asdf

Mary Poppins - a kötelező klasszikus

  • Szerző: Marcika
A héten kerül a mozikba a Mr. Banks megmentése, mely a Mary Poppins írójának P.L. Traversnek és Walt Disney filmmogulnak a harcát mutatja be arról, megfilmesítsék-e az emblematikus gyerekkönyvet, így a heti kevdvenc egyértelműen a Julie Andrews nevével fémjelzett klasszikus, 13 Oscarra jelölt film lett.

Mary Poppins útja a vászonig nem volt éppen egyszerűnek mondható, hiszen az írónő eleinte nem kívánt beleegyezni abba, hogy élete főművéből készült filmben animált karakterek legyenek, illetve abba sem, hogy musical készüljön a könyvéből. Traversnek az utóbbiban bizonyosan nem volt igaza, hiszen a film sikere közel sem lett volna akkora, a mára már klasszikussá vált betétdalok nélkül, amiket a Sherman fivéreknek köszönhetünk.

A filmtörténet egyik legmeghatóbb dala, Mr. Banks (David Tomlinson) végre igazi apává válik

Bár Dick Van Dyke már elmúlt 80 éves, de még mindig remek formában van, énekel, táncol

Nem hinném, hogy a történetet be kellen mutatni, hogy be kellene mutatni, hiszen generációk nőttek fel rajta, de néhány mondatot dióhéjban  mégis érdemes mondani róla. A két rosszcsont Banks gyerek, Jane és Michael (Karen Dotrice és Matthew Garber) már a sokadik dadát üldözte el, amikor megérkezik hozzájuk Mary Poppins, az elsőre nagyon szigorúnak tűnő, nagyon különös hölgy.

marypoppinsgyerekek3

A két tehetséges gyerekszínész. (Matthew Garber (Michael Banks) sajnos tragikusan fiatalon elhunyt)

Nem csak  feneketlen táskája éskülönleges mérőszalagja, hanem szabályai sem voltak megszokottak a Banks házban. Bár először nem különösebben kedvelték a gyerekek, de néhány kaland és varázslat után már el sem tudták képzelni az életüket nélküle.

Emellett egy kis történelemóra is van a filmben, hiszen Mrs. Banks (Glynis Johns) karakterén keresztül megtanulhatjuk, hogy mit is jelentett a szüfrazsett mozgalom, milyen nehéz harc volt kivívni a szavazati jogot a nőknek, valamint a bankok nagyhatalmi szerepével is tisztába kerülnek. (Bár ferdítések is vannak a filmben, hiszen nem hinném, hogy olyan jó móka lehet kéményseprőnek lenni Londonban. Na jó, talán máshol sem, de ezt megbocsátjuk a Disneynek.)

juliedick

Mintha nem telt volna el 50 év a két kép között, a páros még mindig ragyog

A film természetesen nem csak a hihetetlen története miatt lett olyan népszerű, hanem az olyan briliáns színészek miatt, mint Julie Andrews vagy Dick Van Dyke, de hihetetlenül találó választás volt David Tomlinson az esendő, olykor kemény, de a történet végére mintaapává váló Mr. Banks szerepére. Julie Andrewsnak ez volt az első komolyabb filmszerepe, mellyel tökéletesen bebizonyította, hogy helye van ezen pályán, de nem csak mint színésznőnek, hanem mint énekesnek is. Sokan tartják túl csöpögősnek filmjeit, és ha ez igaz is A muzsika hangjaira, a Mary Poppinsra semmiképpen sem.

marypoppinsmrsbanksfiatal

marypoppinsmrsbanks

Glynis Johns (Mrs. Banks) 2013-ban ünnepelte 90. születésnapját, így ő a legidősebb, még élő stábtag

A filmnek olyan sajátságos világ és humora van, amelyhez kevés musical hasonlítható. Egyértelműen az eredeti műnek, a könyvnek köszönhető, amelyet Travers olyan csodálatosan megálmodott. Ez a film, ami senkinek a gyerekkorából sem maradhat ki, de felnőtt fejjel is érdemes újra rászánni egy estét. 

 Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon