asdf

Godzilla 60 éve uralja a világot!

Godzilla mára a popkultúra szerves része, a világ legismertebb óriásszörnyetege, aki május 15-én sokadjára támadja meg a világot a legújabb mozifilmben. A karakterének története azonban egészen 1954-ig nyúlik vissza Japánba. Mi most ezt az elmúlt hatvan évet szeretnénk elétek tárni, hogy mikor beültök majd a filmre, már mindent tudjatok a múltjáról.

Godzilla egy óriási hüllőszerű szörnyeteg, akinek az eredeti japán neve Gojira volt, mely a gorilla és a bálna szavak összevekeréséből jött létre, amely egyszerre utal méretére és viselkedésére. A japánban óriási népszerűségnek örvendő tokusatsu, vagyis speciális effektekkel dolgozó filmek műfaján belül létrejövő Kaiju, vagyis szörnyek támadásáról, párharcáról szóló produkciók keretén belül jött létre a karakter 1954-ben. Azóta több, mint 28 film, animációs sorozatok, videójátékok, képregények éa regények készültek a szereplésével, ezzel minden idők egyik legsikeresebb teremtményévé válva. Most részletesen bemutatjuk nektek, hogy milyen utat járt be az elmúlt hatvan évben, milyen ellenfelekkel szállt szembe és hogyan alakult a sorsa.

Godzilla születése: Shōwa sorozat (1954-1975)

A szörnyeteg főszereplésével készült első film sikerét követően számtalan folytatása készült. A sorozat nevét a korszak uralkodói házának nevéről kapta és az első film megjelenésétől, vagyis 1954-től egészen 1975-ig tartott és összesen 15 filmet tartalmaz.

Godzilla (1954)

A gigantikus mutáns hüllő 1954-ben kelt életre a Toho Studio gyártásában készült Gojira, vagy ahogy nemzetközileg ismertté vált, Godzilla címen. A filmet Ishirō Honda rendezte és a King Kong, valamint a Pánik New Yorkban című óriásszörnyes mozik ihlették, valamint ezek sikere tette lehetővé a létrejöttét. A történet Japán egyik legnagyobb sérelmén, az amerikaiak által ledobott atombombákon alapszik, ugyanis állítólag a nukleáris sugárzás következtében jött létre. A film nem csak hogy sikeres lett, de megteremtette a Kaiju filmek műfaját és számos folytatása készült, köztük egy amerikai újravágott és megtoldott változata is, bár a film végén megölték a szörnyet. Godzillát ekkor még egy színész, történetesen Haruo Nakajima játszotta, jelmezbe bújtatva, míg a rombolós jeleneteket makettek között vették fel.

Godzilla újra támad (1955) 

Akkora siker lett a film, hogy egy évre rá már érkezett is a második része, szintén a Toho gyártásában, de ezúttal Motoyoshi Oda rendezésében. A Godzilla közvetlen folytatásaként készült és ez volt az első a sorozatban, ahol két szörny került szembe egymással, ekkor mutatták be a karakter első igazi ellenfelét, Anguirust, egy dinoszaurusz és egy krokodil keverékére hasonlító teremtményt. Itt már új eredettörténetet kapott a karakter, kiderítették, hogy Godzilla és Anguirus millió évekkel ezelőtt élt és örök ellenségek voltak. Közben a nukleáris sugárzás képességét is megkapta és ennek segítségével sikerült megölnie ellenfelét is, majd a végén a japán hadsereg legyőzte őt másodjára is. Godzillát ezúttal is Haruo Nakajima alakította, azonban az elsőhöz képest  bukás volt, a közönség sem fogadta annyira pozitívan, így közel tíz évre le is állt a sorozat.

King Kong vs. Godzilla (1962)

Hosszú szünet után végül 1962-ben tért vissza Godzilla a vászonra. Eredetileg az amerikaiak akartak készíteni egy olyan produkciót, melyben King Kong és egy óriási méretű Frankenstein küzd meg egymással, de túl drága lett volna, így senki nem volt hajlandó fizetni a költségeket, a forgatókönyv végül a Toho Studiónál kötött ki, akik viszont Frankensteint saját szörnyükre, vagyis Godzillára cserélték le. A rendezői székbe visszaültették Godzilla megteremtőjét, míg a sztori alapjaiban véve jelentősen hasonlított az eredeti King Kongra. A másik szálon pedig a Godzilla újra támad végén jéghegybe fagyó szörny is kiszabadul. Közben a gorilla egy óriás polippal is megküzd, mielőtt szembekerülne Godzillával. A két szörnyet azért eresztik egymásnak, hogy mindkettőt kiiktassák. Eleinte Godzilla van fölényben, aki már nukleáris lehelletével is ölni tud, de egy elektromos vihar felébreszti a halott King Kongot és őt is szuperképességekkel ruházza fel, melynek következtében a víz alá gyűri ellenfelét és a film végén csak ő bukkan elő a hullámokból, hogy hazaússzon szigetére, a másik szörny sorsáról semmit sem tudni. Ez a film lett a legsikeresebb Godzilla film, bizonyítva ezzel, hogy a karakter igenis életképes, csak jó történettel kell előállni.

Mothra vs. Godzilla (1964)

A King Konggal való küzdelm sikerét követően olyannyira megbíztak a stábban, hogy a folytatást is Hondára és csapatára bízták. Ez volt az első olyan Godzilla-film melyben ellenségként a Toho egyik korábbi szörnyfilmjének főszereplőjét használták fel, ezt követően ez a trend jellemző lett az egész sorozatra is. A filmben egy óriási tojást sodor parta a víz, amiről kiderül, hogy Mothra, az óriási molylepkére emlékeztető szörnyetegé. Közben Godzilla rejtélyes módon visszatér és rettenes pusztításba kezd, de amikor megpróbálja a tojást is összetörni, megjelenik Mothra, hogy szembeszálljon vele. Az óriásgyík azonban megöli nukleáris leheletével, de a tojásokból kikel két kis Mothra, akik selymükkel gúsba kötik és a tengerbe vetik a szörnyet.

Ghidorah, a háromfejű szörny (1964)

Mivel a Monthra vs. Godzilla kiemelkedő siker lett és a kritikusok a sorozat addigi legjobb darabjának kiáltották ki, még ugyanabban elkészítették a folytatást, ismét ugyanazzal a stábbal. Ugyanakkor ez az epizód az eddigi legjelentősebb változást hozta el a karakter történetében, főellenségből itt kezdett inkább egyfajta antihőssé válni. A sztoriban először a Rodan nevű repülő dinó kel életre, majd őt Godzilla követi, akik egy várost lerombolva egyből össze is csapnak. Egészen addig, amíg a Mars népességét kipusztító Gidorah, a háromfejű sárkány meg nem érkezik a Földre, hogy itt is kiírtson minden életet. Végül Mothra győzi meg a két szörnytársát, hogy kötelességük megvédeni a bolygójukat, így hárman legyőzik az ádáz ellenséget és kihajítják őt az űrbe, ahonnan jött.

Godzilla vs. Monster Zero (1965)

Ekkora kezdett el igazán beindulni a sorozat, hiszen akkora érdeklődés volt Godzilla iránt, hogy évente már nem csak egy, hanem akár kettő újabb kalanddal is jelentkezhettek. Bár már az előző rész is kacsintgatott az űr felé, ez volt az első, melyben konkrétan űrlényekkel kellett szembeszállnia az óriásgyíknak, miközben idegen civilizációkat is bemutattak. Pár űrhajós eljut a Jupiterig, ahol felfedeznek egy kisebb, eddig rejtve maradt bolygót. Ez azonban nem lakatlan, sőt maga Gidorah is ide keveredett és rettegésben tartja a lakókat, így a vezetőjük a Földlakók segítségét kéri, küldjék Godzillát és Rodant oda, hogy legyőzzék ismét a szörnyet, cserébe pedig kapnak egy minden betegséget meggyógyító csodaszert. Mindez azonban csapda, miután megszerezték a szörnyeket, lerohanják a Földet, ugyanis egy szerkezettel képesek irányítani azokat. A földi tudósok túljárnak az eszükön, kiszabadítják a szörnyeket, akik az óceánba zuhannak, onnan azonban egyedül Gidorah emelkedik ki, aki kirepül az űrbe.

Godzilla vs. the Sea Monster (1966)

Annak ellenére, hogy a sorozat siker lett, ezúttal leváltották a rendezőt, Jun Fukuda dolgozhatott ezúttal Godzilla következő történetén. Egy vegyi anyagokat gyártó terrorista szervezetnek sikerül megszereznie az óriási rákot, Ebiraht, hogy elpusztítson minden arra járó hajót, nehogy lebukjanak. Az egyik hajótörött csapat mégis kisodródik a partra, ahol megtalálják az alvó Godzillát, akit felébresztenek, hogy szembeszálljon a rákkal. El is kergeti, de ekkor egy hatalmas kondorkeselyű és a terroristák egyik harci repülője támad rá, mindkettőt sikerül elpusztítania. A végén Ebirah mégis visszatér, így egy mindent eldöntő ütközetben kell legyőznie, hogy a végén az őslakosok által megidézett Mothra is nehezítse a dolgát. Végül a pusztítás miatt az egész sziget felrobban, Godzillának viszont még időben sikerül elúsznia.

Son of Godzilla (1967)

Úgy látszik, hogy az új rendező sikeresen folytatta a sorozat hagyományait, hiszen a következő filmet is rá bízták. Ugyanakkor a két általa készített darabnak a többinél jóval alacsonyabb volt a költségvetése. Ráadásul próbálták megnyerni a fiatalabb nézőket is, így beleszőttek a történetbe egy bébi Godzillát, vagyis Minillát. Ezúttal úgy keveredik bajba az emberiség, hogy egy időjárásmanipuláló gépet próbálnak tesztelni, ami odavonzz egy hatalmas imádkozó sáskát, majd minden még rosszabbra fordul, amikor egy radiaktív felhő miatt mégtöbb bogár nő hatalmasra. A bogarak kiásnak egy hatalmas tojást a földből, amiből kikel a kis Godzilla. Amikor megpróbálják bántani, megjelenik az apja és megmenti. A kicsi pár nap alatt rengeteget nő és elkezd haosnlítani egy szörnyre, de igazi tudását akkor mutathatja be, amikor felébreszt véletlenül egy óriáspókot, akit apjával együtt legyőznek. 

Destroy All Monsters (1968)

Mivel úgy gondolták, hogy ez lesz a legutlsó Godzilla-film, ezért visszahívták az egészet elindító rendezőt és a korábbiaknál nagyobb költségvetést biztosítottak számára, hogy méltőan zárhassa le a szörny történetét. Az embereknek sikerült az összes Kaiju-t egy szigeten elhelyezni, hogy ne veszélyeztessék az emberiséget, plusz itt vizsgálatokat folytatnak rajtuk. Aztán váratlanul elszabadul mindegyik és rátámadnak a nagyvárosokra. Kiderül, hogy az egész mögött egy kizárólag nőkből állő űrlényfaj a felelős, akik átvették az irányítást az elméjük segítségével a szörnyek felett. Végül az űrlények ránkeresztik Gidorah-t, akivel a Toho többi válogatott szörnyetege száll szembe, köztük Minilla, Mothra, Rodan, Anguirus, Kumonga és Gorosaurus. Ekkora fölénnyel szemben semmi esélye a marsbéli gyíknak, így a győzelem után a szörnyek békében visszatérhetnek szigetükre.

All Monsters Attack (1969)

Mivel hatalmas siker lett a befejezésnek szánt film, ezért nem tudtak leállni, de megpróbáltak irányt váltani, ugyanis ez volt az első olyan Godzilla film, mely már konkrétan gyerekeknek készült. A film egy kisfiúról szól, akit állandóan bántanak az iskolában, miközben ő csak a szörnyek szigetéről álmodozik. Ezúttal Godzilla nem tűnik fel személyesen, csupán a gyermek álmaiban láthatjuk őt harcolni a szigeten különböző szörnyekkel, miközben Minilla hibáin keresztül megtanulja, hogyan állhat ki magáért, így Godzilla családjának segítségével sikerül megszabadulnia a zaklatóitól. A film a sorozat legnagyobb bukása lett, ez volt az első, mely még két millió nézőt sem tudott bevonzani.

Godzilla vs. the Smog Monster (1971)

Mivel az új irányvonal egyértelműen nem jött be, így két évig nem is jött új Godzilla film, majd lecserélték a rendezőt és ismét komolyra fordították a témát. Az eredetihez haosnlóan ennek is komoly társadalmi üzenete volt, ugyanis a mikroszkópikus űrlény, Hedorah a Földön levő szennyeződésből táplálkozva gigantikusra nő és rátámad az emberekre. Ahogy egyre több szennyeződést magába szív, úgy válik egyre erősebbé, így végül Godzilla segítségét kell kérni, aki immár teljes mértékben a jó oldalt erősíti, hogy bírkózzon meg vele. A film ezőttal anyagilag sikeres lett, úgyhogy a sorozat újra folytatódhatott.

Godzilla vs. Gigan (1972)

Bár sikerült helyreállítani a sorozatot, a rendezőt mégis menesztették, helyette a Godzilla vs. the Sea Monster és a Son of Godzilla rendezőjét, vagyis Jun Fukudét hívták vissza. Ugyanakkor ez volt az utolsó film is, melyben  Haruo Nakajima alakította a címszereplő szörnyet. Egy rovarszerű űrlényfaj akarja ezúttal meghódítani a bolygónkat, akik Gidorah és Gigan pusztítását akarják felhasználni ellenünk. Társához hasonlóan Gigan is űrlény, de ő nem egy sárkány, hanem egy bizarr, fegyverekkel felszerelt mutánsgyík. Godzilla és Anguirus siket a segítségünkre és ismét legyőzik az ádáz ellenfeleket, hogy utána büszkén úszhassanak haza a szörnyek szigetére.

Godzilla vs. Megalon (1973)

A nukleáris kísérletek olyan mértéket öltöttek, hogy már a tengerfenéken élő, titkos társadalmat is zavarni kezdi, akik fleébresztik ősi sitenüket, Megalont, hogy vessen véget a felszínen lakó emberek uralmának. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, elrabolják Jet Jaguart, az emberformájú robotot. Mikor sikerül feléleszteni Megalont, a robot vezérli el az emberekhez, megmutatja, mit kell elpusztítani. Az embereknek sikerül visszaszerezni a hatalmat a robot felett, akit elküldenek Godzilláért. Közben Jet Jaguar óriási méretűre növeli magát, hogy ő is harcolhasson, de Megalon sem marad védtelen, Gigan siet a segítségére. Végül persze a jó oldal győz, így Godzilla ismét hazatérhet. A film Japánban bukás lett, de nemzetközi viszonylatban sikeresnek bizonyult.

Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)

Godzilla egy ideje átállt az emberek oldalára, ezért mindenkit meglepett, amikor hirtelen újra pusztítani kezdett. Anguirus, akivel korábban egy oldalon harcolt, az emberek védelmére siet, de meghal, előtte azonban sikerül sebet ejtenie a szörnyön, amiről kiderül, hogy fémből van. Közben az igazi Godzilla is előkerül, de a harcban mindketten súlyosan megsérülnek, ezért mindkét fél visszavonul. Egy ősi törzs felébreszti King Ceasart, hogy legyőzze a robototo, akiről kiderül, hogy az űrlények készítették a Föld meghódításához. Godzilla és Ceasar együttes erővel legyőzi a szörnyeteget. A film az előzőekhez képest nagyobb anyagi támogatást kapott, ami a bevételeken is meglátszott, elkezdett emelkedni a nézők száma.

Terror of Mechagodzilla (1975)

Tizenöt film után végül az eredeti Godzilla sorozat elért a végéhez, az utolsó darabot azonban ismét Honda rendezhette. A film az előző rész direkt folytatása volt, melyben az űrlények újjáépítették a Mechagodzillát és egy víz alatti dinoszauruszt is segítségül hívtak, név szerint Titanosaurust, hogy támogassa őt az emberek elleni küzdelemben. Godzillának ezúttal nem akad szörny segítője, helyette az emberekre támaszkodik, akik ártalmatlanítják a dinót, hogy ő Mechagodzillával tudjon foglalkozni. A film végül az egész sorozat legnagyobb bukása lett, így a Toho úgy döntött, egy időre jegelig Godzillát, aki közel tíz évig pihent ezt követően.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel.
Csatlakozz közösségünkhöz 
Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon