asdf

A Gravitáció mindenkit a világűrbe repít!

A Gravitáció lenyűgöz. Az első olyan film számomra, ami teljes mértékben kihasználja minden lehetőségét az IMAX 3D-nek. Sandra Bullock és George Clooney bravúros páros. Alfonso Cuarón sci-fije mérhetetlenül izgalmas, élettel teli és teljesen máshogy közelíti meg a világűr fogalmát, amiből nem kis szeletet kapunk.

Olyan élethű képet kapunk a világűrről, mint amit még eddig soha. Ugyan csak két szereplője van a Gravitáció-nak, ezáltal a kamera csak őket vette fel, mégis valóságosnak tűnik, ami a lélegzetelállítóan jól megcsinált animáció eredménye.

Gravitáció

Az első néhány perc után leesik az állunk, a látvány bámulatos. Minden apró részletet láthatunk a jó kameraállásoknak köszönhetően. A Gravitáció nem csupán egy mozifilm, hangulata és káprázatos képi világa szó szerint magával ragad a filmbe. Észre sem veszed, de benne vagy a filmben, mert nem tudod nem átélni. Tériszonnyal küszködőknek nem ajánlom, de azoknak, akik kíváncsiak a világűrre, azoknak igen. Egyetlen percben sem tudtunk nyugodtan ülni a moziban, végig feszengve várjuk a pillanatot, hogy mi fog történni. Eszméletlenül dinamikus ütemű az a 90 perc.

Emmanuel Lubezki operatőr és a látványtervező és Alfonso Cuarón, rendező a maximum maximumát hozta ki a látványból. Minden apró részlet megjelenik és elsuhan a szemünk előtt. Ami nagyon tetszett, hogy a háttérben mindig ott volt a Föld. Egyetlen nyugtató momentuma a filmnek, hogy a Föld ott van, hiszen a cél visszajutni oda.

Gravitáció

A végtelen űrben ragadva már önmagában is hatalmas feszültség, és ehhez párosul Sandra Bullock lehengerlő alakítása, illetve George Clooney ironikus és laza stílusa. 

Egy felrobbant műhold darabjai becsapódnak az Explorer nevű űrrepülőbe, miközben a legénység egy része a hajón kívül tartózkodik, hogy az űrállomáson javításokat végezzenek. A becsapódás következtében Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) és az utolsó útján lévő Matt Kowalski (George Clooney) elsodródik a hajótól. Innentől kezdve végtelennek tűnő harc veszi kezdetét a túlélésért, hiszen az űrben nincs levegő, nincs élet. 600 km-re a Földtől, csupán a látvány csodás. Ugyanis fogytán van az üzemanyag és az oxigén. Csak magukra számíthatnak. A Gravitáció-ban minden balul sül el, de a világűrben rekedve és minden földi segítség nélkül, ez nem is meglepő. Kowalski egy váratlan fordulattal elsodródik Stone mellől. Baj bajt követ, ráadásul Dr. Stone az űrhajózásban még kezdő. Feszült és drámai pillanatok követik egymást.

Gravitáció

Ám ezek is a cselekmény valódiságát erősítik, mint az is, amikor egy kínai űrkabinban mindenhol kínai felirat van, és Ryan „ec-pec, kimehetsszel” a sorsa bízza magát, hogy beindíthassa a gépet. A dráma és a mély érzelmes emberi vonal akkor jelenik meg a filmben, amikor Dr. Stone feladja, belefárad a tehetetlenségbe, véget akar vetni az életének. És hogy ki éli túl? Nézzétek meg moziban a filmet (IMAX 3D!). Érdemes!

Gravitáció

A két főhős alakítása hibátlan. George Clooney végig úgy játszott, mint aki tudja minden helyzetben, mit és hogyan kell mondania. Sandra Bullock valószínűleg élete alakítását nyújtotta, amit talán egy Oscar szoborral díjaznak is. A Gravitáció egy intelligens, sokatmondó film, remek szereposztással, túlzások nélkül a hitelesség teljes igényével. Egy biztos, a világűr, mint kirándulás helyszíne, soha nem érdekelt, de a Gravitáció után sem kaptam kedvet egy űrsétához.

GRAVITÁCIÓ

Eredeti cím: Gravity

Színes amerikai film

Műfaj: kaland / sci-fi

Főszereplők: George Clooney, Sandra Bullock

Fényképezte: Emmanuel Lubezki

Látvány: Andy Nicholson

Vizuális effektusok:Timothy Webber, Neil Corbould

Írta: Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón, Rodrigo Garcia

Rendezte: Alfonso Cuarón

Mozibemutató: 2013. október 3.

Játékidő: 90 perc

Korhatár: 12

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! 

Megosztás facebookon