asdf

Joker: Heath Ledger élete

  • Szerző: P. Kristóf
Ma lenne 35 éves a 2008-ban tragikusan elhunyt Heath Ledger, ezért készítettünk egy összeállítást életéről.

Heath Ledger 1979. április 4-én született az ausztrál Perth városában egy franciatanárnő és egy bányászmérnök gyermekeként. Első színészi tapasztalatát tíz évesen szerezte, amikor szerepelt a Guildford Grammar School Pán Péter című darabjában, ahol ő kapta a főszerepet. Színészi ambícióit nővére, Kate inspirálta, aki újságíróként és színésznőként dolgozott, de Gene Kelly iránti rajongása is segített a pályaválasztásban. 

Heath Ledger

Végül 16 évesen legjobb barátjával, Trevor DiCarlo-val otthagyta az iskolát, hogy színész lehessen. 1992-ben kapta első igazi szerepét a Clowning Around című két részes tévéfilmben, majd 1996-ban a Sweat című sorozatban egy meleg biciklistát alakított. Innentől kezdve karrierje felfelé kezdett ívelni az ausztrál televíziós szakmában, még ugyanebben az évben szerepelt a Roar című, rövid életű sorozatban, majd egy évre rá a Blackrock című filmben debütált a mozivásznon is. Szintén 1997-hez köthető első komolyabb sikere a rendkívül népszerű ausztrál sorozattal, az Otthonunk-kal, mely a mai napig fut. 

A sorozatnak köszönhetően végre nagyobb figyelmet kaphatott, így első főszerepét a 10 dolog, amit utálok benned című tinivígjátékban játszhatta Joseph Gordon-Levitt és Julia Stiles oldalán, majd még ugyanebben az évben a Kéz és ököl című filmben is ő került a középpontba, alakításáért számos díjra jelölték. Ennek köszönhetően már nem csak ausztrál filmekben, de igazi szuperprodukciókban is szerepet kapott, 2000-ben például Mel Gibson fiát alakította A hazafi című történelmi drámában, melyért végre bezsebelte a legjobb újonc díját a Blockbuster Entertainment díjátadóján. 

2001-ben ő kapta a Lovagregény című kalandfilm főszerepét, majd feltűnt a Szörnyek keringőjében, a Ned Kelly-ben, A gyávaság tollaiban, A bűn rendjében, a Dogtown uraiban és a Grimm-ben is, majd az igazi áttörést Ang Lee Túl a barátságon című filmje hozta el számára, ahol egy homoszexuális cowboyt játszott. Alakításáért több díjat is bezsebelt és megkapta első Oscar-jelölését, ezzel a kilencedik legfiatalabb színésszé válva, akit ilyen elismerésben részesítettek. 

Korábban járt már színésznőkkel, többek között Lisa Zane-nel, Naomi Watts-szal és Heather Graham-mel is, de a Túl a barátságon forgatásán megismert Michelle Williams állt hozzá legközelebb, 2005-ben gyermekük is született, Ledger egyetlen utódja. A hatalmas sikert követően egyre komolyabb filmekben kezdett szerepelni, ilyen volt a Candy című drogos mozi is, melyért ismét több díjat kapott.

Heath Ledger

A Bob Dylan életéről készült filmben nyújtott alakításával ismét elnyerte a kritikusok dícséretét, majd belevágott  a karrierje legnagyobb kihívását jelentő feladatba, vagyis Joker-ré változott Christopher Nolan A sötét lovag című filmjében. Sokan már előre bírálták, hogy fölösleges Jack Nicholson után bárkire is rábízni a szerepet, mert úgysem múlhatja felül, de végül olyan sötét és zseniális lett, hogy minden idők legjobb gonoszának kiáltották ki. Halála előtt még belekezdett a Dr. Parnassus és a képzelet birodalma című film forgatásába, de csak kevés jelenet készült el. Terry Gilliam azonban nem akarta veszni hagyni a színész utolsó alakítását, így olyan sztárok pótolták karakterét a hátralevő részekben, mint Johnny Depp, Jude Law, vagy Colin Farrell. 

A színészet mellett rendezni is szeretett volna, több videóklippet is készített, de tervben volt, hogy ő rendezze Walter Travis The Queen's Gamble című regényének adaptációját, ez lett volna első mozifilmes bemutatkozása rendezőként. Halála előtt többször panaszkodott rossz egészségi állapotára és azt is nyilatkozta, hogy Joker szerepe után depresszióval küzdött, nyugtatókat szedett, hogy el tudjon aludni. 2008. január 22-én eszméletlenül találták otthonában, pár perc múlva a légzése is leállt, de nem tudták újraéleszteni, délután fél négy körül halottá nyílvánították. A halottkém szerint gyógyszertúladagolás okozta a balesetet, de az öngyilkosság lehetőségét sem zárták ki, ugyanakkor halálának körülményei mai napig tisztázatlanok, sokak szerint merénylet áldozata lett.

Heath Ledger

Halálát követően hat hónappal jelent csak meg A sötét lovag című filmje. Nolan azt nyilatkozta, hogy rendkívül furcsa érzés volt vágni a jeleneteit, tudva hogy már nincs közöttünk, de emléke előtt tisztelegve nem módosított egyetlen jelenetén sem, nem adott hozzá semmilyen effektet. Végül a film óriási siker lett és Ledger minden díjat bezsebelt, ő lett a második színész a világon, aki halála után Oscar-díjat nyert. Joker alakítása azóta legendává vált és ahogy még 2007-ben nyilatkozta, halála után filmjeiben él tovább. Korának legtehetségesebb színésze volt, mindössze 28 évet élt, mégis felbecsülhetetlen életművet hagyott hátra és a filmművészet legnagyobbjai közé írta be a nevét.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon