asdf

Anthony Hopkins 10 legjobb szerepe

  • Szerző: Marcika
Ma ünnepli 76. születésnapját Sir Anthony Hopkins, a legendás angol színész, összegyűjtöttük melyik a 10 legjobb szerepe szerintünk. Nem volt egyszerű, hiszen a színészlegenda több, mint 125 filmben játszott eddig. Egy dolog egész biztos: ez a szám még közel sem a vége, hiszen az Oscart, Golden Globe-ot, BAFTA-t és Emmy-t nyert Hopkins nem tervezi a visszavonulást mostanában.

10.  A híd túl messze van – John D. Frost ezredes (1977)

A híd túl messze van az egyik első olyan filmje Hopkinsnak, amelyben olyan sztárokkal játszhatott együtt, mint Sean Connery vagy Michael Caine. Ez a háborús film mutatta be a történelem legnagyobb ejtőernyős hadműveletét. Ebben a filmben Anthony Hopkins mindössze 40 éves volt, ekkor még több háborús filmben játszott, magyar hangja Haumann Péter, illetve Kőszegi Ákos volt.

 anthony_ahid


9. Thor, Thor II. – Odin (2011, 2013)

Kevesen sorolnák ezt a két képregény adaptációban nyújtott alakítást a színész legjobbjai közé, de különösen a második részben kifejezetten tisztességeset alakított, sőt, mondhatjuk, hogy a legjobb színészi alakítás az övé volt. Kétség kívűl űllíthatjuk, hogy illet hozzá az öreg, bölcs karakter, amit legelőször a Nagy Sándor, a hódítóban kapott meg. Nem csak isten volt a filmben, hanem apa, férj és vezető is, így igazán ki lehetett aknázni az idős színészben rejlő lehetőségeket.

AH-thor


8.  Hitchcock – Alfred Hitchcock (2012)

Sok idősebb színész szerepálma lehetett, amit Hopkins megkapott, így eljátszhatta a zseniális rendezőt. Bár a film fogadtatása finoman szólva is vegyes volt, ennek ellenére tökéletes alakítást nyújtott, mint direktor, természetesen meg kell említeni, hogy nagyon sokat dobott az alakítás hitelességén a maszkmesterek profi munkája.

AH.hitchcock


7. Amistad – John Quincy Adams (1997)

Sikeres éveket élt Anthony Hopkins az 1990-es években, hiszen a listában szerepelő filmek nagy részét ebben az időben forgatta, valamint Steven Spielberggel is együtt dolgozhatott, egy igaz történet megfilmesítésében. Az afrikai rabszolgák tengeri útjuk során elfoglalják elrablóik hajóját, majd elfogásuk után az amerikai igazságszolgáltatás legkomolyabb dilemmája előtt állt, hiszen a tét nem volt kisebb, mint a szabadság. A film több Oscar, illetve Golden Globe jelölést kapott, közte a színészt is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő díjára, amit nem ő kapott végül, hanem Robin Williams a Good Will Huntingban nyújtott alakításáért. A jelöléseket azért volt nehéz ebben az évben díjra váltani, mivel ebben az évben versenyzett a Titanic is, amely Hopkins díját leszámítva elvette az összes kategóriában a díjakat.

AH-amistad


6. Árnyékország – C.S. Lewis (1993)

Ebben az életrajzi filmben az angol professzor és sikeres gyerekkönyv író bőrébe bújik a színész. A történet Lewis késő szerelmi életét mutatja be, amikor megismerkedik egy rajongójának édesanyjával, és szerelmüket csak a nő betegsége árnyékolja be. Utolsó kívánsága, hogy kössenek névházasságot, hogy megkaphassák a letelepedési engedélyt. Minden kétséget kizárólag ez az egyik legmeghatóbb filmje Anthony Hopkinsnak. A film nem csak egyszerű szerelmi történet, sokkal inkàbb egy korrajz, amely csodálatos, irodalmi értékű párbeszédeken zajlik.

AH-arnyekorszag


5. Napok romjai – James Stevens (1993)

A napok romjai az angol-amerikai Hyppolit, lényegesen kevesbb humorral. Hopkins egy gazdag lord főkomornyikja, akinek ura halála után át kell értékelnie az életét, mivel a kastély ura jó kapcsolatot ápolt a nácikkal a világháború alatt. Erről a komornyik tudomást sem vesz, így elveszíti a házvezetőnőt, aki fontos neki, s ezért a nő elhagyja a házat és egy házasságba menekül. Miközben az új tulajdonos kívánságára visszahozná a ház régi fényét, visszaszerezné az elvesztett nőt is.

AH-napokromjai


4. Ha eljön Joe Black – William Parrish (1998)

Az egyik legismertebb szerepe a színésznek, a Hannibal filmeket leszámítva. A gazdag Mr. Parrish éppen két nagy esemény előtt áll, hiszen az üzleti és a magánéletben is sikerek előtt áll. Ekkor, 65 éves korában meglátogatja a halál és már éppen magával vinné, amikor meglátja az üzletember lányát, akibe rögtön bele is szeret. Ekkor egyezkedni kezd a halállal, aki természetesen fenekestül felforgatja az életét, illetve azt, amennyi maradt belőle.

AH-joeblack 

3. Nixon – Richard M. Nixon (1995)

Az 1995-ös drámát Oliver Stone rendezte, és mivel a film az akkor megszokottnál magasabbnak számító, 44 millió dolláros költséggel készült, így nem volt egyszerű megfelelni az elvárásoknak. A film beváteli szempontból megbukott, hiszen az amerikai összbevétele, csak kicsivel volt több, mint 13 millió dollár. Ennek ellenére négy Oscar-díjra jelölték, többek között Hopkinst is a legjobb férfi színész kategóriában.

ah-nixon


2. Törés (2007)

A Törés egy amerikai thriller Gregory Hoblit rendezésében, amiben Anthony Hopkins ,ellett Ryan Gosling is főszerepben látható. A két színész pszichológiai párharcára épülő film vegyíti a bírósági eljárást taglaló és a krimikre jellemző cselekményelemeket. Ted Crawford a páratlan elméjű, precíz, az apró részletekre is figyelő mérnök volt. Felesége fiatalabb nála, s viszonyt folytat egy nyomozóval. Crawford rájön a dologra, s egy este lelövi feleségét. Willy Beachum feltörekvő, tehetséges ügyész, világosnak látja a helyzetet: a férfi lelőtte a feleségét, s vallomást is tett. Azonban Ted az orránál fogva vezeti Willyt, félelmetes intelligánciájának köszönhetően mindig egy lépéssel előtte jár. Zseniálisan csavarta a szálakat.

 fracture10


1. A bárányok hallgatnak – Dr. Hannibal Lechter (1991)

„ Egyszer egy népszámláló ki akart kérdezni... a máját ettem meg, szép, nagy szemű babbal és jó chiantit ittam rá.” Azt hiszem, azon, hogy melyik filmből származik az idézet, nem sokat kell gondolkozni. A hihetetlen intelligenciával megáldott bűnöző segítségére szorul az FBI, mivel valaki hasonló módszerekkel gyilkol. A kirendelt különleges ügynökkel a filmtörténet egyik legsajátosabb kapcsolatát mutatták be a vásznon. Hihetetlen alakítást nyújtott a filmben, és azon kívül, hogy megkapta élete eddig egyetlen Oscar-díját, megkapott valami sokkal fontosabbat. A nézők rajongását és feltétlen szeretetét. Az elmebeteg sorozatgyilkos történetét Amerika valaha készített 100 legjobb filmje közé választotta az Amerikai Filmintézet. 

 bárányok

Nekünk ezek a legkedvesebb Anthony Hopkins filmszerepek. Nektek?

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon