asdf

5 ok, amiért zseniális az Amerika Kapitány: A tél katonája

  • Szerző: P. Kristóf
Csütörtöktől vetítik a hazai mozik Amerika Kapitány legújabb kalandját. Mi nagyon imádtuk, ezért összeválogattunk belőle öt olyan jelenetet, amely okot ad erre. Vigyázat, Spoiler veszély lehetséges!

Eladó az Apple üzletben

A tél katonája

Amikor Amerika Kapitány és Fekete Özvegy egy titkos információkat tartalmazó pendrive-val menekülőre fogja, nem betörnek valahova, vagy ellopnak egy laptopot, hogy megnézhessék a tartalmát, hanem egyszerűen elmennek egy plázába és az Apple bolt egyik gépén nyitják meg a fájlokat. Közben odalép hozzájuk egy rendkívül segítőkész szakállas eladó, hogy megkérdezze, segíthet e valamiben, aztán a Kapitányra nézve elkerekedik a szeme, villámcsapásként éri a felismerés: Ugyanolyan szemüvegünk van! Felkiált boldogan, mire Fekete Özvegy csak ironikusan annyit vet oda, hogy mintha ikrek lennének. Több okból is a film legviccesebb jelenete, hiszen egyszerre kritikus, meglepő, mégsem sért meg senkit, ráadásul a film feszültségét úgy oldja fel egy pillanatra, hogy nem zökkent ki minket az akcióból.

Nick Fury sírja

A tél katonája

Nick Fury a Tél katonájának támadása közben életét veszti, legalábbis így tudja a világ. Persze nem olyan egyszerű végezni a jó öreg Samuel L. Jackson-nal, aki végül még előnyt is kovácsol abból, hogy halottnak hiszik. Ráadásul a film végén leveszi a szemfedőjét és egy fekete napszemüvegben kisétál a saját sírjához, ami már önmagában a legmenőbb jelenet az egész univerzumban, de várd csak ki a végét, amíg meglátod a sírfeliratát:  Az igaz ember járta ösvényt... Ponyvaregény utalás egy Marvel filmben? Egyszerűen zseniális!

Múzeumi kiállítás

A tél katonája

Attól, hogy a jelenben van, még a múlt embere marad a Kapitány, hiszen már több, mint kilencven éves. Ezt semmi nem érzékelteti jobban, minthogy saját részlege van a Smithsonian Múzeumban, ahova el is látogat és megtekinti eddigi karrierjét. Ez a jelenet több szempontból is lenyűgöző, egy részről rövid áttekintést nyújt a Tél katonája és közte húzódó kapcsolatra, amely a film egyik legfontosabb momentuma, ráadásul van egy rendkívül aranyos jelenet is, amikor egy kisfiú kiszúrja a hétköznapi ruhába vedlett Kapitányt, aki mosolyogva odabiccent neki, majd tovább sétál. 

"Vasember jöjjön el az unokahugom szülinapi zsúrjára!"

A tél katonája

Az Amerika Kapitány második részében kiderül, hogy mégsem Nick Fury a legnagyobb főnök, Robert Redford még nála is fontosabb. Amikor hosszú évek után először találkozik a két fejes, a S.H.I.E.L.D. vezetője szívességet kér Pierce-től, aki a régi szép idők emlékére belemegy, csupán egyetlen dolgot kér tőle. Vasember menjen el az unokahuga szülinapi zsűrjára, de ne csak berepüljön és ennyi, hanem jópofizzon is a vendégekkel. 

Steve Rogers szerelme örökre Peggy Carter marad

A tél katonája

Míg a Kapitány megfagyva pihent, ismerősei mind megöregedtek, vagy meghaltak. Nincs ez másképpen örök szerelme, Peggy Carter esetében sem, de ő legalább még életben van. El is látogat hozzá és az idős nő ágyánál beszélget vele, aki azt javasolja neki, hogy keressen magának valakit, ám ő nem hagyhatja el szerelmét, hiszen még tartozik neki egy tánccal. Az egész film legszívszorítóbb jelenete, ahol minden eddiginél őszintébben érződik a karakter tiszta szíve és végtelen szeretete, a Marvel történetének legszebb szerelmi története, még ha csupán pár percről is van szó a filmen belül.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon