asdf

DiCaprio és Scorsese aranyat érő barátsága

  • Szerző: P. Kristóf
Idén már csalódnunk kellett Ridley Scott-ban, Paul Schrader-ben, Guillermo del Toro-ban, Gore Verbinksi-ben és M. Night Shyamalan-ban is, így kicsit bizalmunkat vesztettük. Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio párosa azonban sosem okoz csalódást, sőt inkább állandóan felülmúlják magukat és A Wall Street farkasa esetében is pontosan ez történt.

A két olasz származású amerikai filmes barátsága egészen 2002-ig nyúlik vissza, első közös produkciójuk, a New York bandái forgatásáig. Azóta ezzel együtt összesen öt közös filmet készítettek, melyek közül a legújabb, A Wall Street farkasa idén karácsonykor kerül mozikba. Azonban nem ez az egyetlen különlegessége a produkciónak, ugyanis ez Scorsese leghosszabb filmje a maga 179 percével, ráadásul a rendező első olyan filmje, amit digitálisan vett fel, de nem azért mert a 3D megkövetelné. Már az elkészülésének körülményei is rendkívül izgalmasak. Ugyebár adott a valóban létező Jordan Belfort és az ő önéletrajza, melyet nagy sikerrel jelentetett meg. Természetesen egyből ráugrottak a producerek, DiCaprio és Brad Pitt hosszú ideig harcolt érte, míg végül az előbbi meg nem kapta magának. Ezt követően elkezdték írni a forgatókönyvet, de a tartalma miatt a studió nem engedélyezte, aztán amikor újra előszedték, Ridley Scott-ot kérték fel rendezésre, de ismét félbeszakadt a dolog. Végül tavaly a független Red Granite vállalta a filmért a felelősséget és teljesen szabad kezet adtak Scorsese-nek. 

A Wall Street farkasa

Jordan Belfort önéletrajza tényleg elég merész és nagyszabású, az amerikai bróker 26 éves korára már heti egy millió dollárt keresett, amit mindenféle lehetséges módon megpróbált elverni, de ennyi pénzt még neki sem sikerült eltűntetnie. Nincs hiány szexből, drogokból, bulikból és a luxusélet mindendéle apróságából. Ezt a csillogást és a tőzsde világát jópáran próbálták már bemutatni és szinte kivétel nélkül belebuktak. Természetesen ehhez hozzájárul az is, hogy a tőzsde világa egyáltalán nem tűnik érdekesnek és a legtöbb ember nem is igazán érti mi folyik ott. Nos, esetünkben nem is akarják ezt a fejünkbe verni, helyette a valaha készült legszórakoztatóbb életrajzi filmet tálalják nekünk.

A Wall Street farkasa

DiCaprio belenéz a kamerába és elkezd mesélni magáról, így indul a film, de amikor amiatt kezdenénk aggódni, hogy a Casinohoz hasonló háromórás monológnak leszünk tanúi, akkor hagyományos történetvezetésre vált, amelyből csak akkor szól ki a nézőhőz a főhős, amikor az tényleg indokolt. DiCaprio annyira jó színész, hogy még egy dölgött kutyát is képes lenne olyan jól eljátszani, hogy imádná a közönség, nemhogy egy drogfüggő milliárdos élvhajhászt. Irigylésre méltóan jól áll neki a szerep és bár pár másodperc erejéig hasonlítgathatjuk A nagy Gatsby-hez a gazdagság és a nagyszabású bulik miatt, ugyanezzel a lélegzetvétellel el is hessegetjük a gondolatot. A Wall Street farkasa semmi máshoz nem fogható alkotás. Három órán át egy pillanatra sem veszít tempójából, sőt ez a kifejezetten hosszúnak számító játékídő szinte eltörpül a zsenialitása mellett, ha kétszer ilyen hosszú lenne, akkor is a képernyőhöz szegezné a nézőt a teljes időre.

A Wall Street farkasa

Az egészben az a legeslegjobb, hogy nem vették véresen komolyan az egyébként sokszor valóban drámai sztorit, inkább poént csinálnak belőle. Ennek köszönhetően gyakorlatilag folyamatosan röhögünk az idiótábbnál idiótább helyzeteken, ötleteken és a totál beállt színészeken. Félre ne értsen senki, nem paródia, csupán elképesztően jól kitalált fekete humor, ami hálistennek idén végre előtérbe került. A történet másik mozgatórugója a hihetetlenül pörgős vágások és a történetbe beillesztett kisebb snittek, reklámok, felvételek, amiktől az egész olyan érzetet kelt, mintha tényleg nekünk mesélné el bennfentesen az életét. 

A Wall Street farkasa

Még a legapróbb epizódszerepekben is ismert színészeket láthatunk, például az előzetesben is szereplő Matthew McConaughey is csak az első húsz percben látható, de arra a rövid időre egyszerűen zseniális. Igazából A jogásszal ellentétben itt minden színész a legjobb formáját hozza, Jonah Hill például igazi színésszé vált, kitört a b-kategóriás vígjátékszerepekből és bebizonyította, hogy igenis tehetséges. Stílusában talán a Pain & Gain című Michael Bay alkotáshoz tudnám hasonlítani, de annál fényévekkel előrébb van, csupán támpontként említem. A Wall Street farkasa igazából tökéletes, hibátlan, zseniális, nagyszerű, százszor nézős új klasszikus, amely a filmtörténelem felejthetetlen darabja lesz. 

Ui. Nagyon szépen kérjük, hogy szegény DiCaprionak adjanak végre egy Oscar-díjat, mert nála jobban senki nem érdemli meg!

Eredeti cím: The Wolf of Wall Street

Műfaj:  krimi / életrajzi

Rendezte: Martin Scorsese

Jordan Belfort könyve alapján a forgatókönyvet írta: Terence Winter

 

 

 

 

 

 

Szereplők: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Jon Favreau,

Kyle Chandler, Rob Reiner and Jean Dujardin


Bemutató dátum: 2013. december 26.

Korhatár-besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

 Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Melyik a kedvenc DiCaprio filmed?
Megosztás facebookon