asdf

Magasztos sorscsapás és megszámlált napok

"A fájdalomnak fájnia kell!" - hangzik el a mondat a legújabb romantikus drámában, a Csillagainkban a hiba című filmben. És hogy miért érdekes ez a mondat? Nos, a film két főszereplője (Az Utódok és a Beavatott sztárja, Shailene Woodley és Ansel Elgort, Beavatott) már tudja: van ennél fontosabb!

A John Green bestsellere alapján készült CSILLAGAINKBAN A HIBA című romantikus, megható és humoros elemekkel is megspékelt filmre zsepkendővel kell beülni a moziba, az biztos. 

Hazel Grace (Shailene Woodley) és Gus (Ansel Elgort) nem szokványos kamaszok, de sok mindenben hasonlítanak egymásra. Kapcsolatuk rendkívüli. Hazel szülei kedvéért jár el az önsegítő csoportba, ahol a súlyos rákbetegek beszélgetnek egymással, tanácsokat adnak egymásnak. Itt ismerkednek meg. A lány szó szerint cipeli a sorsát, hiszen egy oxigénpalackot mindig magával kell hordoznia, a srácnak pedig amputálták az egyik lábát. Gus és Hazel egyre közelebb kerülnek egymáshoz, amit a Magasztos sorscsapás címet kapó könyv kapcsán felvetődő kérdések is inkább csak erősítenek. A 16 éves lány számára ez a könyv mérföldkő és rengeteg kérdés motoszkál a fejében a könyvről, illetve a szereplők sorsáról. Többször megpróbálja felvenni a kapcsolatot annak írójával, Peter Van Houtennel (Willem Dafoe), de mindhiába. Gusnak viszont sikerül megszervezni az író asszisztensén keresztül egy találkozót Amszterdamban. Ám, ez az utazás nem úgy sikerült, ahogy szerették volna, mégsem bánták meg, mert felejthetetlen élménnyel gazdagodtak. Hazel és Gus története nem a betegségről szól, de nem is annak leküzdéséről, inkább arról, hogy az életben nem csak a probléma vagy a fájdalom létezik. A fiatalok, a halálos betegségük árnyékában is képesek látni azokat a dolgokat, amit az emberek észre sem vesznek. Hazel őszinte, ösztönös lény, aki eléggé szarkasztikus humorral van megáldva, emellett kedves és aggódó. A lány nagyon félti azokat, akikre betegsége hatással van: szülei és Gus. Ahogy a filmben is mondja: ő egy időzített bomba, és nem akar fájdalmat okozni. Gus nem egyszerű és nem is átlagos figura. Végtelenül életvidám, pimasz és intellektuális típus, aki imád beszélni, és könnyen kimutatja érzéseit. A mindig vigyorgó srác tiszteletteljes szerelme a nézőt is magávalragadja. John Green (a könyv írója) szerint Hazel és Gus vonzalma hasonló észjárásukból és hasonló intelligenciájukból ered, de leegyszerűsítve és közhelyesen: Működik köztük kémia! Gus legjobb barátja Isaac (Nat Wolff), szintén rákos beteg, aki viszont nehezebben kezeli ezt, amit csak tetéz, hogy szerelme elhagyja. Betegsége megfosztotta őt egyik szeme világától, majd a másiktól is, ő mégis többet fogalkozik az exbarátnőjével, nehezen viseli a szakítást. Viszont Hazel és Gus mindent megtesz, hogy barátjuk megenyhüljön kicsit. 

Egy biztos, érzelemgazdag és megható filmet kap, aki jegyet vált erre a mozira. Sőt! Érzelmi hullámvasútra ül, hiszen nem csak drámai, romantikus, de vicces is. Amíg az egyik szemünk sír, addig a másik nevet. Kemény film az életről, a szerelemről.

Az egyre felkapottabb Shailene Woodley remek választás volt, remekül hozza azt, amit ez a szerep megkívánt: teljes átéléssel formálja meg a karaktert. Ansel Elgort pedig egy imádnivaló srácot hoz a vászonra. És, hogy mi a hiba a filmben? Nos, kérem szépen: a csillagainkban a hiba! 

CSILLAGAINKBAN A HIBA

Eredeti cím: The Fault in Our Stars

Főszereplők: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Willem Dafoe, Laura Dern.
Fényképezte: Ben Richardson. Látvány: Milly Hughes. Írta: John Green, Scott Neustadter, Michael H. Weber. Rendezte: Josh Boone

Mozibemutató: 2014. június 5.

Színes, feliratos amerikai film

Műfaj: romantikus

Gyártó: 20th Century Fox

Korhatár: 12

Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon