asdf

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

  • Szerző: P. Kristóf
A héten Amerika Kapitány visszatér a mozikba, hogy ezúttal is megmentse a világot, így a Chris Evans által megformált szuperhős bemutatkozását, vagyis Az első bosszúállót választottuk heti kedvencünknek.

2011-ben végre a Marvel univerzumának első szuperhőse, vagyis Amerika Kapitány is bemutatkozhatott a mozivásznon, méghozzá az első fázis ötödik filmjeként. Bár korábban is születtek Marvel filmek, de a Vasember első részétől kezdődik a mai értelemben vett időszámítás a műfajban és az egyes szuperhősök önálló kalandjait bemutató filmeket egy közös küldetés, vagyis egy-egy Bosszúállók film zárja le. A tengerentúlon Amerika Kapitány a hazafiasság, a nemzet egyik jelképe, ezért is furcsa, hogy ilyen sokáig kellett várni egy mozifilmre, pedig már 1997 óta el akarták készíteni. 

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

Ekkor el is kezdődtek a film előkészületei, megírták a forgatókönyvet, 2000-re pedig a szükséges pénz is megvolt az elkészítéséhez, de a karakter jogaiért folytatott pereskedés közbeszólt. A film története 2005-ben folytatódott, amikor a Marvel nagyobb összegű befektetést kapott, amely közel tíz film elkészítésére volt elegendő. A második világháborús környezet már ekkor eldőlt, majd 2006-ban Jon Favreau neve merült fel rendezőként, aki vígjátékot akart belőle készíteni, végül azonban a Vasembert választotta helyette. Közben a Marvel Joe Johnston-t kért fel rendezésre, míg David Self a forgatókönyvön dolgozott, ám az Amerikai Forgatókönyvírók sztrájkja ismét megszakította a folyamatot és csak 2008-ban, a Vasember hatalmas sikerét követően tértek vissza a projekthez, ekkor már Johnston is aláírta a szerződést és Christopher Markus-t és Stephen McFeely-t, hogy írja újra a sztorit. 

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

Így végre minden összejött ahhoz, hogy a film elkészülhessen, már csak szereplőket kellett találni. Amerika Kapitány figuráját Chris Evans kapta, aki egyszer már megbukott, mint szuperhős a rendkívül gyenge Fantasztikus Négyes adaptációban, de a studió mégis óriási bizalmat szavazott neki, amikor rábízták ezt a drága produkciót, amelyet végül sikerre is vitt, bebizonyítva, hogy mindenki meglepetésére igenis alkalmas a szerepre. A főellenség pedig egyből a karakter nemezise, a Vörös Koponya lett, akit Hugo Weaving zseniálisan ördögi alakítása keltett életre.

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

Végül pedig Joss Whedon kicsit módosított a történeten, hogy az passzoljon az általa tervezett első Bosszúállók film sztorijához, sőt Amerika Kapitány kapcsolata rendkívül szoros a szuperhőscsapattal, hiszen a film végén a stáblista után volt látható az első jelenet a készülő moziból. A film 2011. augusztus 4-én érkezett meg Magyarországra és minden előzetes várakozást felülmúlóan sikeres lett, összesen 370 millió dollárt szedett össze és a kritikusok tetszését is elnyerte, ami nem túl gyakori a műfajban. 

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

Igazi különlegessége abban rejlik, hogy társaitól eltérően egészen a második világháborús időkig nyúlik vissza és az egésznek van egy Indiana Jones beütése, amitől jóval kalandfilmszerűbb lett, mint bármelyik másik szuperhősös mozi, ráadásul ez az alkotás vezette fel a Bosszúállókat is, ahol a karakter méginkább kiteljesedhetett. A közös film azonban mindegyik hős karrierjén óriási lendített, minden korábbi érdeklődést megduplázott, így most újult erővel térhet vissza a mozikba, hogy megküzdjön A tél katonájával. Az alkotók ezúttal már annyira megbíztak a prodkcióban, hogy még a bemutatása előtt berendelték a sorozat harmadik részét, így a Bosszúállók: Ultron kora után 2016-ban ismét találkozhatunk majd a Kapitánnyal. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon