asdf

Pókember kalandjai Hollywoodban 3. rész

  • Szerző: P. Kristóf
A Marvel legismertebb szuperhőse nemsokára ismét behálózza a mozikat, ugyanis május elsejétől vetítik nálunk A csodálatos Pókember második részét. A pókszabású szuperhős azonban már szinte veteránnak számít, hiszen megjelenése óta folyamatosan láthatjuk őt, ezért összegyűjtöttük, hogy félévszázados karrierje alatt milyen módon dolgozták fel történetét.

Az első mozifilm: Pókember (2002)

pókember

25 évnyi sikertelen próbálkozás után a Columbia tulajdonosa, vagyis a Sony szerezte meg Pókember megfilmesítésének jogait, így 1999-ben végre megkezdődhettek az előkészületek. Annak ellenére, hogy a megvásárolt forgatókönyv James Cameron munkája volt, nem őt kérték fel rendezőnek, első körben Tim Burton, Chris Colombus, David Fincher és Roland Emmerich neve merült fel, de végül a szuperhős személyes rajongója, Sam Raimi kapta a lehetőséget. Cameron munkája ugyanakkor nem veszett kárba, David Koepp forgatókönyvíró szkriptjének az alapját képezte, de Electro és Homokember helyett Zöld Manó lett a film főgonosza. A szeptember 11-i terrortámadás miatt több jelenetet újra kellett forgatni, míg az ikertornyokat digitális úton kiszerkesztették a filmből. Tobey Maguire volt a rendező egyetlen jelöltje a szerepre, miután látta a színészt az Árvák hercegében, de a studió több színészt is meghallgatott, köztük Leonardo DiCaprio, Heath Ledger, James Franco és Chris Klein is jelentkezett Pókember szerepére. Végül a film kritikai és anyagi szempontból is kemelkedően sikeres lett, több rekordot is állított, míg az újságírók egyszerre méltatták a látványt, a színészi teljesítményt és a történetet is. 

A siker hálójában: Pókember 2. (2004)

pókember 2

Az első rész sikerét követően egyből bejelentették a folytatást, melynek elkészítésével ezúttal is Sam Raimi-t bízták meg. A forgatókönyv első változata szerint Doktor Octopus, a Gyík és Fekete Macska lettek volna a hős ellenfelei, majd inkább úgy döntöttek, hogy csak a polipkarú őrült tudós maradjon a képben, de eleinte vele is más elképzeléseik voltak. Egy fiatal Octopust akartak, aki szerelmes Mary Jane-be és azért vadászik Pókemberre, mert a testére erősödő gépezet megöli, hacsak nem szerzi meg a hős erejét. Raimi az ötletekből kiválasztotta, ami neki tetszett, így például a főgonosz megmaradt, de a köré épített történet sokat változott, közben pedig beépítették a történetbe azt is, hogy Peternek kezd elege lenni a felelősségből és maga mögött hagyja a szuperhős életmódot. A film még az elsőnél is nagyobb siker lett, megdöntötte annak rekordjait, míg a kritikusok teljesen odavoltak érte, minden idők legjobb szuperhősfilmjének kiáltották ki.

A hős alkonya: Pókember 3. (2007)

pókember 3

Ekkora sikert nem lehetett ennyiben hagyni, egyből eldőlt, hogy jön a harmadik rész is, változatlan stábbal. A főellenség ezúttal Homokember lett, akinek a karakterét a képregényhez képest jóval komolyabbá és kidolgozottabbá tették, de hozzáadták a történethez Pókember legnagyobb ellenségét, Venomot is, miközben Peter arra is rájön, hogy ő sem bűntelen, de a bűnözők sem csak rosszak. Annak ellenére, hogy bemutatásakor minden idők legdrágább filmjének számított, óriási anyagi siker lett, a kritikusok azonban erősen bírálták, szerintük túl kaotikus lett, elveszett a korábbi varázs és sokkal inkább a látványra került a hangsúly, mint a történetre.

A sorozat jövője: Pókember 4 és Venom

pókember 4

A készítőket persze cseppet sem zavarta a bírálat, amíg ekkora bevételt hozoz a produkció, így elkezdték a negyedik rész előkészületeit. A főbb szereplők és a rendező ezúttal is maradtak, míg Dr. Connors átváltozott volna Gyíkká, John Malkovich a Keselyű nevő gonosztevő, Anne Hathaway pedig Fekete Macska szerepét kapta. Végül Raimi kilépett a projektből, mert úgy érezte, hogy a történet nem elég erős és nem akarta még egyszer ugyanazt a hibát elkövetni, mint a harmadik rész esetében. Ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy egy Venom spinoff is készül majd, melynek a rendezését először Gary Ross vállalta el, majd mikor Az éhezők viadala miatt dobta, Josh Trank kapta meg a lehetőséget, azonban sem a Pókember negyedik része, sem ez nem valósult meg. 

Az újraélesztés: A csodálatos Pókember

csodálatos pókember

Amikor Sam Raimi otthagyta a projektet, nem kerestek a helyére új rendezőt, helyette egyből a sorozat újraindítása mellett döntöttek. A bejelentés után hamar találtak egy új rendezőt is Marc Webb személyében, aki akkor mutatta be első filmjét, az 500 nap nyár című romantikus mozit. Teljesen új alapokra helyezték Peter Parker történetét, egy új oldalról közelítették meg a karaktert és sokkal inkább hűek maradtak az eredeti képregényhez, például a hálóvető szerkezetet is ebben a filmben láthattuk először a vásznon. A főszereplő ezúttal Andrew Garfield lett, akit a Social Network című filmjéért Golden Globe-díjra jelöltek, míg ellensége, ahogy a negyedik Pókember film esetében amúgy is tervezték, Dr. Curt Connors lett. A kritikusoknak is tetszett a választás, ahogy a komolyabb hangvételű történet és a rendezés is. 

Egy új sorozat felépítése: A csodálatos Pókember 2.

pókember

Mivel az újraindított Pókember nem bukott meg, így hülyeség lett volna ennyiben hagyni, pontosan ugyanaz történt vele, mint Raimi sorozatával korábban, egyből elkezdték készíteni a folytatását ugyanazzal a stábbal, hogy szűk, két éves időintervallumon belül érkezhessen a második rész. Közben az ellenségek listáját is kibővítették, bár főként Electroval gyűlik meg a baja, Zöld Manó és Rínó is feltűnik benne. A történet önállóan is megállja a helyét, de rengeteg eleme már a harmadik rész cselekményét készíti elő, amiből érződik, hogy mennyire bíznak a további sikerben, amit meg is engedhetnek maguknak, hiszen a világ nagy részén még be sem mutatták, de már sikeres.

Pókember jövője

sinister six

Ezúttal nem kell várnunk még a bemutatásig sem arra, hogy a következő részt bejelentsék, azt ugyanis már régen megtették, de nem csak a harmadik, de a negyedik részt is. Azóta viszont kiderült, hogy Marc Webb a trilógia befejezése után nem kíván tovább a szuperhőssel dolgozni, míg Andrew Garfield is továbbpasszolná a szerepet a negyedik részben, így annak a jövője egyelőre kétes. A harmadik Pókember mozi viszont biztos, ahogy a két spinoff film, a Venom és a Baljós Hatos is, melyekben először kapnak gonosztevők főszerepet egy szuperhősfilmben, szóval filmtörténelmi esemény lesz. A két film szorosan kapcsolódik majd A csodálatos Pókember világához, de azt egyelőre nem tudni, hogy ő maga feltűnik e majd benne. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon