asdf

A 10 legijesztőbb filmjelenet

  • Szerző: P. Kristóf
A héten mutatták be az idei év horrorját, a Démonok között című filmet. Annyira jónak bizonyult, hogy úgy döntöttünk, összeszedjük nektek a szerintünk legijesztőbb 10 filmjelenetet.

10. Szívkitépés - Indiana Jones és a végzet temploma

A régész professzor kalandos történetének második szegmense családi mozihoz képest kicsit durva lett. Nem csak az ominózus emberáldozat, de az egész film hangulata és témája. Gyermekekrabszolgaság, pusztító kultusz-szertartások, undorító kígyóvacsora és társai. De a legsokkolóbb mégis az a jelenet, amikor a szekta főpapja saját kezével tépi ki az áldozat szívét, aki még ezután sem hal meg, így beleengedik a pusztító lávába. Tökéletesen elmenne egy horrorfilmbe is, bár közel 30 éves a jelenet, még a mai technikákhoz képest is nagyon szépen meg lett csinálva, a frászt hozza az emberre.

9. Lustaság - Hetedik

David Fincher első sorozatgyilkosos filmje erős gyomrot és idegrendszert igényel. John Doe a biblia hét főbűn alapján szedi áldozatait és a hozzájuk illő legdurvább módon végez velük. Somerset (Morgan Freeman) és Mills nyomozó (Brad Pitt) próbálják őt elkapni, ám mindig egy lépéssel elöttük jár. Mindegyik gyilkossági jelenet hátborzongató, a harmadik azonban még társain is túltesz. Ugyanis a lustaságban bűnösnek talált figura a többitől eltérően csak halottnak tűnik...

8. Tina halála - Rémálom az Elm utcában

Freddy Krueger (Robert Englund) a horror műfajának egyik nagy mészárosa. Először 1984-ben jelent meg a filmvásznon, azon belül is egy Nancy nevű lány rémálmában. Aztán egyik éjszaka Tina nevű barátnőjét álmában meggyilkolják, miközben barátja mellette alszik. A sikolyokra azonban felébred a fiú és olyan látványban részesül, amit sosem felejt el: a lányt összekaszabolva és sikoltozva a plafonhoz csapkodja valamilyen láthatatlan erő. 

7. Alien elsőre előbújik - A nyolcadik utas: a Halál

Ridley Scott legendás sci-fije egy új fenyegetést teremtett az emberiségre nézve, az Alient. Az űrhajó legénysége hibernálódva sodródik a Föld felé az űrben, amikor egy kisbolygóról életjelek érkeznek, így a központi számítógép felébreszti őket. Szép lassan világossá válik, hogy nincsenek egyedül az űrhajón, de hogy mi vadászik rájuk, azt nem tudják. Aztán a békés ebéd közben egyszer csak az egyikük mellkasából előtör valami rejtélyes lény. A meglepődés a stáb tagjain is látszik, ugyanis a rendező nem szólt előre nekik a jelenetről. A kis Alien mellkasból való első előbukkanása filmtörténeti sokkolás.

6. Az ikrek - Ragyogás

Stanley Kubrick kultikus horrorja Stephen King azonos című regényéből, Jack Nicholson-nal a főszerepben. Választhatnánk belőle több jelenetet is a listánkra, de talán az ikrek megjelenése a legijesztőbb. A kisfiú háromkerekű biciklijén fuvarozik az elhagyott motelben, amikor az egyik sarkon befordulba két kislánnyal találja szembe magát. Szellemhangon maguk közé invitálják, majd hirtelen csak a szétkaszabolt holttestük látszik. Nem is annyira a látvány ijesztő, hanem a jelenet hangulata.

5. A dadus öngyilkossága - Ómen

Damien a sátán fia, ezt örökbefogadó szülei viszont nem tudják. Eleinte semmilyen probléma nincs, a kisfiú szülinapján mindenki önfeledten játszadozik. Egészen addig, amíg a dadusa fel nem akasztja magát a ház homlokzatára. "Damien, ezt érted teszem!" - hangzanak filmes körökben ismert utolsó szavai. Utána meg sikoltozó gyermekek és kattogó fényképezőgép...

4. Vérteszt - A dolog

Az antarktiszi kutatóbázison rejtélyes dolgok történnek, egy ismeretlen alakváloztató dolog elkezdi gyilkolászni a tudósokat. Ők azonban fleveszik ellene a harcot, Kurt Russell-el az élen. Megpróbálnak rájönni, mi a gyengéje, ezért úgy döntenek, hogy tűzzel tesztelik. Hamar elszabadul a pokol, és arcok olvadnak le...

3. Fejfordító jelenet - Az ördögűző

Regan-t megszállja az ördög, ám édesanyja eleinte csak betegségre gyanakszik. Amikor belátja, hogy nem hétköznapi dologgal állnak szemben, akkor az ismert ördögűző, Merrin atya segítségét kéri. Minden idők egyik leghátborzongatóbb filmje, amiből nehéz kiemelni a legijesztőbb jelenetet. Mi azt választottuk ki, amikor a latin imákra fittyet hányva a kislány körbeforgatja saját fejét.

2. Bob megjelenik - Twin Peaks: Tűz jöjj velem

A valha készült legzseniálisabb sorozat, a Twin Peaks előzményfilmje, magától az alkotótól, David Lynch-től. A sorozat arról szólt, hogy egy határmenti amerikai kisvárosban rejtélyes módon holtan találnak egy fiatal lányt. Mindenki szerette, teljesen ártatlan volt, így egy FBI nyomozót küldenek az ügy felgöngyölítésére. Hamar kiderül, hogy semmi sem ilyen egyszerű és mindenkinek van rejtegetnivalója. Arra azonban méga nyomozó sem számít, hogy a szellemvilágnak is köze van az ügyhöz. Bob, a szellem megjelenése nálunk dobogós az ijesztgetés terén.

1. Zuhanyzói jelenet - Psycho

A horror műfajának legikonikusabb darabja Alfred Hitchcock 1960-as alkotása. A főnöke pénzével meglépő titkárnő egy motelban húzza meg magát éjjelre. Zuhanyzás közben azonban egy idős nő több késszúrással megöli. A zuhanyzói jelenetek koreográfiája azóta sem sokat változott, rengetegszer utánozták, nem véletlenül. Zseniálisan hátborzongató...

Megosztás facebookon