asdf

A 10 legjobb életrajzi alakítás

  • Szerző: P. Kristóf
A héten mutatják be a Diana hercegnő utolsó két évéről szóló mozit. Ennek apropóján összegyűjtöttük nektek azokat a színészeket, akik szerintünk zseniálisan jelenítettek meg valós embereket a vásznon.

1. Robert De Niro, mint Jake LaMotta - Dühöngő Bika

Martin Scorsese 1980-as Dühöngő bika című filmje a '40-es évek legendás boxolójának, Jake LaMotta-nak az életét dolgozza fel. A középsúlyú világbajnok vérmérséklete azonban rengeteg problémát okozott a magánéletében, többek között börtönben is ült. Robert De Niro annyira el szerette volna játszani a szerepet, hogy ő maga beszélte rá rendező barátját a film elkészítésére. Milyen jól tette, alakításáért Oscar-díjat kapott, rendkívüli átváltozása mai napig az alapja mindenféle valós személy megjelenítésének.

dühöngő bika

2. Johnny Depp, mint Hunter S. Thompson - Félelem és reszketés Las Vegasban

Hunter S. Thompson legendás regényéből Terry Gilliam készített egy zseniális filmet 1998-ban. Kicsit kilóg a sorból, mert a történet főszereplője nem maga az író, hanem egy alteregója, Raoul Duke. A szerepre nem is lehetett volna alkalmasabb embert találni, mint Hunter egyik legjobb barátját, Johnny Depp-et. A közeli kapcsolat mellett a gonzó atyja saját maga készítette fel őt a szerepre, mert bár nevezhetik akárhogy, Raoul maga Hunter. Ennek és Depp zsenialitásának köszönhetően gyakorlatilag maga a "Doktor" köszön vissza ránk a vászonról. A szerep azóta védjegyévé vált, később a Rumnaplóban újra barátja bőrébe bújhatott, bár az az alakítása már kevésbé emlékezetesre sikerült.

félelem és reszketés

3. Tom Cruise, mint Ron Kovic - Született július negyedikén

Oliver Stone Vietnám trilógiájának második részében Tom Cruise élete alakítását nyújtotta Ron Kovic-ként. A katona a vietnámi háborúban sérült meg, tolószékbe került. Hazatérése után úgy érezte, elárulta az ország, amiért harcolt, a háborúellenes mozgalom egyik nagy szószólója lett. A film nagyon megrázó, láthatjuk, hogyan teszi tönkre és formálja át egy ember lelkét és egész életét a háború. A film alapjául Kovic önéletrajza szolgált, sőt ő maga is segített Cruise-nak a karakter megformálásában.

született július negyedikén

4. Jesse Eisenberg, mint Mark Zuckerberg - Social Network: A közösségi háló

A Facebook napjainkra a legnépszerűbb dolog az interneten, talán még a pornót is megelőzi. Megalkotója, Mark Zuckerberg volt, akinek története igazi sikerút. Ben Mezrich könyvet is írt róla, ebből készített filmet David Fincher, A közösségi háló címmel. A főszerepet Jesse Eisenberg-re osztották, aki első ránézésre annyira nem is hasonlít Zuckerberg-re, maximum a nevük végződésében. Az átalakulása lenyűgöző volt, de nem csak külsőre, hanem belsőre is sikerült magáévá tennie a szerepet.

social network

5. Colin Firth, mint VI. György király - A király beszéde

VI. Györgynek nem is kellett volna királynak lennie, egészen addig, amíg bátjya le nem mondott. A dadogással küzdő trónörökösnek személyes problémái mellett vezetnie kellett országát a második világháborúban. Colin Firth alakításáról elég annyit mondani, hogy megkapta érte a Legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat 2011-ben.

királybeszéde

6. Jamie Foxx, mint Ray Charles - Ray

Ray Charles minden idők egyik legsikeresebb zenésze, annak ellenére, hogy gyermekkorában megvakult, ő lett az első afro-amerikai popsztár. Jamie Foxx korábban komikus színészként futott be, így a választás elsőre furcsának tűnt. Végül kiderült, milyen zseniális színész is valójában, nem csak hogy megnyerte érte az Oscart a legjobb férfi főszereplő kategóriájában, de egy másik filmjéért ugyanebben az évben a legjobb mellékszereplőként is jelölték. 

ray

7. Gary Oldman, mint Sid Vicious - Sid és Nancy

A Sex Pistols basszusgitárosáról, Sid Vicious-ról szóló film a zenész és Nancy Spungen zavaros szerelmét mutatja be. A címszerepre az akkor még egyáltalán nem ismert Gary Oldman-t választották ki, aki már itt bebizonyította hátborzongató tehetségét. Nem csak hogy külsőre teljesen Sid-dé változott, de a színészi alakítása is kiemelkedő. Végig olyan érzés, mintha eredeti felvételeket néznénk, annyira élethű. A hangulata és a története miatt talán a legmegrázóbb életrajzi mű, amit valaha láttam. 

sid

8. Robert Downey Jr, mint Charlie Chaplin - Chaplin

Robert Downey Jr. szintén pályája elején kapta a nagy lehetőséget, hogy egy igazi személy bőrébe bújhasson. Ő Charlie Chaplint alakította Richard Attenborough életrajzi drámájában. Megkapta érte élete első Oscar-jelölését, bár nyernie nem sikerült. Az átváltozás ezúttal is lenyűgöző, de ilyen stáb mellett ez nem meglepő.

chaplin

9. Helen Mirren, mint II. Erzsébet - A királynő

II. Erzsébet korunk egyik legmeghatározóbb személyisége, az angol trón birtokosa. Mivel még most is a posztján van, ezért elég kényes volt filmet készíteni az életéről. Stephen Frears mégis belevágta fejszéjét, az angol dámát, Helen Mirren-t szerződtetve le a címszerepre. Sugárzik belőle az elegancia és bár meglehetősen elcsúfították, még így is maradt valamennyi a vonzerejéből. A színésznő megkapta érte harmadik Oscar-jelölését, melyet élete első Oscar-díjára váltott. 

királynő

10. Phillip Seymour Hoffman, mint Truman Capote - Capote

Truman Capote főleg az Álom luxuskivitelben című regényéről volt híres, mielőtt megírta a Hidegvérrelt, ami egy gyilkosság valós történetét dolgozza fel. Bár a Capote megjelenésének évében teljesen véletlenül készült még egy életrajzi film az íróról, mégis Philip Seymour Hoffman alakítása volt a legközelebb a valósághoz. Már korábban is bizonyította drámai tehetségét, de ezúttal a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat is hazavihette. 

capote

Megosztás facebookon