asdf

Frankenstein kalandjai Hollywoodban - 1. rész

Frankenstein szörnyetege csütörtökön visszatér a mozikba, ezúttal Aaron Eckhart alakítja és mindenféle mitikus lénnyel kell megküzdenie. A Mary Shelly által megalkotott karakter minden idők egyik legtöbbet felhasznált figurája, rengeteg filmben, sorozatban, rajzfilmben és képregényben tűnt fel, éppen ezért, hogy kicsit áttekinthetőbb legyen, készítettünk egy kis összeállítást eddigi karrierjéről.

Kiadás és az első adaptáció

Mary Shelly legendás Frankenstein című művét 1818-ban adták ki először és hamarosan óriási sikere lett. Ennek köszönhetően az első feldolgozásra sem kellett sokat várni, bár a mozgóképi megelevenítés még nem állt rendelkezésükre, így 1826-ban még csupán színdarab készülhetett belőle, Henry M. Milner Az ember és a szörnyeteg, avagy Frankenstein sorsa című műve. 

Frankenstein első kiadás

Némafilmek

Charles Ogle - Frankenstein (1910)

A legelső filmes feldolgozás egyenesen a legendás feltaláló Thomas Edison nevéhez fűződik, akinek filmgyártó cége 1910-ben első ízben nyúlt Frankenstein történetéhez. A mindössze negyed órás alkotásban Charles Ogle alakította a szörnyeteget, de még egyáltalán nem hasonlított ahhoz a megjelenéshez, amilyennek megszoktuk. A történet szerint kémiai úton állítja elő a teremtményt egy kemencében.

A filmet egészen a hetvenes évek közepéig elveszettnek hitték, gyakorlatilag semmit nem lehetett tudni róla egészen addig, amíg egy filmgyűjtő rá nem jött, hogy milyen kincs van a bírtokában és nyílvánosságra nem hozta.

Percy Standing - Life Without Soul (1915)

Edison látomása után nem sokat kellett várni a következő feldolgozásra, öt évvel később elkészült a Life Without Soul című alkotás, melyben a némafilmek korának népszerű angol színésze, Percy Standing volt Frankenstein szörnyetege. A film a készítésének időszakában játszódott és az volt a különlegessége, hogy a doktor nem egy hagyományos értelemben vett szörnyet, hanem egy lelketlen embert teremtett. A végén aztán kiderül, hogy egy fiú álmát láthattuk, aki elaludt a Frankenstein olvasása közben.

A Life Without Soul-t a mai napig eltűnt filmnek tartják, pár fényképen és a sztoriján kívül semmi nem maradt belőle.

Umberto Guarracino - Il mostro di Frankenstein (1921)

Az amerikai feldolgozások után az olaszok is magukévá tették a történetet 1921-ben. Elődjeihez hasonlóan ez is elveszett, azonban erről szinte egyáltalán nem tudni semmilyen információt a stábján és a megjelenése időpontján kívül.

Il Mostro di Frankenstein

A Universal szörnyfilmjei

Boris Karloff - Frankenstein (1931), Frankenstein menyasszonya (1935), Frankenstein fia (1939)

Az első hangosfilmre 1931-ig kellett várni, de megérte, ugyanis Boris Karloff mindmáig a leghíresebb Frankenstein-je a filmtörténelemnek. A történet a Peggy Webling féle 1927-es színdarabot követi, mely az első olyan munka volt, ami már a szörnyet is Frankensteinként említi. A szintén ebben az évben bemutatott Drakula mellett minden idők legismertebb horrorfilmje.  Mind a közönség, mind a kritikusok imádták, óriási siker lett, sok helyen még cenzúrázták is, annyira ijesztő lett. De ami a legfontosabb, megszületett a szörnyeteg azóta megszokott klasszikus kinézete és mozdulatai.

Hollywood akkortájt sem működött másképp, így a bevételnek köszönhetően folytatódott a történet, ráadásul az első film stábjával. Dr. Frankenstein egy hasonlóan őrült tudóssal társat alkot szörnyének, hogy ne legyen annyira magányos. Hasonló fogadtatásban részesült, mint elődje, elbűvölte és megborzongatta a nézők millióit.

1939-ben készült el a Karloff-trilógia befejező része, a Frankenstein fia, melyben Lugosi Béla is feltűnt, mint az őrült tudós segédje, Igor. A film hatalmas sikerét követően Karloff úgy döntött, hogy többé nem szeretné eljátszani a figurát, mert félt a beskatulyázástól. Bár a Universal ezt követően is folytatta a sorozatot, de ez volt az utolsó A-kategóriás darabja.

Lon Chaney Jr. - Frankenstein szelleme (1942) 

Karloff után Lon Chaney Jr. vált először Frankenstein teremtményévé, azonban az Universal szörnysorozatában ez volt az utolsó olyan film, melyben egyedüli szörnyként szerepelt. A Frankenstein szellemének köszönhetően terjedt el a mára annyiszor utánzott Frankenstein-járás, a két előre tartott kézzel vakon botorkálás, valamint itt szólalt meg először, de annyira meglepte a közönséget, hogy ezt a folytatásokban már nem vitték tovább. Innentől kezdett el hanyatlani a Frankenstein filmek minősége, köszönhetően az egyre kisebb költségvetésnek.

Lugosi Béla - Frankenstein és a Vérfarkas (1943)

A második B-kategóriás Frankenstein-filmen már erősen érződött a hanyatlás, valamiért teljesen értelmetlen szereplőcseréket eszközöltek. Az előző két részben Igort alakító Lugosi Béla lett Frankenstein, míg a történetbe belekeveredő Farkasember pont Lon Chaney Jr. lett. A legendás szörnyetegünk ekkor már háttérbe szorult, csak a film felénél élesztette fel a Farkasember, hogy segítségével meghalhasson. 

Azért filmtörténelmi szempontból kiemelkedő alkotás, hiszen az Alien vs. Predator, a Freddy vs. Jason és az olyan mesterművek, mint például a Gyilkos cápa vs. óriáspolip nem létezhetnének enélkül, ugyanis a Frankenstein és a Vérfarkas volt az első olyan horror, ahol két jól ismert figurát eresztettek egymásnak.

Glenn Strange - Frankenstein háza (1944), Drakula háza (1945)

A Frankenstein és a Vérfarkas folytatása már a következő évben elkészült, felbuzdulva annak sikerén még több karakterrel pakolták tele, ráadásul Boris Karloff is visszatért a sorozathoz, de ezúttal egy őrült tudós szerepében. Frankenstein szörnyét a főleg westernekből ismert Glenn Strange kapta. Chaney ezúttal is Farkasemberré változott, de ekkor kezdett elszabadulni a pokol, ugyanis Drakula és egy púpos torzszülött is csatlakozott a stábhoz.

Míg a Frankenstein és a Vérfarkas az első olyan film volt, ahol egymásnak eresztettek két szörnyet, addig a folytatása szintén úttörő volt, ekkor szerepelt először egy filmben ilyen sok rémség.

 

A Drakula háza ott folytatja, ahol elődje abbahagyta, de különösen Drakula, Frankenstein és a Farkasember hármasára koncentrál. Bár meglehetősen sikeres lett, mégis ez volt az Universal utolsó ilyen kombinált szörnyes filmje. 

A Drakula házán már egyre erősebben lehetett érezni a költségvetés hiányát. Bár Frankenstein szörnyét második alkalommal is Glenn Strange játszotta, felhasználtak több jelenetet a Frankenstein szelleme és a Frankenstein menyasszonya című filmekből is.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon