asdf

Tenenbaum, a háziátok

  • Szerző: P. Kristóf
Wes Anderson sajátos stílusa újra megszállja a mozikat, hiszen csütörtökön debütál A Grand Budapest Hotel, így a Tenenbaum, a háziátok című korábbi alkotását választottuk heti kedvencünknek.

A Tenenbaum, a háziátok Wes Anderson harmadik nagyjátékfilmje, egyben az utolsó, melynek forgatókönyvét Owen Wilson-nal közösen írta. A két filmes még a kilencvenes évek elején találkozott és együtt kezdték el karrierjüket a Petárda című rövidfilmmel, majd az abból készült, azonos című nagyjátékfilmmel. Már ekkor felfigyeltek rá a legnagyobb rendezők is, de az igazi ismertséget a Tenenbaum hozta el számára, melyet saját elmondása szerint a szülei válása inspirált.

Tenenbaum, a háziátok

Az ironikus  és abszord humorral átszőtt melodráma egy olyan család történetét meséli el, melynek tagjai egytől egyig a legfurcsább és legőrültebb emberek. A három Tenenbaum gyerek igazi őstehetség, Ches pénzügyi zseni, Margot ünnepelt drámaíró, míg Richie a legígéretesebb teniszcsillag, de még a család közeli barátja, Eli is sztáríró lesz. A csillogásnak a szülők válása vet véget és igazi mélyzuhanás veszi kezdetét, a család tagjai a lehető legtávolabb sodródnak egymástól, kiégnek.

Tenenbaum, a háziátok

A film különlegessége egy részről a rendező stílusában és a rendhagyóan szomorú humorában rejlik. A történetet Alec Baldwin narrálja és Anderson-tól megszokottan tele van sztárokkal, Gene Hackman, Anjelica Huston, Danny Glover, Bill Murray, Ben Stiller, Owen Wilson, Luke Wilson és Gwyneth Paltrow játszák a főbb szerepeket. Mellettük még a különös képi világ és a tipográfia használata is rányomja a bélyegét a film stílusára, sokszor még a betűtipus is jellemekről, tulajdonságokról mesél nekünk.

Tenenbaum, a háziátok

Ennek köszönhetően a film (és Anderson összes többi alkotása) felnőtteknek szóló képeskönyvvé változik, ahol a legapróbb vonások is érzelmet fejeznek ki és ahol könnyek nélkül nincs nevetés. Független filmhez képest hatalmas siker lett, a kritikusok többsége is imádta, de persze ezúttal is voltak, akiket elsőre nem fogott meg Anderson érzelmi intelligenciája. A szakma viszont számos díjjal és jelöléssel honorálta, többek között Oscar-díjra jelölték a Legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában, Gene Hackman pedig Golden Globe-díjat kapott alakításáért. 

Tenenbaum, a háziátok

Anderson egyedi filmes látásmódja azóta védjegyévé vált, de az az utánozhatatlan stílus ebben az alkotásában bontakozott ki először igazán. A Tenenbaum, a háziátok ezért a popkultura óriási hatású része és alakítója lett, többek között a legendás Az ítélet: család című sorozat is ennek mintájára jött létre, Jason Bateman azt nyilatkozta, hogy a Tenenbaum és a Zsaruk című műsor keresztetése. Bár az alkotója állítása szerint már korábban meg volt a sorozat ötlete, de a narrátor által külön-külön bemutatott családtagok keserédes története egyértelműen Anderson filmjére utal. Mindezek mellett a Total Film szerint a valaha készült 159. legjobb filmművészeti alkotás. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon