asdf

Forrest Gump

  • Szerző: P. Kristóf
Tom Hanks ismét az Oscar-díjra pályázik legújabb filmjével, a Phillips kapitánnyal. Nekünk a Forrest Gump című filmje tetszett eddig a legjobban, ezért azt választottuk heti kedvencünknek.

"Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, mit veszel ki belőle" - hangzik el a bölcs mondás a filmben. Nos, a Forrest Gump is egy ilyen alkotás, annyi minden történik benne és annyi érzelmet rejt, hogy gyakorlatilag sosem tudjuk, mi lesz a következő. Persze első nézésre, később már inkább fejből fújjuk a szöveget és a sztorit. Mert Robert Zemeckis 1994-es filmje az egyik legsokoldalúbb alkotása a filmtörténelemnek. Egyszerre dráma, vígjáték, sportfilm, háborús mozi,romantikus film, kor - és életrajz, valamint road movie. Sőt, igazából a Forrest Gump maga a klasszikus film tömény esszenciája. Látványos akciójelenetek, CGI dömping és 3D nélkül is a legérdekesebb és legszerethetőbb alkotás. 

Forrest Gump

A sztori egy értelmi fogyatékos fiúról szól, akinek a mamája mindig azt mondta, hogy az a hülye, aki mondja. Azt viszont kevesen tudják, hogy a film Winston Groom regényéből készült. melynek alcíme "Avagy egy együgyű fickó feljegyzései", mely jól tükrözi az egész történet lényegét és hangulatát. Bár Forrest nem egy átlagos intelligenciájú ember, mégis élete sokkal izgalmasabb legtöbbünkénél. Őszinteségének és ártatlanságának köszönhetően minden, amibe belevág, siker lesz, ő ezt azonban nem képes felfogni, nem is érdekli a dolog. Bár volt ő futballsztár, pingpong bajnok, háborús hős, rákász, maratoni futó, mégsem vágyott semmi másra, mint a szerelemre. 

Forrest Gump

Életútját követve megismerkedünk a múlt század második felének történelmével, és rengeteg fontos személyiséggel, Forrest az a jókor jóhelyen típusú ember. Gyerekként találkozik Elvis Presley-vel, akinek ő mutatja meg az elhíresült csípőmozgást. De egy tévéműsorban a Beatles legendás tagjával, John Lennon-nal is szembe került, továbbá három elnökkel is kezet foghatott, név szerint Kennedy-vel, Lyndon Johnson-nal és Nixon-nal. Mindeközben nem csak a történelmet, de az életet magát is megismerhetjük.

Forrest Gump

Forrest rendkívül őszinte, igazából amit mi fogyatékosságként könyvelünk el benne, attól válik ő nálunk sokkal jobb emberré. Talán nincs még egy ilyen sokat idézett alkotás, nem egy mondata és pillanata vált szállóigévé. Minden idők legjobb életrajzi filmje egy emberről, aki sosem élt, mégis sokkal életszerűbb, mint bárki más. Egyszerre ragad meg mindent, ami fontos, gyakorlatilag mindent belesűrítettek a filmbe, amitől mozi a mozi. Persze ez hathatna túlzásként is, érezhetnénk azt, hogy sok, de annyira profi és szerethető, hogy minden perce aranyat ér. A Forrest Gump igazi alapmű, ha nem a legalapabb, igazából még sosem találkoztam olyan emberrel, aki ne látta volna. 

Forrest Gump

Bár a történet egy teljesen kerek, lezárt egész, tökéletes befejezéssel, melyet soha nem lenne szabad megbolygatni, mégis felmerült a folytatás lehetősége. A film bemutatása és óriási sikere után ugyanis Winston Groom tovább szőtte a történetet Gump és fia: Ketten Amerika ellen címmel. Ez a sztori már reflektál a filmre is, úgy tesz, mintha Forrest egy valódi ember lenne. Többek között találkozik Tom Hanks-szel és még a neki járó Oscar-díjat is átveszi a filmért. 2001-ben el is készült belőle a forgatókönyv, de a szeptember 11-i terrortámadások miatt ejtették a projektet. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon