asdf

A sötét lovag

Christian Bale és Aaron Eckhart csütörtökön visszatér a vászonra, ezért közös filmjüket, A sötét lovagot választottuk heti kedvencünknek.

A DC Comics egyik legismertebb karaktere, Batman Christopher Nolan kezei között korábban elképzelhetetlen magasságokba emelkedett, a trilógia középső része, A sötét lovag címet viselő alkotás a valaha készült legjobb szuperhősfilm. Ennek több oka is van, egy részről a Batman: Kezdődik! már önmagában egy iszonyatosan erős kezdés volt, mely olyan mélyen és emberközpontúan vázolja fel a milliárdos Denevérember történetét, hogy sokszor erősebb a drámai vonal az akciónál. Természetesen ez egy pillanatra sem ment a látvány és az izgalom rovására, sőt még feszültebbé tette azt.

A sötét lovag

Míg a Kezdődik! a hőssé válás útját és Batman megszületését mesélte el, addig A sötét lovag a bűnüldözői karrier csúcsán járó szuperhős életének nehézségeit és egyik legnagyobb ellenfelével, Joker-rel való küzdelmét mutatja be. Részben ez is hozzá járult ahhoz, hogy ilyen zseniális lett, de igazság szerint Heath Ledger Joker alakítása és a köré teremtett szokatlanul nyomasztó hangulat tette a filmet halhatatlanná. A fiatal ausztrál sztárnak rendkívül nehéz dolga volt, ugyanis Tim Burton Batman című filmjében Jack Nicholson felejthetetlen Joker alakítást nyújtott, ezért sokan előre bírálták, sőt egyenesen feleslegesnek tartották, hogy az őrült bohóc ismét visszatérjen. 

A sötét lovag

Éppen ezért Ledger nagyon komolyan vette feladatát, egy hónapra bezárkózott hotelszobájába, ahol kidolgozta a szereplő testtartását, hangját és megalkotta lelki világát, mindezt úgy, hogy a legkisebb mértékben se hasonlítson elődje alakításához. Ő nem maffiavezérként, hanem anarchista, pszichopata, skizofrén tömeggyilkos bohócként képzelte el, akiben az empátia szikrája sincs meg. Alaposságának és színészi zsenialitásának köszönhetően olyan komor és gonosz lett, hogy ettől vált igazán sötétté A sötét lovag. Sajnos azonban olyannyira elmélyült szerepében, hogy végül ez lett a veszte is, még a film bemutatója előtt holtan találtak rá lakásában. Saját elmondása szerint nagyon megviselte Joker életre keltése, álmatlanságban szenvedett, depressziós volt. Nagy mennyiségű gyógyszer okozta halálát, de a mai napig nem tudni halála pontos körülményeit.

A sötét lovag

A vészjósló hangulatot alattomos hangeffektekkel és hideg színek alkalmazásával fokozták, melytől a néző szabályosan szorongani kezd. Mindezek mellett a megunhatatlan, csavaros és körömrágóan izgalmas története és a remek színészek teszik tökéletessé a filmet. Christian Bale vitathatatlanul minden idők legjobb Batman-je, pedig olyan elődökkel kellett felvennie a versenyt, mint Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney, vagy a Family Guy polgármestere, Adam West, mégis felülmúlthatatlan, egyszerre érzelmes és rideg, emberi és állati. A filmben feltűnik még Aaron Eckhart is, aki eleinte a jó oldalon áll, majd Joker játékainak köszönhetően belőle lesz Kétarc. A skizofréniához hűen gyakorlatilag két különböző figurát játszik, de természetesen a gonosz áll neki a legjobban, abban élheti ki színész ambícióit. 

A sötét lovag

A film óriási siker lett, több, mint egy milliárd dolláros bevételt termelt világszerte. Az ilyen sikerű filmek általában csupán a közönséget nyerik meg maguknak, míg a kritikusok fintorognak tőlük, A sötét lovag azonban mindenkit egyaránt levett a lábáról. A legjelentősebb filmes újságok és oldalak egyöntetűen a valaha készült legjobb képregényfilmnek választották, de ezen túl még az Empire magazin valaha készült 500 legjobb filmet tartalmazó listájára is felkerült, méghozzá az előkelő tizenötödik helyre, továbbá a Total Film az elmúlt évtized egyik legjelentősebb filmjének nyílvánította. Összesen nyolc Oscar-díjra jelölték, melyből kettőt kapott meg, a legjobb férfi mellékszereplő díját (Heath Ledger), valamint a legjobb hangvágás szobrát is. Érdekesség, hogy a filmtörténelem során másodjára fordult elő, hogy valaki halála után kapjon Oscar-díjat, valamin először, hogy egy képregényfilmben nyújtott alakításáért kapjon. A sötét lovag minden megközelítésből utánozhatatlan és zseniális, nem csupán szuperhősfilmként, de akciófilmként és drámaként is a legjobbak között van.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon