asdf

Apollo-13

  • Szerző: P. Kristóf
Jelenleg a Gravitáció című űrfilm tartja leginkább izgalomban a mozilátogatókat, ezért úgy döntöttünk, hogy a heti kedvencünknek a szintén a világűrben játszódó, azonban valós eseményeket feldolgozó Apollo-13-at választjuk.

Az Apollo-13 az Egyesült Államok holdprogramjának hetedik küldetése, egyben a harmadik, amely a Holdraszállást tűzte ki céljául. Végül kudarcba fulladt, egy meghibásodásnak köszönhetően a cél az űrhajósok megmentése lett. A balesetet egy oxigéntartály elektromos rendszerének hibája okozta, amely további járulékos károkat eredményezett, a nyomásnövekedés következtében az asztronauták életveszélybe kerültek. A legénység három főből, Jim Lovell-ből(Tom Hanks), Jack Swigert-ből (Kevin Bacon)és Fred Haise-ből (Bill Paxton) állt. A történetükből a kétszeres Oscar-díjas Ron Howard készített filmet 1995-ben.

Apollo-13

A Gravitációt James Cameron a valaha készült legjobb űrfilmként emlegette a velencei filmfesztiválon. Egyet viszont nem szabad elfelejteni, hogy az Apollo-13 valós eseményeket dolgoz fel, kivételesen drámaian és tökéletesen ábrázolva. Úgy látszik, Ron Howard legnagyobb erőssége a megtörtént események filmrevitele, ezt többek között az Egy csodálatos elmével, a Frost/Nixon-nal és a legújabb, Hajsza a győzelemért című filmjével is bebizonyította. Azonban legelőször az űrhajózás ezen drámai pillanatát megelevenítő alkotással próbálta ki magát a műfajban és egyből tarolt. A film nem csupán a kilövés pillanata utáni káoszt mutatja be, de a lelkes előkészületeket, a sorsfordító pillanatokat, amiket a kiképzés és a legénység tagjainak állandó cseréje rejt magában. A legtöbb ilyen mozi legnagyobb hibája, hogy túlságosan elkapkodott, csupán a legfontosabb részletekre ügyel ezért elúszik azon, hogy a vásznon a mindenki által ismert tények rekonstruálásánál nem látunk többet. Ezúttal azonban a kezdetektől fogva aprólékosan kidolgozott, emberi drámákat és morális kérdéseket felvető, majd a kilövéstől rendkívül látványos és feszült, filmtörténeti szempontból is fontos művet kapunk.

Apollo-13

A karakterek ábrázolása nagyon árnyalt, az őket alakító színészek egyatől egyig lenyűgöző alakítást nyújtottak. Tom Hanks nem meglepő módon ezúttal is hozta formáját, Ed Harris a NASA irányító Gene Kranz szerepében meg olyan jól játszott, hogy Oscar-díjra jelölték érte. Ezzel együtt az Apollo-13 összesen 9 Oscar-jelölést gyűjtött be, ebből kettőt (legjobb hang és legjobb vágás) szoborra is váltott. A szakma dícsérete mellett a közönség is imádta, a kb 62 millió dolláros költségvetését csaknem megtriplázta, mára modern klasszikusnak számít. Szerintünk a legjobb űrtémájú, igaz történetet feldolgozó film, amely nem csak nagyon drámai, de elképesztően nyomasztó és feszült is. Meg persze hátborzongatóan hű a valósághoz. Houston van egy kis baj, az Apollo-13 az űr után Hollywoodban végre nem vallott kudarcot.

Megosztás facebookon