asdf

Angelina Jolie szárnyak nélkül is szárnyal

A klasszikus Csipkerózsika sztori újragondolásában valóban kapunk némi újat. Demóna nem csak a film címében, de magában a történetben is jelentős szerepet tudhat a magáénak.

Angelina Jolie főszereplésével a film nem teljesen a klasszikus mese vonalát követte, szerencsére. A történet mindenki számára ismerős, így azt gondolhatnánk, hogy ez a mese dög unalmas, de nem! Viszont Jolie nélkül kevés lenne a film, az biztos. Demóna szerepére tökéletes választás volt Angelina Jolie. Ez a mese látványában (tündérek földje), történetében zseniális, de csak a "gonosz boszrokány" kifinomult stílusa miatt. Egy régi klasszikus, szép új köntösben, igazi mondanivalóval - na ilyen az új Csipkerózsika.

A gonosz tündér, akinek sértettségét egy férfi okozta, megátkozza annak lányát. E "nemes" cselekedetét a keresztelőre időzítette Demóna, amely szerint a hercegnő a 16. életévében megszúrja az ujját egy rokkával, majd mély álomba merül. Az átok nem örök érvényű, így csakis egy érző szívű csókja mentheti meg a lányt. A film alapját az 1959-es Disney-rajzfilm szolgálta, viszont ez a változat a korábbi történet fényében új dolgokat emel a középpontba.

20140607demona4

A Demónában maga Demóna a hősnő. Még ha a gonosz tündér szerepét is játssza olykor, lelke mélyén ott lapulnak az igaz érzések. Ő ugyanis nem volt mindig gonosz, csak egy Lipót nevű fiúba szeretett bele, akinek nagyobb volt kapzsisága, mint őszinte érzelme a lány iránt. Így lett a törékeny tündérleányból, Demóna a bosszúszomjas, boszorkány. Angelina Jolie remekül ábrázolja a boszi karakterét, ha kell gonoszan felkacag, ha kell, dühös tekintetével néz a szemedbe, de ha úgy van, akkor lekicsinylően uralkodik feletted.

Maleficent_32

A sztoriban még annyi "új" van, hogy Csipkerózsika neve Aurora (Elle Fanning) és nem Tündérországban vagyunk, hanem Múriában. Aurora hercegnő, bájos, kedves és ártatlan. Karakterében semmi extra nincs. Lipót király (Sharlto Copley) játéka nem túl kiemelkedő, inkább felejthető.

maleficent-5

Holló (Sam Riley), aki Demóna jobb keze, és olykor emberalakot ölt, az ő játékában felelhető némi komikum, de Jolie mellett mindenki szürke marad. Sőt! Demóna, ahogy a cím is elárulja, róla szól. Összességében egy nézhető, kedves mese, amit már ismerünk. Viszont Demóna szemszögéből nézhetjük újra  a mozikban.

jolie-maleficent-meet-the-other-fairies-of-maleficent

 DEMÓNA

(Maleficent)
színes, magyarul beszélő, amerikai fantasy, 97 perc, 2014 (12)

rendező: Robert Stromberg
forgatókönyvíró: Paul Dini, Linda Woolverton
zeneszerző: James Newton Howard
operatőr: Dean Semler
producer: Don Hahn, Joe Roth
vágó: Richard Pearson

szereplők:
Angelina Jolie (Demóna)
Elle Fanning (Aurora hercegnő)
Peter Capaldi (Kinloch király)
Sharlto Copley (Lipót)
Juno Temple (Thistletwit)

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon