asdf

J.R.R. Tolkien kalandos élete

Ma van a legendás angol író születésének 122. évfordulója, ennek apropóján készítettünk egy kis összeállítást az életéről.

John Ronald Reuel Tolkien 1892-ben született a dél-afrikai Bloemfontein városában, de gyermekkorának nagy részét már Angliában, Birmingham-ben töltötte, tanulmányait a híres Oxford egyetemen végezte. Szülei nagyon korán meghaltak, édesapját, Arthurt négy évesen veszítette el, míg anyja, Mabel 12 éves korában hunyt el, de mégis óriási hatással voltak rá, többek között hitében. Az anglikán vallásról római katolikus hitre tért Mabel megalapozta a fiatal Tolkien egész életét, neki köszönhette mély vallásosságát, ugyanis azt gondolta, nem teheti értelmetlenné anyja katolikus hitét és küzdelmét azzal, hogy nem követi példáját. Ez írásaiban is megjelenik, sőt barátját, a szintén híres író C.S. Lewis-t ő térítette meg. 

Tolkien

Anyjuk halála után a fiatal Tolkien és öccse gyámja Francis Xavier Morgan atya lett, akivel beköltöztek egy panzióba. Ez volt életének második nagy fordulópontja, ekkor ismerte meg élete szerelmét és későbbi feleségét, Edith Bratt-ot. Mivel a lány protestáns volt és az atya ezt nem nézte jó szemmel, ráadásul úgy gondolta, hogy eltereli figyelmét a tanulásról, így nagykorúságáig eltiltotta tőle. Iránta érzett tiszteletéből ezt betartotta, de a tilalom letelte után egyből feleségül vette őt és keresztény hitre térítette. Műveiben róla mintázta Lúthien karakterét.

Tolkien

Viszonylag fiatalon kezdett el érdeklődni a nyelvek iránt, különösen az olyan ősi eredetűek vonzották figyelmét, mint a latin, az ógörög, a gót, az óskandináv, a walesi, az óangol és a finn. Már ekkor elkezdte mesterséges nyelveinek kidolgozását, például a tündékét és az orkokét. Oxfordi évei alatt alapította a Barrowiánus TeaKlub Társaságot, ami egy teljesen kötetlen irodalmi kör volt, ahol barátaival felolvasták egymásnak műveiket, illetve szatírikus játékokat adtak elő. Többek között nekik olvasta fel első verseit is, melyekben már megjelentek később ismertté váló mitológiai alakjai is.

Tolkien

Az elsó világháborúban is részt vett, méghozzá a brit hadsereg legtöbbször kitűntetett egységének tagjaként a lövészárkokban próbálta áttörni az ellenség vonalait, amíg el nem kapott egy élősködők terjesztette fertőző betegséget. Ekkor kórházba szállították, itt írta első mitológián és a népköltészeten alapuló történetét, melyet később Az elveszett mesék könyve néven adtak ki. Elemzői szerint ebben nagy szerepe volt annak, hogy megpróbált elmenekülni a háború borzalmai elől egy mesés világba.

Tolkien

1918-tól részt vett az oxfordi Új Angol-szótár szerkesztésében is, de a leeds-i egyetemen tanított angolt, majd visszakerült Oxfordba az angol nyelv professzoraként. Ebben az időszakban írta saját gyermekei szórakoztatására A hobbitot, melyre egyik diákja figyelt fel és kérte meg arra, hogy jelentesse meg. Az írót lepte meg legjobban az az óriási népszerűség, mely a könyvét övezte, így a kiadója megkérte, hogy folytassa a történetet. Ebből lett közel tíz évnyi munka után A Gyűrűk Ura-trilógia, legismertebb alkotása. Már ekkor elkészítette a Középfölde eredetmitológiáját elmesélő Szilmarilok című művét is, de azt nem voltak hajlandóak kiadni, csupán halála után került nyílvánosságra.

Tolkien

Tolkien egészen nyugdíjba vonulásáig irodalmat és nyelvet tanított az egyetemen. 1973 őszén rosszul lett, egy magánkórházba vitték, de az akut vérző gyomorfekély szeptember 2-án kora reggel végzett vele. A 81 évet élt angol professzor és író számtalan művet hagyott maga után, melyeket legkisebb fia, Christopher adott ki, egyeseket ki is egészített. Regényei, versei és esszéi mellett a fantasy műfaj egyik megalkotójának tartják, akinek hatása felbecsülhetetlen a mai alkotókra. A Times magazin a nyolcadik legjelentősebb angol írónak választotta 1945 óta, míg a Forbes szerint az ötödik legtöbbet kereső halott híresség. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon