asdf

Steven Spielberg 5 legjobb rendezése

  • Szerző: P. Kristóf
Minden idők egyik legsikeresebb rendezője, Steven Spielberg ma 67 éves, úgyhogy összeszedtük nektek az öt legjobb filmjét.

5. E.T. - A földönkívüli

Spielberg rengeteg újítással gazdagította a filmművészetet, többek között elsőként ötvözte a tudományos fantasztikus történeteket a gyerekfilmek világával, ezzel megalkotva az E.T. - A földönkívüli című kultikus mozit. A sztori a barátság határtalanságáról és arról szól, hogy attól függetlenül, hogy nem vagyunk egyformák, még szerethetjük egymást. Talán a mondanivalónak, de sokkal inkább magának a film egészének köszönhetően már a bemutatása után rendkívül sikeres lett, Spielberg mai napig kedvenc alkotásának tartja. Az E.T.-t nem csak a közönség, de a szakma is elismerte, 9 Oscar-jelöléséből négyet be is zsebelt. Ráadásul ezzel vált ismerté a kis Drew Barrymore is!

4. Jurassic Park

A dínoszauruszok a gyermekkor legnagyobb csodái, Ross Geller hivatása és Steven Spielberg másik nagy erőssége, ugyanis 1993-ban megalkotta minden idők legjobb dínós filmjét a Jurassic Parkot. A számítógépes technológia akkortájt még gyermekcipőben járt, mégis tökéletesen élethűre sikerültek az őshüllők, most se lehetetett volna jobban megcsinálni. Azóta két folytatása is készült, a másodikat szintén Spielberg rendezte, de egyiknek sem sikerült tartania az első rész magas színvonalát. Aztán egy időben szó volt egy lehetséges negyedik részről is, de ejtették az ötletet Michael Crichton író halála miatt. Aztán tavaly újra előszedték a dolgot és már zajlanak is az előkészületek, a Jurassic World című epizód 2015. június 12-én érkezik majd.

3. Ryan közlegény megmentése

A nagyszabású látványmozik és a gyerekfilmek mellett az amerikai rendező másik kedvenc témája a történelmi viszontagságok ábrázolása. Ezúttal a Normandiai partaszállást álmodta vászonra, ezzel minden idők egyik legzseniálisabb történelmi filmjét alkotva meg. A Ryan közlegény megmentése nem egyszerűen háborús film, nem a háború dicsőségeit mutatja be, hanem megrázó realizmussal ábrázolja a borzalmakat, mindezt egy nagyszabású kitalált történetbe ágyazva hét hősről, akik megpróbálják kimenteni Ryan közlegényt a frontról, akár életük árán is. 

2. Schindler listája

Még egy második világháborús alkotás, de ezúttal nem a katonákra, hanem a holokauszt megrázó eseményeire fókuszál Oskar Schindler életrajzát bemutatva. Spielberg keze alatt tényleg minden arannyá válik, akármilyen témához nyúl. Vászonra vitte a német üzletember történetét, aki 1100 zsidó életét mentette meg bátor lépésével, mellyel saját életét is kockáztatta. Bár rengeteg film készült már a holokauszt témájáról, ilyen megrázó és ennyire sikeres egyik sem lett, mint Spielberg víziója. Hét Oscar-díjjal jutalmazták munkáját és az Amerikai Filmintézet nyolcadik helyre rangsorolta minden idők legjobb amerikai filmjeinek listáján.

1. Az elveszett frigyláda fosztogatói

Az első helyre mindenki kedvenc régészprofesszora, Indiana Jones került. Bár filmművészeti szempontból nem ez a legértékesebb munkája, de mindenképp ezzel a művel adta a legtöbbet a világnak. Újraértelmezte a harmincas évek kalandfilmjeinek hangulatát és vegyítette azt James Bond lazaságával és legyőzhetetlenségével, hogy megalkossa a világ legmenőbb karakterét. Indiana Jones nem csak izgalmas és szórakoztató, de tényleg megvan benne minden, ami egy filmhez szükséges és mindeközben még történelemre is okít minket. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon