asdf

Detektívből tűzokádó sárkány: Benedict Cumberbatch

  • Szerző: Medve Pál
A brit származású színész az elmúlt négy évben a legnagyobb hollywoodi sztárok közé emelkedett. A szigetország első számú filmművésze ma ünnepli a 38. születésnapját. Sokrétű szerepei közül válogattuk ki Nektek a legjobbakat.

Benedict Cumberbatch a klasszikus tanult színészi pályán indult el, a szintén előadóművész szülei hatására. Nagy Britannia legrégebbi dráma iskolájában szerezte meg azt a tudást, amit a XXI. század TV és mozik képernyőjén láthatunk. Az izgalmas  fiatalkort megélt Cumberbatch fogékony volt a művészet minden szakterületére, legfőképpen a zenére, ami később megmutatkozott Sherlock detektív karakterében, ugyanis a kultikus nyomozó hegedűvirtuózként is ismerhetjük. Az igazi kalandok az egyetemi pályája előtt érkeztek, mivel a fiatal Cumberbatch egy teljes éven keretsztül Tibetben élt, hogy az ott élő szerzeteseket angol nyelvre tanítsa. Nézzük meg, hogy a színészi őstehetség mely filmes szerepekben remekel a legjobban.

Smaug / Sauron - A hobbit

Benedict Cumberbatch orgánuma messze földön híres. Jellegzetes hangját és beszédstílusát korai dokumentumfilmek narrációjában hallhattuk.  A Peter Jackson folyamatban lévő Hobbit trilógiájának félelmetes sárkányának és a sötét varázslónak, Sauronnak kölcsönzi a hangját. Előbbi kapzsi pikkelyes lénynek a mozgását is a vászonra álmodta az egyre elterjedtebb "motion capture" technikával. A Smaug pusztasága DVD és Blue-Ray változatán egy werkfilmben bemutatták, hogy egy ember képes eljátszani egy fantázia szereplőt. A jellegzetes hang mellett most a futurisztikus színjátszásban is kipróbálhatta magát.

Julian Assange - The fifth estate

2014-02-the-fifth-estate-02

A Wiki Leaks szócsöve és arca Julian Assange befolyásos zseniális karakterét alakítja Benedict Cumberbatch. Az ausztrál születésű Assange életútját a Wiki Leaks-ig egy életrjazi filmben testesíti meg. A karizmatikus hacker, szőke fürtökkel egy kiváló szerep volt Cumberbatch számára, hogy "kaméleon" színészként is kipróbálja magát.  A film összhatásban nem hozta meg a várt sikereket, azonban a feldogozott történet mindenképpen érdekes volt, és Cumberbatch játéka is emlékezetes maradt. A film előkészületi időszakában Julian Assange levelet írt Cumberbatch-nek, hogy ne vállalja el a szerepet, de a kérése szerencsére nem valósult meg.

Willam Prince Ford gazda - 12 év rabszolgaság

Benedict_Cumberbatch_Ford_fixed.jpg.CROP.promovar-mediumlarge

A tavalyi Oscar-díjas történelmi dráma európai származású jófiúja, a fekete rabszolgák pártfogójaként jelent meg a mozivásznakon. A déli államok rabszolgatartói közül kiemelkedve Chiwetel Ejiofor Solomon Nothup művészi támogatójaként éles kritikát fogalmazott meg a műveletlen "redneck" amerikai polgárokkal szemben. Európában a felvilágosult társadalom egy kis humanizmust vitt a rasszista államokban. Cumberbatch-nek kiválóan állt az idegen, törődő és liberális karakter. Szerepe nem volt túlságosan számottevő 2013 legjobb filmjében, azonban tehetségével részese lehetett egy történelmi műnek.

Khan - Sötétségben - Star Trek

Star-Trek-Into-Darkness

J.J. Abrams rebootolt Űrszekerek szériájában, az eredeti filmsorozat legnépszerűbb főellenségét, Khan-t szerepeltette a tavalyi sci-fijében. Kirk kapitány nemeziseként a szúrós tekintetű Cumberbatch-re nagy kihívás várt, ugyanis a megszállott Star Trek rajongók kritikusan fogadnak minden újítást. A  hagyományokhoz hűen Khan a  saját céljaiért harcoló antihős fagyos szerepe kiválóan passzolt a szülinapos színművészhez. Az akciójelenetekben is remekül helytállt Cumberbatch, Chris Pine és Zachary Quinto mellett kiemelkedőt tudott alakítani. A hardcore Star Trek fanatikusai szerint az egyetlen értékelhető pontja a blockbuster sci-finek a brit színész volt.  

Sherlock

Sherlock_glow_crop1

A köztudatba kerüléshez segítő krimi széria címszereplőjét alakította Cumberbatch. A 2010-be startoló detektív kalandokban Martin Freemannel (Dr. Watson) párosulva oldották meg a brit krimi zsáner gyilkosságait. A szigetország ikonikus detektívje nem akármilyen színészi teljesítményt követelt, de ezeket a dogmákat még túl is teljesítette az általa játszott Sherlock. A sorozat óriási sikert aratott, a BAFTA-díj mellet tizenkétszer jelölték Emmy-díjra is. A Sherlock rajongók örülhetnek, mert a 4. évad is elstartol majd jövőre! 

Megosztás facebookon