asdf

Lovagregény

  • Szerző: P. Kristóf
Heath Ledger április 4-én lenne 35 éves, ezért Lovagregény című filmjét választottuk heti kedvencünknek.

A Lovagregény című film egy nehezen besorolható és kezelhető mű, hiszen műfaját tekintve a kaland és a vígjáték határán mozog, valós történelmi személyek is találhatók benne, egy középkori témát dolgoz fel, sok helyen azonban nem hű korához. A film főszereplője William Thatcher, egy lovag segédje, akiből úgy válik a lovagi tornák sztárja, hogy gazdája halálakor magára ölti páncélját és nemesnek tettei magát, hogy pénzt kereshessen a viadalokon. 

Lovagregény

Két társa lesz a segítője, de útközben összeszedik Chaucer-t, a középkori írót is, aki szerencsejátékfüggő, így elveszítette mindenét, hogy írástudását felhasználva nemesi oklevelet gyártson neki. Ő a film egyik valódi szereplője, hiszen valóban élt, ő írta a legendás Canterbury mesék című művet, melynek első fejezete a Lovagregény, innen kölcsönözték az alkotók a film címét, de a cselekményt teljes egészében ők találták ki.

Lovagregény

William Sir Ulrich von Liechtenstein néven sorra nyeri a viadalokat és komoly tiszteletet vív ki magának a legnépszerűbb középkori sportágban. Közben beleszeret egy nemes asszonyba, innentől kezdve egyetlen célja szívének meghódítása. A dolgot eléggé megnehezíti, amikor csúfos hazugsága nyílvánosságra kerül, kalodába zárják, de a Fekete Herceg végül valóban lovaggá üti, mert meglátja benne a nemességet, így mégis részt vehet a világbajnokságon.

Lovagregény

A filmet sokan bírálták, amiért nem hű a korához, a középkori környezetben gyakran csendülnek fel modern rockzenék, de a báli jelenetben is eléggé furcsán értelmezték a táncot. Ugyanakkor a történet kidolgozására nem szenteltek sok figyelmet, egyes kritikák szerint kísértetiesen hasonlít a Rocky cselekményére, de több közhelyes sablont is magába foglal. Ugyanakkor Roger Ebert, minden idők egyik legismertebb filmkritikusa kifejezetten dícsérte, amiért megtöri a klasszikus középkori történetmesélés hagyományait és a bírálóknak annyit mondott: Kit érdekel? 

Lovagregény

A nézők tetszését is elnyerte, a 65 millió dollárból forgatott produkció majdnem megduplázta gyártási költségeit és elindította Heath Ledger karrierjét, aki A hazafi után először kapott főszerepet. A film elkészítése azonban nem zajlott zökkenőmentesen, a prágai forgatás során több baleset is történt, például amikor a film végi csatajelenetben Ledger leesik a lováról, az nem volt benne a történetben, hanem a kaszkadőrét véletlenül találták fejbe és zuhant a földre, de végül a jelenetet beletették a kész verzióba. Továbbá az ausztrál színész még a rendező fogát is kiverte véletlenül, amikor az egyik jelenetet próbálták.

Lovagregény

Brian Helgeland rendező elmondása szerint a film 1370 környékén játszódik és az inspirálta, amikor Chaucer közel fél évre eltűnt és azt akarja megmutatni, mi történhetett vele, aminek hatására megírta a Centerbury mesék nyitódarabját. Az anakrnoizmusra is magyarázatot adott, egy részről azért használták a hetvenes évek zenéit és hajviseletét, mert a két korszak sokban megegyezett, plusz szerinte főhősei akkor is ilyen zenét hallgattak volna, ha lett volna rá lehetőségük. A Lovagregény ennek köszönhetően végül mindennek mondható, de nem egy átlagos darabnak, kicsit közelebb hozta a középkor értékeit és újra menővé tette a lovagi tornákat, de ami a legfontosabb, sztárt faragott a zseniális Heath Ledger-ből. aki később, bár csak halála után, de Oscar-díjat kapott A sötét lovagban nyújtott alakításáért.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon