sztár ellenér eis ő marad a legemlékezetesebb szereplője a törétnetnek. 

4. Mason Verger (Hannibal)

Hannibal

Gary Oldman az átváltozás nagymestere, de talán a Hannibal című filmben lett a legjobban eltorzítva. A bárányok hallgatnak című film folytatásában egy olyan dúsgazdag férfit alakít, akit bódulatában teljesen megcsonkított az elmebeteg Hannibal Lecter doktor, így most bosszút esküszik, vagyis éhes vaddisznóival akarja megetetni őt. Arcából nem sok minden látszik, de a nagyszerű maszkmestereknek köszönhetően annyira visszataszító lett, hogy minden pillanat, amelyben szerepel, az rémisztő és undorító, ő ezt azonban hangjával és óvatos mozdulataival olyan művészi ijesztgetéssé fejlesztette, hogy méltő párja Anthony Hopkins-nak, a film valódi főgonoszának.

3. Rosencrantz (Rosencrantz és Guildenstern halott)

Rosenkrantz

Minden idők egyik legérdekesebb színdarabját írta meg Tom Stoppard és 1990-ben elkészítette filmváltozatát is. Adott Shakespeare Hamlet című darabjának két mellékszereplője, akik a darabban alig láthatóak, köréjük épül a cselekmény. A fő probléma, hogy a pár jelenetükön kívül az égvilágon semmi fogalmuk sincs arról, hogy mi a fene zajlik körülöttük, ezt próbálják lázasak kideríteni, de közben sokszor még abban sem biztosak, hogy melyikük Rosencrantz és melyikük Guildenstern. A nagyszerű filmváltozatban Oldman játsza utóbbit, miközben Tim Roth társaságában megvitatják az élet legfontosabb kérdéseit és létezésüket kutatják. Nagyszerű filozófiai mű a még nagyszerűbb Gary Oldman főszereplésével.

2. Drakula (Drakula)

Drakula

Ha nem vesszük számításba Lugosi Béla klasszikusát, akkor Gary Oldman minden idők legzseniálisabb Drakulája. Bram Stoker eredeti történetét Francis Ford Coppola is feldolgozta, de ő elődjeitől eltérően nem a vérfürdőre és a horror részére koncentrált a történetnek, hanem az örök szerelem kérdésére. Ennek köszönhetően egy elképesztő látványvilágú romantikus horrormesét kapunk végeredményül, mely talán a legközelebb áll a regényhez és úgy válik ijsztővé, hogy nem az a fő célja. No persze Gary Oldman tekintetétől bármikor megfagy bennünk a vér, főleg amikor már szomjazza a vért és egyre inkább megmutatja valódi arcát.

1. Sid Vicious (Sid és Nancy)

Sid és Nancy

Kedvenc Gary Oldman alakításunkat egyből legelső főszerepében nyújtotta, ahol a Sex Pistols basszusgitárosát, Sid Vicious-t alakította. Az eredetileg tévéfilmnek készülő produkció az angol botrányhős és az amerikai drogos lány szerelmének történetét és tragikus végkimenetelét meséli el. A valaha készült legkomorabb szerelmi történet, mondhatni a Rómeó és Júlia heroinista változata. Oldman egyből megmutatta, hogy igenis ő a világ egyik legnagyszerűbb színésze, a Sid és Nancy után nevét megismerte a szakma, innentől kezdve sorra kapta a jobbnál jobb szerepeket.

Megosztás facebookon