asdf

Gladiátor

  • Szerző: P. Kristóf
Csütörtöktől Noé szerepében látható Russell Crowe, ezért eddigi legjobb filmjét választottuk heti kedvencünknek.

A kilencvenes években nem ment túl jól szegény Ridley Scott sora, de aztán az új évezred legelején elkészítette nekünk a Gladiátort és szépen eszünkbe jutatta, hogy még mindig az egyik legtehetségesebb rendező a világon. A Gladiátor egy kitalált római hadvezér történetét meséli el, akit az öreg és haldokló császár utódjának szeretne kinevezni, de amikor ezt megtudja a trónörökös, dühében meggyilkolja apját. Commodus ezt követően Maximus, a hadvezér családját is lemészárolja, őt pedig rabszolgaságra ítéli. Gladiátor lesz belőle és minden erejével azért dolgozik, hogy bosszút álhasson az uralkodón szörnyű tetteiért.

Gladiátor

A film elkészítése nem volt egyszerű és problémamentes, a forgatókönyv első változatát David Franzoni írta, aki három filmre szóló szerződést kötött a Dreamworks-szel az Amistad című film óriási sikere után. Ridley Scott akkor került a képbe, amikor a film két producere megkereste és állítólag Jean-Léon Gerome Pollice Verso című festményét mutatták meg neki, ami olyan hatással volt rá, hogy elvállalta a munkát. Viszont nem tetszett neki az eredeti forgatókönyv és megkérte John Logan-t, hogy írja azt újra. Ennek köszönhetően alakult ki a történetnek az a végleges vázlata, melyet később a filmen láthattunk, például ő írta hozzá Maximus családjának meggyilkolását is, hogy növelje a főhős motivációját a bosszúra.

Gladiátor

Azonban még ez sem volt elegendő, még a forgatás előtt két héttel is voltak problémák a forgatókönyvvel, ezért odarendeélték William Nicholson-t, hogy tegye helyre a dolgokat. Ő Maximus karakterét tette jóval érzelmesebbé és újraírta a Juba-val való barátságát is. Azonban Russell Crowe szerint félkésznek sem lehetett nevezni a forgatókönyvet, még a karakterek sem voltak kidolgozva. Ezelőtt soha nem került ilyen helyzetbe, olyan is volt, hogy azt sem tudta, hol és milyen jelenetet vesznek fel aznap. Ridley Scott viszont teljes mérétkben megbízott a színészben, mivel a sztorinak csak a szerkezete állt rendelkezésükre, ezért szabad kezet adott neki, így Crowe önmagától talált ki jeleneteket és dialógusokat, melyek jó része azóta szállóigévé vált.

Gladiátor

Ridley Scott számára elsősorban az volt a legfontosabb, hogy úgy mutassa be a római kulturát, ahogy korábban még egy film sem, ezért számos történészt vett fel tanácsadónak. Ugyanakkor bizonyos részleteket ki kellett hagyniuk, mert szerintük a nézők nem hitték volna el, hogy komolyan ilyen dolgok történtek akkoriban. A korhű ábrozolás mellett a történet már kevésbé követi a valóságot, hiszen Commodus nem ölte meg apját, hanem a pestisben elhunyt filozófus-császár nevezte ki fiát utódjának, bár tisztában volt erkölcstelenségével. Továbbá Maximus is egy kitalált karaktert, de sokban hasonlít Narcissus-ra (a forgatókönyv első változatában még ez is volt a neve), aki végzett a gonosz uralkodóval, de nem egy arénában, hanem a saját fürdőjében támadt rá.

Gladiátor

Végül a film minden probléma ellenére rendkívül sikeres lett, közel fél milliárd dollárt keresett és 12 Oscar-jelölésből ötöt meg is nyert, köztük Russell Crowe megkapta eddig egyetlen szobrát, de a Legjobb film kategóriájában is tarolt. Mindezek mellett a film legnagyobb diadalának az úgynevezett Gladiátor-hatást tartják, mely azt jelenti, hogy a filmnek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a római kultúra iránt. Mivel ennyire sikeres lett, ezért egyből folytatni akarták a filmet, eleinte az előzményét, majd a folytatását akarták elkészíteni, mely 15 évvel később játszódna és Maximus fiát mutatná be. Ridley Scott és Russell Crowe is komolyan érdeklődött a projekt iránt, de csak ha Maximus is feltánhetne benne, így felmerült az is, hogy A Keresztapa 2 mintájára két párhuzamos időszak eseményeit mutatták volna be. 2006-ban megkérték Nick Cave zenészt, hogy írja újra a sztorit, de ezt visszautasította a studió. Pár évvel később azonban kiderült, hogy arról szólna, hogy Maximust újjálesztették a római istenek és a történelem legfontosabb csatáiba küldenék el őt, hogy vezesse a jó erőket, de végül semmilyen formában nem valósult meg a folytatás.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon