asdf

A nagy Gatsby romlott élete egy tiszta álomért

„Valami újat akartam írni, különlegeset, szépet és egyszerűt, ugyanakkor bonyolult szerkezetűt.” - F. Scott Fitzgerald regénye valóban egy rendkívül különleges film alapjául szolgált.

A 20. század irodalmában A nagy Gatsbyt tarják az egyik legfontosabb, legmeghatározóbb regénynek Amerikában. A kritikusok szerint nem sikerült emlékezetes filmadaptációt alkotni eddig. Baz Luhrmann tehát nagy fába vágta a fejszéjét, mikor úgy döntött, hogy az ő nagy Gatsbyjét megalkotja. A 2013-as verzió nem csupán látványában másabb, de szó szerint elvarázsol minket a húszas évekbe, ahol New York tündöklő és romló világába csöppenünk. Őrülten pezsgett az élet, forrt a levegő férfi és nő között, a jazz, az estélyek és gyors autók korában. A film hangulata végig azt érezteti, hogy egyszerűsége mögött sokkal több rejtőzik. Mr. Gatsby élete csupán a csillogás, a pénz és hatalom lenne? A film előzetese alapján akár ezt is gondolhatnánk, de szerencsére a kreatív gárdának, egy igazán sokszínű „múvi”-ról van szó. Leonardo DiCaprio brillírozik Gatsby karaktereként, fantasztikus azt látni, hogy megvalósít akárkit a mozivásznon, ha kell a sötét gengsztert, ha kell a sokat beszélő és jóra törekvő barátot, de ugyanúgy a reményekkel teli szerelmes férfit is egyetlen filmben.A nagy Gatsby_jelenetfoto (5)Nick Carraway így jellemzi Jay Gatsbyt: „Rendkívüli érzékkel ismerte fel az élet kínálta lehetőségeket, és a sors megáldotta azzal a képességgel, hogy mindenben a legjobbat lássa, úgy, ahogy azt senkinél nem tapasztaltam eddig, és már nem is igen fogom többé.”A nagy Gatsby_jelenetfoto (7)

Gatsby legendás, de egyben titokzatos is. Senki nem látta, nem ismeri személyesen, mind addig, míg nem ismerkedik meg Nick Carraway-el (Tobey Maguire), aki a történet narrátora is egyben. Nick író és New Yorkba költözik, hogy megvalósítsa saját álmát. Brókerként kezd el dolgozni. Újra felveszi a kapcsolatot rég nem látott unokatestvérével, Daisyvel és annak férjével, Tommal, akivel egy egyetemre jártak. Közben a dúsgazdag szomszéddal, Gatsbyvel kerül barátságba, mikor meghívja őt az egyik fényűző partyjára, a mesés Long Island-i palotájába. Ez a találkozás az események egész láncolatát indítja el.

great-gatsby-poster-leo-sm

Ki is az a Jay Gatsby? A 30-as éveiben járó milliárdos egész életét áldozta arra, hogy felépítsen maga körül egy birodalmat. Megálmodta, részletesen eltervezte és megvalósította a gondtalan élethez való feltételeket.  Mindezt csupán egyetlen nő szerelme miatt. Gatsby teljesen rabjává vált Daisynek még a háború előtt, aminek már öt éve. De Jay romantikus érzései Daisy iránt nem múltak el, szentül hiszi, hogy a múltat vissza lehet hozni, és a lány újra az övé lesz, folytathatják, ahol abba hagyták. A lány élete megváltozik, hiszen régi szerelme újra felbukkan. Saját magával is vívódik, ami rengeteg bonyodalmat okoz.

Sokan magukra ismerhetnek ebben a filmben, hiszen ki ne élte volna meg a nagy szerelmet, amely valamiért megszakadt, de a remény mindig ott volt. Nick Carraway egyik mondata nagyon megfogott: ”Gatsby különleges képességgel őrzi a reményt.” Valóban lebilincselő, hogy milyen megszállottsággal küzd egy álomért. Nick szemében példaértékű, és inspiráló,hogy Gatsby bármit megtesz a nőért, akit szeret. Ő az, aki valóban látja nagyságát, minden hibájával együtt, hiszen egy tiszta ügyért tesz mindent. A szomorú az, hogy Gatsbynek Nick az egyedüli igaz barátja, az egyetlen „öreg harcos”, aki megérti őt és a végsőkig mellette áll.

A nagy Gatsby 3D-s képi világa gyönyörű, csillogó, színes, élettel teli. A zene pedig egyszerűen csodálatos, ahogy együtt él a filmmel és átadja azokat az érzéseket, amiket a szereplők éreznek, hihetetlen hatással bír.

 A NAGY GATSBY

Eredeti cím: The Great Gatsby

Színes amerikai film Műfaj: romantikus

Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher, Tobey Maguire.

Gyártó: Warner Bros

Korhatár: 12

Játékidő: kb. 140 perc
Mozibemutató: 2013. május 16.  

Fényképezte: Simon Duggan.

Látvány: Catherine Martin.

Írta: F. Scott Fitzgerald, Baz Luhrmann, Craig Pearce.

Rendezte: Baz Luhrmann

A nagy Gatsby - A képre kattintva tudod megnyitni a galériát.

 
Megosztás facebookon