asdf

Bruce Willis 10 legjobb szerepe

  • Szerző: MoziStar
Bruce Willis ma 63. ünnepli születésnapját, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük a 10 általunk leginkább kedvelt szerepét.

Water főhadnagy (A Nap könnyei)

A Nap könnyei

A Kiképzés rendezőjének háborús akciófilmjében Bruce Willis egy olyan egység vezetőjét alakítja, akik Nigériából próbálják kimenekíteni az ottrekedt amerikai állampolgárt, miután összeomlik az orszég demokratikus kormánya és egy könyörtelen diktátor kerül hatalomra. A parancsnak ellenszegülve azonban az ország több alkosát is megmentik, de ezért üldözőbe veszi őket a nigériai hadsereg. Egy olyan látványos, izgalmas poltikai töltetű akciófilmmel van dolgunk, ahol kedvenc fapofájú hősünknek minden színészi tehetségét latba kell vetnie, hogy a puskagolyók röpködése közben a történet drámai oldalát is érvényesíteni tudja.

Sakál (A sakál)

sakál

Az 1973-as A sakál napja című francia thriller feldolgozásában ő kapta a könyörtelen bérgyilkos szerepét, akit egy orosz maffiózó bérel fel, hogy tegyen el láb alól egy amerikai elnök feleségét. Eredetileg Richard Gere-t kérték fel a szerepre, de ő inkább az utána nyomozó ügynök szeretett volna lenni, így lett Willis a Sakál. Ennek persze mi nagyon örülünk, hiszen ki lehetne tökéletesebb az érzelmektől mentes, könyörtelen zsoldos szerepében, mint a rezzenéstelen arcú és vérprofi Bruce Willis?

Joe Hallenbeck (Az utolsó cserkész)

Az utolsó cserkész

Tony Scott akciófilmjében a Die Hard után ismét magára ölthette a koszos rohájú, lecsúszott rendőr szerepét, de ezúttal egy társat is kapott maga mellé Damon Wayans formájában. A fekete-fehér nyomozópáros a Halálos fegyverre emlékeztető akciókba keveredik bele és természetesen nincs hiány lazábbnál lazább beszólásokból sem. Willis pedig mocskosk, másnapos és még mindig őrülten menő.

Paul Stevens (Jóbarátok)

Jóbarátok

Ritkán mutatja meg, de Willis-nek zseniális a humora. A Jóbarátok című sorozat három epizódjában is láthattuk, mint Ross Geller szerelmének apja, aki ki nem állhatja őt, ezért ott csinál belőle viccet, ahol csak tud. Persze szerepe szerint ezúttal is egy félelmetes macsót alakít, de végre megvillantja humorát is. 

Korben Dallas (Az ötödik elem)

Az ötödik elem

Luc Besson legsikeresebb produkciójában ezúttal nem csak Amerika, vagy a családja, de az egész világ sorsa az ő kezébe kerül. Ez azonban még semmi, a morcos és szakadt akciósztár ezúttal egyből a jövőben, sokszor azon belül is az űrben veszi fel a harcot az univerzumot fenyegető veszéllyel. A séma ugyanaz, csak a környezet más és a történet is összetettebb egy kicsit, mindemellett pedig Willis egyik leglátványosabb filmje.

David Addison Jr. (A simlis és a szende)

A simlis és a szende

Úgy tartja a közhiedelem, hogy aki egy sorozattal válik ismertté, annak sosem lesz rendes filmes karrierje, pedig még Bruce Willis is egy krimiszéria főszerepében tűnt fel először. A simlis és a szende című humoros krimisorozat címéből ő az a bizonyos simlis, míg párja Cybill Shepherd volt és két veszekedő magánnyomozót alakítottak. Nem csak Willis karrierje számára volt meghatározó a sorozat, de először vitte sikerre a dráma és vígjáték keverékét a tévéképernyőkön és mérföldkő lett a televíziózás történelmében. A listánk szempontjából azonban kedvencünk valóban simlis mosolya és humoros, mégis komoly karaktere a fontos, hiszen itt mutatta be a tipikis Bruce Willis figurát, amely a védjegyévé vált. 

John Hartigan (Sin City - A bűn városa)

Sin City

Frank Miller kultikus képregényéből filmet készített Robert Rodriguez közreműködésével és igazi sztárcsapatot válogattak össze a főbb szerepekre, melyből Willis sem hiányozhatott. A kiöregedő, szívbeteg mintazsaru figurája tökéletes arányban ötvözi az amerikai sztár állandó figuráját, a brutalitást és egy olyan mélyéget, melynek köszönhetően a néha sablonosnak tűnhető karaktere igazán rendhagyóvá és érdekessé vált. Ráadásul mindezt ezúttal igazi film noir stílusban, fekete-fehéren élvezhetjük.

Butch Coolidge (Ponyvaregény)

Ponyvaregény

Quentin Tarantino második és mai napig legzseniálisabb filmjében csupán mellékszálat kapott, de a történet és karrierje szempontjából annál fontosabb ez a szerep. Igazi szállóigéket adtak a szájába és bár ezúttal is főleg önmagát hozza, mégis John McClane mellett talán ebben a filmjében volt a leghitelesebb Bruce Willis. 

John McClane (Die Hard - Drágán add az életed)

die hard

Bár A simlis és a szende című sorozattal futott be, de igazi sztárrá a Die Hard sorozat első része tette. Sőt, azóta Willis és John McClane karaktere egybeforrt, a legtöbb ember számára egyből ez a figura ugrik be a színész nevének hallatán. Ez azóta összesen öt mozifilmet eredményezett, de ahogy ez lenni szokott, természetesen az első sikerült a legjobbra, ez volt a legeredetibb. Pedig először Schwarzenegger Kommandó című filmjének folytatásaként tervezték a filmet, de amikor nem akarta elvállalni, inkább megcsinálták egy feltörekvő fiatal színésszel. Milyen jó döntés volt, hiszen így lett Bruce Willis-ből Hollywood egyik legjobban keresett sztárja, az első akcióhős.

James Cole (12 majom)

12 majom

A megszokott imidzséből Terry Gilliam  12 majom című sci-fijében sikerült legjobban kitörnie, élete legnagyobb alakítását nyújtotta. Egy részről az időutazás és az emberiség kipusztulásának problémáit boncolgató véresen komoly alkotás már önmagában zseniális közeg, de Bruce egyszerűen illik ide, végre kitörhetett a skatulyából, még ha csak egy film erejéig is és megmutatta, hogy ha akar, akkor tud más is lenni, mint morcos, másnapos zsaru (szó se róla, tökéletes arra a szerepre, csak egy idő után kevés) és egy művészileg is helytálló alkotásban is tud érvényesülni, még Brad Pitt Oscar-díjra jelölt őrült figurája sem tudja elhalványítani érdemeit, sőt együtt még nagyobbat ütnek.

Megosztás facebookon