asdf

Box Office: Optimusz a kasszákat is felrobbantotta

Azt már régóta tudjuk, hogy a negatív reklám is reklám, amiből ezúttal a Transformers legújabb részének sikerült profitálnia. Tudni illik a külföldi kritikusok annyira egyöntetűen és vehemensen hangoztatták azt, hogy a film rossz – Rotten Tomatoes-on 17%-os kritikai indexen áll jelenleg a film-, ami akár arra is sarkalhatta a bizonytalanabb nézőket, hogy a saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy mennyire van valóság alapja a sok negatív kritikának.

A végeredmény? A Transformers: A kihalás kora a franchise történetének második legjobban nyitó robotos kalandja lett.

Az Autobotok ilyen számok mellett nem mostanában fognak kihalni

Mindentéren óriási várakozás előzte meg az új robotos kalandot. A rajongók arra voltak a leginkább kíváncsiak, hogy a színészváltással sikerül-e felfrissíteni a második és a harmadik résszel a kihalás végére sodródó franchise-t. A kritikusokat első sorban az érdekelte, hogy vajon Michael Bay-nek negyedik próbálkozásra sikerült végre komolyabb, komplexebb alkotást letennie az asztalra vagy ezúttal is csak öncélú robbantásról fog szólni Optimuszék legújabb kalandja. A Paramount fejesei pedig leginkább arra lehettek kíváncsiak, hogy a nézőket még egy negyedik Transformers film is lázba tudja-e hozni vagy már a Hold sötét oldalán abba kellett volna hagyni a történetet.

A kritikusok és a rajongók nagy részének a száj íze– főleg az előbbieké – végül keserű maradt. Ellenben a Paramount-nál, akik a számok láttán valószínűleg durrantották a jégbe hűtött Dom Pérignonokat. Ugyanis a helyzet az, hogy a Transformers: A kihalás kora Amerikában kereken 100 millió dollárral tudott kezdeni. Nézzünk is egy gyors számszerűsített összehasonlítást az eddigi Transformers filmek nyitó eredményeivel kapcsolatban:

Transformers: 70 millió dolláros start

Transformers - Az álcák bosszúja: 108 millió dolláros start

Transformers - A hold sötét oldala: 97 millió dolláros start

Ebből világosan kitűnik, hogy a Transformers: A kihalás kora 100 millió dolláros nyitánya az Autobotok második legjobb kezdése, ami azt is jelenti, hogy a nézők adtak egy esélyt a Mark Wahlberg nevével fémjelzett korszaknak. Ennél még nagyobb szó az, hogy a nemzetközi eredményekkel együtt a Transformers negyedik felvonása már 300 millió dolláros összbevételnél jár.

Egy szó, mint száz: Optimusz fővezér az első csatát már megnyerte, de a háborút még nem. Kíváncsi leszek, hogy az a rengeteg negatív nézői visszajelzés, ami körbe lengik a filmet, milyen hatással lesz a robotos kaland második hétvégéjének az eredményére.

transformers4_boxoffice_1.

Kéz a kézben halad Channing Tatum és Hablaty

Meglepetésre az előző hétvégén Channing Tatum-ot letaszították a trónról. Ám erre a hétvégére a 22 Jump Street-nek sikerült kiküszöbölnie a csorbát, és bár arra esélyük sem volt, hogy visszaszerezzék az első helyet, a dobogó második fokára mégis sikerült visszakapaszkodniuk. Ezen a hétvégén további 15 millió dollárt tudtak hozzáadni az eddig is jelentős méreteket öltő dollárkupacukhoz. Mivel az 50 millió dolláros költségkeretekből készült akció-vígjáték összbevétele már a 200 millió dolláros határ alját súrolja, csak azon vagyok meglepődve, hogy a stúdió még mindig nem jelentette be a folytatást.

Az előző héthez képest Hibbant-sziget lakói is jó hétvégét zárhattak, ugyanis szorosan Jonah Hill-ék sarkában repülve sikerült visszakapaszkodniuk a bronzérmet érő harmadik helyre. Számokban kifejezve ez annyit jelent, hogy a hétvégi plusz 13 millió dolláros bevétellel együtt Amerikában 121 millió dollárnál járnak Hablatyék, amivel már majdnem sikerült visszahozniuk a készítési költségeket. A világ többi országának eredményeit is figyelembe véve ez az összeg már 227 millióra emelkedik.

Ez mind szép és jó, csak nagyon úgy fest, hogy már nem sikerülhet elérniük – nemhogy túlszárnyalniuk – az első rész eredményeit. Akkor majdnem fél milliárd dollárt sikerült összelapátolniuk Fogatlanéknak. A folytatást ennek ellenére nem érzem veszélyben, de tény és való, hogy a stúdió többet várhatott a kedvező kritikai visszhangot kapó második sárkányos kalandtól.

22jumpstreet_boxoffice_2.

Demóna és Magneto is remekül hajrázik

A klasszikus Csipkerózsika történetét a gonosz boszorkány szemszögéből bemutató fantasy filmnek az ötödik hétvégéje után is sikerült „szerény” 8 millió dolláros bevételre szert tennie. Ezzel együtt Amerikában a Demóna már 201 millió dolláros bevételnek örülhet, míg a nemzetközi eredményekkel együtt átléphette az 500 millió dolláros álomhatárt is. Az impozáns teljesítmény tovább erősíti azt a hollywoodi gondolatot, miszerint szükség van az egyedi, sötétebb tónusú mesefeldolgozásokra.

Az X-Menek most már hivatalosan is profitot termelnek, ugyanis Amerikában hat hét alatt sikerült összeharcolniuk 223 millió dollárt. Ami ennél is fontosabb, hogy Jégemberék összbevétele ezidő alatt egészen elképesztő mértékeket öltött. Sikerült áthaladniuk a 700 millió dolláros vonalon, ami elképesztő eredmény!

xmeneljovendo_boxoffice_700

Top 10-es amerikai bevételi lista

1. Transformers: A kihalás kora

2. 22 Jump Street - A túlkoros osztag

3. Így neveld a sárkányodat 2.

4. Think Like a Man Too

5. Demóna

6. Jersey Boys

7. A holnap határa

8. Csillagainkban a hiba

9. X-Men: Az eljövendő múlt napjai

10. Chef

Megosztás facebookon