asdf

Robert Downey Jr. 10 legjobb szerepe

  • Szerző: P. Kristóf
Robert Downey Jr. ma ünnepli 49. születésnapját. A háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész 10 legjobb szerepét gyűjtöttük össze.

10. Tom Riley (Lelkük rajta)

Lelkük rajtaA Lelkük rajta című film egy igazán különleges vígjáték. A főszereplő Tom Riley abban a pillanatban jön a világra egy autóban, mikor mellette egy busz lesodródik az útról és meghal rajta négy ember, így a lelke összekötődik azoknak a Földön ragadó szellemével. Ő az egyetlen aki látja őket, így csak ő segíthet nekik befejezetlen ügyeikben, hogy végre a túlvilágra juthassanak. A fiatal Robert Downey Jr. lenyűgöző alakítást nyújt ebben a komolyabb hangvételű, mégis rendkívül vicces fantasztikus vígjátékban, gyakorlatilag miatta válik egy középszerű filmből remek alkotássá.

9.James Barris (Kamera által homályosan)

Kamera által homályosan

Phillip K. Dick regényéből eléggé rendhagyó filmet készített Richard Linklater rendező, ugyanis miután leforgatta a jeleneteket a színészekkel az egészet animálta, így Robert Downey Jr. ezúttal animációs figuraként, mégis teljes valójában virít a vásznon. A nem túl távoli, de sötét jövőben játszódó történet szerint Barris egy rafinált és manipulatív drogfüggő, akinek be nem áll a szája. Mintha rá öntötték volna a szerepet, a szokatlan technika pedig nem hogy rontana a játékán, inkább ráerősít a gesztusaira és mimikájára. 

8. Bill Bush (Rövidre vágva)

Rövidre vágva

Robert Altman díjnyertes filmje az amerikai átlagemberek tökéletesnek tűnő megjelenése mögött rejlő problémákat, romlottságot és deviancát mutatja be 10 egymás mellett élő páron keresztül. Közülük egy Robert Downey Jr. és Lili Taylor kettőse, akik elfojtott vágyaikat agresszív pornográf fényképek készítésével élik ki. Végre egy igazán komoly és drámai szerep jutott neki, melyért az egész stábbal közösen Golden Globe-díjat kapott. 

7. Rivers (III. Richárd)

III. Richárd

Robert Downey Jr. Shakespeare klasszikus drámájának modern korba átültetett változatában is szerepet kapott, méghozzá ő alakítja Rivers grófot, de az eredetivel ellentétben karaktere itt a darab többi talpnyalójával lett egybegyúrva. Ráadásul ezúttal még meghalni is láthatjuk őt, ami nem sűrűn adatik meg számára a vásznon.

6. Paul Avery (Zodiákus)

Zodiákus

David Fincher filmje Amerika legtitokzatosabb és soha el nem kapott sorozatgyilkosa utáni nyomozás igaz történetét dolgozza fel. A történetben a valóban létező Paul Avery, a San Francisco Chronicles elsőszámú bűnyügyi újságírójának szerepét kapta, aki a rendőrség mellett nyomozást folytat a Zodiákus gyilkos után. Végül éveket emészt fel életéből a dolog és mivel semmi nyom nem vezet az elkövetőhöz, bűntudattól vezérelve és önmagát okolva a kudarcért felhagy a kutatással. Robert Downey Jr. hátborzongató életszerűséggel kelti életre az újságírót és bár valójában csupám mellékszerep az övé, mégis ő hagyja a legnagyobb nyomot a közönségen.

5. Wayne Gale (Született gyilkosok)

született gyilkosok

A Quentin Tarantino ötletéből Oliver Stone által rendezett, rendkívül agresszív és formabontó filmben ezúttal is csupán egy kisebb, de annál jelentősebb szerep jutott neki. A film alapvetően a fékezhetetlen és vérszomjas pár ámokfutásának történetét meséli el, majd miután börtönbe kerültek, Wayne Gale újságíró csinál belőlük szupersztárt és természetesen rengeteg pénzt keres rajtuk. Az első ránézésre értelmetlenül brutális filmbe az ő karaktere viszi bele az igazi társadalomkritikát és olyan erővel bírálja a média manipulatív és kizsákmányoló hatását, ahogy előtte még sosem. 

4. Sherlock Holmes (Sherlock Holmes)

Sherlock Holmes

A Vasember sikerét követően karrierje újra sínre került, így kaphatta meg Guy Ritchie legújabb Sherlock Holmes adaptációjának címszerepét is 2009-ben. Fogta a már jól ismert figurát és a kimért nyomolvasóból egy pimasz, de zseniális akciósztárt faragott, pontosan olyat, amilyenre a mai igények alapján a néző vágyik. Ugyanakkor ezáltal nem következik be értékvesztés, ellenkezőleg, sokkal üdítőbbé, modernebbé és szórakoztatóbbá, de egyben minden eddiginél izgalmasabbá is válik egyben a kezei között.

3. Kirk Lazarus (Trópusi vihar)

Trópusi vihar

Ben Stiller vígjátékában az a megtiszteltetés érte, hogy feketére mázolt képpel egy néger katonát kelthetett életre. Na jó, persze ez csak vicc, valójában egy szatíráról van szó, melyben egy ausztrál színészt alakít, akinek a karaktere nagyrészt Russell Crowe-n alapszik. Minden idők legzseniálisabb vígjátéki alakítását nyújtotta benne, több mondata is szállóigévé vált és a műfajban szokatlan módon Oscar-díjra is jelölték érte. 

2. Tony Stark (Vasember)

A Vasember

A színész legismertebb szerepe, mely mára összeolvadt nevével, az egyértelműen a szuperhős Tony Stark karaktere. Azonban nem csak Vasember köszönhet sokat neki, amiért ilyen népszerűvé tette, hiszen a Marvel filmje hozta újra egyenesbe az ő karrierjét is, mely alkohol és drogproblémái miatt nem volt a topon. Azóta viszont újra a világ egyik legkeresettebb színésze és az általa életre keltett Vasember minden idők legsikeresebb szuperhőse. Nem is csoda, hiszen egyszerre pimasz, zseni, milliárdos playboy és legyőzhetetlen hős, ráadásul ő egyedül vállalja fel valódi személyazonosságát is, egyszóval ő a legmenőbb figura a világon.

1. Charlie Chaplin (Chaplin)

Chaplin

A színészek számára egy létező karakter megformálása az egyik legnagyobb kihívás, hiszen nem ad szabadságot, pontosan kell követni a tulajdonságait, mozdulatait, ami viszont rengeteg munka és nagyon kemény, csak a legjobbak képesek teljesen azonosulni vele. Robert Downey Jr. karrierjének első csúcspontját pontosan ezen tehetségének köszönheti, ugyanis ő játszotta a némafilmek korszakának szupersztárját, Charlie Chaplin-t az életrajzi filmek mesterének Richard Attenborough filmjében. Olyan lehengerlő alakítást nyújtott, hogy megkapta érte első Oscar-jelölését.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon