asdf

Vietnámi rádiósból bolondos „házvezetőnő”: Robin Williams

Robin Williams azon színészek közé tartozik, akit sajnos méltánytalanul elfelejtett a világ. Nem igazán halmozzák el mostanság szerepajánlatokkal, pedig a képességeivel messze kiemelkedne a stagnáló vígjáték-műfajból. Nézzétek meg az Oscar-díjas amerikai színész öt legjobb pillanatát.

Daniel Hillard / Mrs. Doubtfire- Mrs. Doubtfire

Bizonyára nincs olyan filmkedvelő ember, aki ne látta volna legalább egyszer a hazai tv-csatornák által is kedvelt – és unalomig ismételt – Mrs. Doubtfire c. filmet. A családbarát vígjátékban Robin Williams alakította Daniel Hillard-ot, aki nem mindennapi tettre szánta el magát: beöltözött nőként házvezetőnek állt volt felesége házában. A célja az volt, hogy így még több időt tudjon a csemetéivel tölteni.  Az egyik legzseniálisabb jelenet az, amikor Robin Williams megpróbál vacsorát készíteni a gyerekeinek. Mondanom sem kell, hogy minden átsült, csak épp az étel nem. Egyáltalán nem meglepő, hogy ezért a szerepéért Golden Globe-díjjal is jutalmazták a színészt, ráadásul a tervek szerint 2015-ben érkezhet Mrs. Doubtfire folytatása is.

Philip Brainard professzor - Flubber - A szórakozott professzor

Robin Williams egyik legérdekesebb döntése az volt, amikor elvállalta a dilis professzor szerepét. A szürreális film egy nagyon életszerűtlen karaktert helyezett a történet középpontjába, ami zseniálisan illett a Good Will Hunting sztárjához. A film egyik legjobb pillanata az volt, amikor az őrült professzor megismerkedik az általa megteremtett zöld ragaccsal. Sok évvel a film megtekintése után is ugyanúgy tud működni ez a jelenet.

Sean Maguire - Good Will Hunting

Robin Williams ezzel a filmmel végleg bebizonyította a sokoldalúságát. Nemcsak a már-már ripacsba hajló, „giccsköpenyes” szerepek állnak jól neki, hanem a mélyebb, karakterizáltabb drámák is. Ilyen volt a Good Will Hunting is, amivel nem csak a Matt Damon-Ben Affleck páros robbant be egy csapásra Hollywoodba, hanem Robin Williams is végleg bizonyítani tudott a kritizálóinak. Olyannyira, hogy a szerepéért begyűjtötte az első Oscar-díját is. A történetben a legendás színész játszotta el Sean Maguire pszichológus szerepét, akinek a filmtörténelem egyik legjobb jelenetét is köszönhetjük. A parkbéli beszélgetésre gondolok, amikor a feltárja Will Hunting-nak (Matt Damon) az élet valódi értelmét, jelentését. Könyörtelenül reálisra és megrázóan aktuálisra sikeredett.

Adrian Cronauer - Jó reggelt, Vietnám!

Talán a Mrs. Doubtfire után ez a másik olyan szerepe, amihez mindenki azonnal kapcsolni tudja a színész nevét, arcát. Nem csoda, hiszen van egy olyan legendás jelenet a filmben, amit több tucatszor felhasználtak, kiparodizálták már. A filmben Robin Williams alakítja Adrian Cronauer-t, a rádióst, aki egy megbízás miatt utazik Dél-Vietnámba, hogy ott az egyik katonai állomáson betöltse a rádiós műsorvezető tisztséget. Robin Williams zseniális alakítását Golden Globe-díjjal és egy Oscar-jelöléssel jutalmazták. A Jó reggelt, Vietnám! halhatatlan jelenetét jelöltem én is a színész öt  legjobb pillanata közé.

Tomas - Jóbarátok

A tíz éven keresztül töretlen népszerűséggel futó amerikai komédia sorozat, a Jóbarátok rengeteg sztárvendéget felsorakoztatott a fennállása során. Többek között olyan nagy sztárok fordultak meg a sorozatban, mint Julia Roberts, Brad Pitt vagy Sean Penn. Sőt még a karrierje aranykorát élő Robin Williams is bevállalt egy nyúlfarknyi, ám annál viccesebb jelenetet. A szerepe szerint pont annál az asztalnál ecseteli a barátjának a házassági gondjait, ahol a hat jó barát szokott kávézgatni, sztorizgatni. Chandlerék se bírták ki hallgatózás nélkül.

Megosztás facebookon