asdf

A 10 legjobb szörnyfilm

Godzilla a héten visszatért a mozikba, ezért készítettünk nektek egy összeállítást a filmtörténelem általunk vélt legjobb szörnyfilmjeiből.

10. A fekete lagúna szörnye

A fekete lagúna szörnye

A Universal szörnyfilmjeinek egyik kései gyöngyszemében egy csapat tudós furcsa lényre bukkan az Amazonas vidékén. Az ősi, ember és hüllő közötti átmenetet képező szörnyeteget megpróbálják elkapni, hogy tanulmányozhassák, azonban kegyetlenül lemészárolja a csoport nagy részét, de végül sikerül legyőzniük. A film a szörny lakhelyéről kapta címét, ugyanis a fajából egyedül fennmaradó különös teremtmény itt húzta meg magát. A következő években két további folytatása is készült a filmnek, amik szintén hatalmas sikert arattak, a karakter pedig a beírta magát a legendás filmes szörnyetegek történelmébe.

9. King Kong

King Kong

A Gyűrűk Ura rendezőjének, Peter Jacksonnak gyermekkori álma volt feldolgozni az óriási gorilla történetét, amit a Tolkien művek feldolgozása után végre meg is tehetett. A tőle megszokott, nagyszabású stílusban álmodta vászonra a klasszikus történetet, ami ha lehetséges, még az eredetinél is összetettebb cselekménye mellett a szörnyeteg legprofibb és legijesztőbb kinézetét és a dínókkal való küzdelmével a legmenőbb pillanatait sikerült megalkotnia. King Kongot magát senkinek nem kell bemutatni, viszont Jackson egy eddig ismeretlen, modern és gyönyörű oldalát mutatta meg nekünk.

8. A szörny csapat

A szörny csapat

A Vasember harmadik részét is rendező Shane Black a Halálos fegyver után második forgatókönyvében az Universal legismertebb szörnyeit eresztette össze, hogy szövetkezzenek az emberiség ellen. A csapatot Dracula vezeti és Frankenstein, Múmia, Farkasember, de még a Fekete Lagúna szörnye is csatlakozik hozzá. A film történelmi jelentőségű volt, ugyanis első ízben bizonyította be, hogy a szörnyek nem csak a múltban, de a jelenbe ágyazott történetben is sikeresek lehetnek, ráadásul ironikus módon rengeteg szörnyfilmes klisét kérdőjelezett meg, parodizált ki. 

7. Szörnyecskék

Szörnyecskék

Steven Spielberg producer kezei között, Chris Columbus tollából, Joe Dante rendezésében az ősi kínai démonok, vagyis a mogwai-ok kelnek életre. Egy kisfiú egy édes szőrmókot kap háziállatnak, de be kell tartania bizonyos szabályokat, például nem etetheti meg éjfél után, nem érheti fény és nem lehet vizes. Soha! Persze nehéz ezeket betartani, így az édes kis állatkából vérszomjas fenevad lesz. Igazi őrült horror vígjáték Hollywood legnagyobbjainak a kezéből, amely garantált szórakozást nyújt bármikor, bárkinek. 

6. Ragadozó

Ragadozó

A predator a modern szörnyfilmek egyik legismertebb karaktere, aki John McTiernan filmjében bukkant fel először, ahol Arnold Schwarzeneggerrel kellett megküzdenie. A Ragadozó néven is ismert űrlény a vérontások miatt érkezik a Földre, majd a dzsungelban egyenként nyírja ki és nyúzza meg a különleges egység katonáit speciális fegyverzetével. Nem csak láthatatlan, de páncálja van, hőlátása elől lehetetlen elbújni és olyan fegyverekkel rendelkezik, amikről mi még csak álmodni sem merünk. A karakter nagyon népszerű lett, pár év múlva egy gyenge folytatásban tért vissza, majd hatalmasat bukott a színvonaltalan Alien vs. Predator filmekkel, ahol a filmtörténelem másik nagy űrlényszörnyével eresztették össze. A szériát a Kontroll rendezpje, Antal Nimród élesztette újjá Ragadozók című filmjével.

5. A légy

A légy

A horror nagymestere, David Cronenberg az azonos című 1958-as filmet és az annak alapjául szolgáló rövid történetet értelmezte újra karrierje egyik legmeghatározóbb alkotásában. A történet egy zseniális, de különc tudósról szól, aki elkezd átváltozni egy félig ember félig légy szörnyeteggé, miután az egyik kísérlete félresikerül. A filmnek olyan különleges a látványvilága és a hangulata, hogy egy csapásra ismertté tette a rendezőt és a főszerepet játszó Jeff Goldblumot is, míg a maszkmesterek Oscar-díjat is kaptak munkájukért. 

4. A cápa

A cápa

Steven Spielberg első igazi sikerét Peter Benchley regényének feldolgozásával érte el. A film egy tengerparti üdülővárosban játszódik, ahol szétmarcangolt emberi testrészeket sodor parta a víz. Hamar kiderül, hogy egy emberhúsra éhes cápa garázdálkodik a környéken, akit a rendőrfőnők és egy cápavadász próbál meg elkapni. Bár a filmnek nem jósoltak nagy jövőt, korának legsikeresebb alkotása lett, sőt az első nyári blockbusternek tartják, mára pedig az egyik legtöbbet idézett és parodizált filmek közé került.

3. A nyolcadik utas: a Halál

alien

Ridley Scott 1979-ben megalkotta a filmtörténelem egyik legismertebb és legikonikusabb eredeti szörnyetegét, az Alient. A távoli jövőben egy kutatóhajó segélyhívást kap, ezért leszállnak egy ismeretlen bolygón, de egy tőlélőt sem találnak, ezért folytatják útjukat hazafelé. Aztán rá kell jönniük, hogy egy halálos faj, az Alien is csatlakozott hozzájuk, akinek más célja sincs, csak hogy kiírtsa őket. Ripley hadnagynak kell felvennie vele a harcot, ami nem könnyű, hiszen a nyála mindenen áthatoló sav, farka tüskés, teste péncálozott, míg nyelv helyett egy tűáles fogakkal ellátott kis fej nyúlik ki a szájából, ráadásul utódait az emberekben kelteti ki, hogy azokat megölve, a mellkasukból törjenek elő. 

2. Godzilla

Godzilla

Godzilla mára a popkultura szerves része, a világ legismertebb óriásszörnye, akit 1954-ben a japánok alkottak meg. Legalábbis a vásznon, ugyanis ekkor jelent meg az első olyan szörnyfilm, melyben szerepelt a hüllők királya. Az eredeti történet szerint a nukleáris robbantások következtében megszületik a diniszauruszokra hasonlító, radioaktív lehelettel megáldott szörnyeteg. Lerombolja fél Tokiót, majd végül egy különleges fegyverrel sikerül hatástalanítaniuk. A karakter olyannyira sikeres lett, hogy azóta több, mint harminc filmben szerepelt, több szörnnyel is megküzdött, most pedig Gareth Edwards rendezésében minden eddiginél keményebb és látványosabb formában tér vissza, de ezúttal minket véd meg a nála is veszélyesebb szörnyektől.

1. Frankenstein

Frankenstein

Tagadhatatlanul a Universal készítette minden idők legjobb szörnyfilmeit, de még azok közül is kiemelkedő a Boris Karloff nevével fémjelzett Frankenstein sorozat. Bár a karakter már előtte is létezett, sőt irodalmi szinten is rendkívül ismertnek számított, de az angol színész megformálta figura teljesen új életet és minden eddiginél nagyobb sikert hozott a horror műfajának. Annak ellenére, hogy a korban még alig álltak rendelkezésükre speciális effektek, a maszkoknak és a vérfagyasztó színész alakításnak köszönhetően a mai napig félelmetesnek és egyedülállónak ható alkotást sikerült készíteniük. Boris Karloff Frankensteinje minden idők legzseniálisabb és leginkonikusabb szörnyetege, újraértelmezte a szörnyfilmek műfaját és még ennyi évvel később is hatással van a filmművészetre.

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon