asdf

Schindler listája

  • Szerző: P. Kristóf
A héten kerül mozikba Liam Neeson legújabb filmje, a Non-Stop, ezért a Schindler listáját választottuk heti kedvencünknek, melyért megkapta eddigi egyetlen Oscar-jelölését.

Liam Neeson képezte ki Obi-Wan Kenobi-t és Batman-t, de volt már Zeusz is, mégis a Schindler listája című holokauszt-dráma címszerepében nyújtotta karrierje eddigi legnagyszerűbb és legemlékezetesebb alakítását. Steven Spielberg filmje a német üzletember, Oskar Schindler igaz történetét dolgozza fel, aki a második világháború során több ezer lengyel zsidó életét mentette meg. A film alapjául a történelmen kívül Thomas Keneally Schindler bárkája című regénye szolgált, melyből Steve Zaillian készítette el a forgatókönyvet. 

Schindler

Liam Neeson, mint Oskar Schindler

A történet filmre vitelének ötlete már 1963-ban körvonalazódott, ugyanis egy Schindlerjuden, vagyis az általa megmentett egyik zsidó férfi, Poldek Pfefferberg életcéljául tűzte ki, hogy elmondja a hős történetét. Spielberg akkor került kapcsolatba a projekttel, amikor Sid Sheinberg producer megmutatta neki az eredeti regény egyik kritikáját. Az Universal egyből meg is szerezte a jogokat, de Spielberg akkoriban nem érezte úgy, hogy készen állna egy ilyen komoly vállalkozásra. Megpróbálta több rendezőnek is lepasszolni a filmet, köztük olyan nevekkel, mint Martin Scorsese, Roman Polanski, Sydney Pollack, vagy Billy Wilder, de végül a Berlini fal leomlása után a felerősödő antiszemitizmus és holokauszttagadás miatt mégis úgy döntött, hogy ő maga készíti el a filmet.

Schindler 2

Spielberg, Kingsley és Neeson a film forgatásán

Mivel az ilyen témájú filmek addig sosem bizonyultak anyagilag sikeresnek, ezért mindössze 22 millió dollárt kapott az elkészítésére és azt is csak azzal a feltétellel, hogy előbb elkészíti a Jurassic Park-ot. Így végül 1992 végén elkezdődhettek az előkészületek. Liam Neeson-t az elsők között leszerződtették, ugyanis a rendező látta játszani őt egy színdarabban és lenyűgözte a teljesítménye, míg az ír színész akkoriban még nem számított ismertnek, így személye nem vonhatta el a figyelmet a karakterről. Pontosan emiatt utasította vissza Mel Gibson, Kevin Costner és Warren Beatty érdeklődését a szerep iránt.

Schindler 3

Kingsley és Neeson a film egyik jelenetében

A  forgatás végül 1993 március elsején kezdődött meg Krakkóban és mindössze 75 napot vett igénybe, ami szokatlanul kevés egy ilyen produkciónál. Spielberg úgy döntött, hogy fekete-fehérben és dokumentarista stílusban készíti el a filmet, hogy a lehető legélethűbb legyen, közel a felét kézi kamerákkal vették fel, de a többinél sem használtak semmiféle profi kameratechnológiát. Az operatőr továbbá azzal is idnokolta a színek szinte teljes hiányát, hogy ettől a film időtlenné válik, gyakorlatilag lehetetlen megmondani, mikor készült, így gyakorlatilag származhatna a cselekmény időszakából is. 

Schindler 4

A film realistán ábrázolta az elképzelhetetlen kegyetlenségeket

Az elkészült film a maga három órájában nem csupán történelmileg hű, elképesztően realistán ábrázolja a korszak borzalmait, de mindebbe Spielberg beleszőtte saját művészi ambícióit és egy gyönyörű szimbolumokkal tarkított történet bontakozott ki belőle, mely nem elsősorban a szörnyűségeket, hanem az azok ellen kiálló hősöket és a megmentett emberéleteket állítja középpontjába. Megjelenése után hatalmas siker lett, amely a műfajon belül példátlan, 300 millió dollár feletti összeget gyűjtött össze. A közönség és a kritikusok egyaránt az egekig magasztalták, 12 jelölésből 7 Oscar-díjat gyűjtött be. Roman Polanski azt nyilatkozta, hogy ő maga közel sem tudott volna ilyen jó művet kihozni belőle, ezért örül, hogy nem vállalta el a rendezését, míg Stanley Kubrick törölte a holokausztról szóló filmes projektjét miatta. A Schindler listája azóta igazi klasszikussá vált, nyolcadikként felkerült az Amerikai Filmintézet 100 legjobb amerikai filmjének listájára, valamint a mai napig az egyik legjobb holokauszt filmként tartják számon.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon