asdf

Az utolsó amerikai hős

  • Szerző: P. Kristóf
Richard Phillips kapitány teherszállító hajóját Szomáliai kalózok szállták meg és pénzt követeltek tőle, ő azonban nem adta olyan könnyen magát. Ez az ő története.

2009-ben a Maersk Alabama teherhajót kalózok foglalták el Szomália közelében. Először megpróbálták felvenni a harcot a kis létszámú, de felfegyverzett szomáliai halászokkal, azok végül mégis feljutottak a hajóra. A legénység elbarikádozta magát a gépházban, csak Phillips kapitányt és két társát sikerült fogjul ejteniük. A támadók nem a rakományra pályáztak, hanem pénzt akartak. Az, hogy tervük végül kudarcba fulladt, csak a kaptiány emberségének, józan eszének és hihetetlen higgadtságának köszönhető. Az ő kalandos történetét vitte filmre Paul Greengrass, akit a magyar közönség főleg a Bourne-trilógia utolsó két darabja kapcsán ismerhet. Nem idegen számára a megrázó valós történetetek feldolgozása sem, rendkívül jó filmet rendezett A United 93-as címmel arról a járatról, melyet 9/11 kapcsán eltérítettek a terroristák, de az utasok hősiességének köszönhetően ezzel a géppel nem érték el tervüket, egy lakatlan mezőbe csapódott be. 

Phillips kapitány

A Phillips kapitány abszolút főszereplője Tom Hanks, aki a címben is feltűntetett személyt alakítja. Sosem volt kétséges, hogy zseniális színész, most azonban magához képest is hatalmasat alakított, régóta nem láttam ilyen jó szerepben. A film elejét nem húzták el nagyon azzal, hogy az előzményeket boncolgatja, azonban nem is rontották el azzal, hogy ezt a szálat teljesen kihagyják. Láthatjuk a munkába induló kapitányt, aki ugyanolyan hétköznapi ember, mint bárki más. Azonban csak olyan mértékben láthatjuk ezt, amennyi idő alatt a dolog eljut az agyunkig, utána már egyből Szomália partjainál találhatjuk magunkat. Bizony, ezúttal nem a 'hős amerikaiak a gonosz külföldiek ellen' típusú filmet kapjuk az arcunkba, hanem egy minden oldalról alaposan megközelített, rendkívül feszülten és jól felboncolt eseményét a közelmúltnak. Már itt kiderül, hogy azok a bizonyos kalózok nem olyanok, mint Jack Sparrow és barátai, hanem az életükért és családjukért küzdő halászok, akiket egy kegyetlen hadúr irányít. 

Phillips kapitány

Aztán elindul útjára a Maersk Alabama, amely irónikus módon pont élelmet és segélycsomagokat szállít az éhező afrikaiaknak. A legénységet értesíti az USA Tengerészeti Hivatala, hogy az utóbbi időben Szomália közelében fokozottan nőtt a kalóztámadások száma, így próbáljanak meg a lehető legtávolabb maradni a parttól. Megfogadják a tanácsukat, sőt még a biztonság kedvéért pár gyakorlatot is végig csinálnak. Aztán váratlanul beüt a krach, mivel semmilyen másik hajó nincs a közelben, ezért a kalózok kisebb csapata őket szemelte ki. Eleinte nevetségesnek tűnik a fenyegetés, látva, ahogy a kis motorcsónajukban közelednek az óriási teherhajó felé. Nekik azonban vannak fegyvereik, jóval gyorsabbak és készek akár erőszakot is alkalmazni a céljaik eléréséért, míg a hajó legénysége fegyvertelen tengerészekből áll. Így szép lassan ránk is átragad a rajtuk eluralkodó pánik, melyben egyedül a kapitány marad teljesen higgadt. 

Phillips kapitány

Végül az ő magatartása ment meg mindenkit attól, hogy még ennél is komolyabb bajba kerüljenek. A cselekmény villámgyors, feszült és akciódús, amiről az állandóan mozgó kameraállás is gondoskodik. Egy pillanatra sem engedi el a figyelmünket, amikor épp nem a szemünket szögezi le, akkor a lelkünket dolgoztatja meg, bár sokszor ez a két tulajdonság kéz a kézben jár. A hajót megszálló kalózok egytől egyig amatőrök, ez előtt a film előtt soha nem álltak a kamera előtt. Ez a vásznon iszonyatos erővel hat, különösen a kalózok vezére nyűgözött le engem. Annyira nyeszlett és ronda, hogy elmondhatatlanul ijesztő és hiteles. Phillips kapitány lélekjelenléte és önfeláldozása példaértékű, ha nem viselkedett volna így, valószínűleg nem élte volna túl a legénység összes tagja a támadást. A szuperhősöket félretéve egy igazi ember, az utolsó amerikai hős napjainkban. Mert példát mutat és mert még a legszorosabb helyzetben sem kívánta embertársai életét, teljes mértékben megértette a szerencsétlen szomáliai halászokat is. A film egyszerűen lenyűgöző, drámai mégis pergő és akciódús, igazi bombaként robban a moziteremben. Szerintem egyértelműen Oscar-esélyes alkotás, kiváltképp Tom Hanks számára. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

PHILLIPS KAPITÁNY (16)

 

Főszereplők: Tom Hanks, Catherine Keener, Max Martini

Fényképezte: Barry Ackroyd.

Látvány: Paul Kirby, Philip Messina.

Írta: Billy Ray.

Rendezte: Paul Greengrass

Mozibemutató: 2013. november 7.

Eredeti cím: Captain Phillips

Színes amerikai film

Műfaj: thriller / akció

Gyártó: Sony Pictures

Korhatár: 16

Játékidő: 134 perc

Megosztás facebookon