asdf

Az elveszett frigyláda fosztogatói

  • Szerző: P. Kristóf
Harrison Ford Paranoia című filmje csütörtöktől a mozikban, ezért előtte tisztelegve leghíresebb szerepét, Indiana Jones-t választottuk heti kedvencünknek.

Indiana Jones történetének alapötlete George Lucas-tól származik, aki szerette volna elkészíteni a '30-as és '40-es évek kalandfilmsorozatainak modern változatát. 1973-ban megírta az Indiana Smith kalandjai című forgatókönyvet, majd Philip Kaufman-nal több héten át ötleteltek a sztori csinosítgatásán. Például a frigyláda az ő ötlete volt, azonban a munkálatokat abbahagyták, amikor felkérték egy másik film megrendezésére. Aztán a Star Wars óriási sikerei elöl Maui-ra menekülve összefutott egyik barátjával és kollegájával, Steven Spielberg-gel, aki imádta az ötletet, így együtt kezdték el tervezni az előkészületeket. A rendező tanácsára például Smith-ről Jones-ra változott a főszereplő családneve. Érdekesség, hogy a főszerepre Spielberg kezdettől fogva Harrison Ford-ot akarta, azonban Lucas Tom Selleck-et választotta, aki végül Magnum című sorozata munkálatai miatt visszamondta. Így jött létre a kalandfilm műfajának legmeghatározóbb alkotása, ami azóta is óriási hatással van a filmvilágra.

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Spielberg a régészprofesszor kalandjai előtt arról álmodozott, hogy James Bond filmet rendez, így a kémtörténet sok elemét átemelte ebbe a projektjébe, többek között a kezdés is erről árulkodik. Indiana Jonest először 1936-ban láthatjuk a perui dzsunbgelban, egy ősi templomban, amint egy aranybálványt próbál a csapdákat kijátszva megszerezni. Ezután egyből a másik oldalát is megismerhetjük, unalmas egyetemi professzorként éppen órát tart egy amerikai főiskolán, híre azonban előtte jár, a diáklányok szerelmesen bámulnak rá. Ekkor derül derül ki, hogy a nácik a régész egykori professzora után kutatnak, ugyanis úgy vélik ő eljuttathatja őket a frigyládához, mely legyőzhetetlenné teheti hadseregüket. A nácik okkult kincsek után való kutatása a filmkészítés visszatérő motívuma, melynek vannak valóságalapjai. Az Amerika kapitány című filmben is feltűnő Ahnenerbe szervezete valóban kutatta az ősi északi mitológiát, hogy a Führer segítéségre legyen a világhódító hadjáratban és a német nép felemelkedésében.

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Amikor Jones Peruba utazik, hogy felkutassa egykori mesterét megtudja régi szerelmétől, aki történetesen az öreg tudós lánya, hogy halott, a keresett medalion azonban a lány nyakában lóg. Így kapcsolódik be a női főszereplő és a szerelmi szál is a történetbe, innentől együtt kutatnak a kincs után és küzdenek a nácik ellen. A történet egyszerűen zseniális, minden másodperce izgalmas mégsem lesz egyszerű kalandfilm. Megfelelő arányban teret kap benne a humor, a romantika és az akció is egy olyan esszenciát kikísérletezve, amilyennek minden filmnek lennie kéne. Indana Jones karaktere nem laposodik el, több rétegből áll. Egyszerre vakmerő kalandor és unalmas egyetemi professzor. A párbeszédek a klasszikus akciófilmek világát idézik, de közben a misztikumtól és történelmi adatoktól átitatva rendkívül tanulságos és értelmes is. Igazi skizofrén alkotás, amely teljesen leköti a figyelmet és a szórakoztatás minden módját átöleli. A két órás játékidő ebben a köntösben vészesen rövidnek hat, az ember szabájosan szomjazik még többért. 

 

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Az elveszett frigyláda fosztogatói a valaha készült legtökéletesebb kalandfilm, zseniálisan vegyíti a kalandot, misztikumot, humort, romantikát és az akciókat. Az általa feltárt recept azóta is alapja minden hasonló alkotásnak. Óriási hatással volt az olyan produkciók létrejöttében és stílusában, mint A karib-tenger kalózai franchise, vagy például Dan Brown világsikerű regénye A Da-Vinci kód. Azóta ha bárki ősi, természetfeletti erejű kincsek után kutakodik, akkor segítségül hívja Indiana Jones szellemét, hogy ihletet, ötletet és mintát vegyen tőle.  A régész később még három filmben is visszatért, sőt fiatalkoráról egy önálló tévésorozat is készült. Jelenleg a franchise ötödik részét tervezik, Harrison Ford azt nyilatkozta róla, hogy minél hamarabb szeretné elkészíteni.

Megosztás facebookon