asdf

A Box Office-lista élén semmilyen veszély nem fenyegeti Magnetoekat

Hiába telt el 4 év az első X-Men film bemutatása óta, Charles Xavier professzorék sikere még most is töretlen. Még úgyis, hogy az eredeti X-Men trilógia lezáró része illetve a Farkas – eredeti nevén Rozsomák - eredettörténetét bemutató két mozi nem nyerte el maradéktalanul a rajongók tetszését.

Bryan Singer továbbra is a mutánsok „pszichológusa”

Avagy az X-Men első és második részének a direktora ismeri a legbehatóbban a beilleszkedési zavarokkal, társadalmi kirekesztettséggel küszködő mutánsokat. De lapozzuk fel mi is akkor egy kicsit a mutánsok nagy történelemkönyvet. Érezhetően esett a színvonal az X-Men 2 után, amikor Brett Ratner vette át a stafétabotot az X-Men: Az ellenállás vége című projekt élén. Szó sincs arról, hogy rossz film lett volna, csak épp hiányzott az a fajta különlegesség, amit Bryan Singer jó érzékkel csepegtetett bele a mutánsokba. Összességében azt kell mondani, hogy a trilógia lezáró része korrekt iparos munka volt, semmi több.

XMenDOFP_jelenet

Ellenben az X-Men: Az elsők rendezőjének, Matthew Vaughn-nak már sikerült visszanyúlnia ahhoz az alaphoz, amit Bryan Singer lefektetett. Nem csak minőségileg volt siker az X-Men: Az elsők, hanem anyagilag is, így a fiatal generációs X-Men csapat történetének a folytatását semmilyen veszély nem fenyegette. Annyi változás történt csupán, hogy az első rész „kapitánya” dobbantott a fedélzetéről. Állítólag nem értett egyet azzal, hogy a stúdió túl gyorsan akarja tető aláhozni a folytatást, ami így esetleg a minőség rovására mehet. Így kerülhetett újra a mutánsok közelébe Bryan Singer, aki köszönte szépen és élt is a lehetőséggel. Az X-Men: Az eljövendő múlt napjai jelenleg is 91%-os kritikai indexen áll a Rotten Tomatoes-on, de ami fontosabb: a rajongók is imádták!

XMenDOFP_jelenetfoto (7)

Ami pedig a bevételi számokból is gyönyörűen kimutatható: a 91 millió dolláros nyitányával rögtön a Box Office-lista élére állt Amerikában. A nemzetközi bevételekkel együtt (191 millió) pedig már most kaszabolja Farkas a 300-as határt. Nem kérdés, hogy a film sikeres lesz, és az sem, hogy ennek tükrében hamarosan érkezik is a folytatás. Számomra az egyetlen kérdés csak az, hogy milyen nézői zuhanást könyvelhet el a következő hétre, ugyanis messze az X-Men: Az eljövendő múlt napjai az a film, amit szinte mindenki imád, így a pozitív kritikai és nézői visszhang után minden esélye meg van arra, hogy remek nézői megtartással abszolválja listavezetőként a második hetet is.

Godzilla már csak nosztalgiával gondolhat vissza a dicső múlt napjaira

Várható volt, hogy X-Men lázban fog égni egész Amerika, ami a többi nagy költségvetésű blockbuster eredményeinek is keresztbetehet. Így járt a korábban nagy sikernek kikiáltott Godzilla is, aki most egy mélyütéssel a padlóra zuhant.

Hogy pontosan mit is értek mélyütés alatt? Hát a 66%-os nézői zuhanást! Azért, ha ezt a százalékot átváltanánk dollárba, akkor így is kapnánk egy csinos 31 millió dolláros bevételt. Így Amerikában már 156 millió dolláros „kárt” okozott Godzilla, a nemzetközi eredményekkel együtt pedig már bőven átlépett a 300 milliós álomhatáron.

godzilla

Nem kell megijedni, mert a Godzilla ennek ellenére is sikeres filmnek mondható, csupán arról van szó, hogy Amerikában a tervezetnél egy kicsit később fogja elérni a 200 milliós mérföldkövet.

Adam Sandleré a harmadik hely!

A remek 50 első randi után tűkön ülve vártam, hogy Adam Sandler és Drew Barrymore újra közös produkcióban szerepeljen. Előbbinek az elmúlt időszakban nem volt olyan filmje, ami akár csak megközelíthette volna az 50 első randi színvonalát.

blended_

Ennek ellenére a mozi nézőket nem igazán érdekelte a Sandler-Barrymore páros újabb közös filmje, hiszen a Kavarás (Blended) című vígjáték mindösszesen 14 millióval tudta megkezdeni a mozis hadjáratát. Bár a nem túl erős kezdésben biztosan benne van az is, hogy egyidejűleg mutatták be az új X-Men kalanddal.  Ez a számomra meglepő eredmény, annak fényében beszédes, hogy Adam Sandler értékelhetetlen filmje, a Nagy Fiúk 2 is 40 millióval tudott startolni.  

Bukás remélhetőleg még így sem lesz a Blended - 40 milliós költségvetésből készült-, de az már most látszik, hogy korántsem fog olyan számokat hozni, mint, amit vártak tőle. A következő hét adatai sorsdöntőek lehetnek.

Álom a 200 milliós határ a Pókembernek?

Már csak az ötödik pozíciót foglalja el a Box Office-listán A csodálatos Pókember 2.! Számomra továbbra is érthetetlen a hálószövő gyenge amerikai teljesítménye. Odaát a lehetőségek hazájában már ennyire ráuntak volna a falmászóra? Ha az első rész produkálta volna ugyanezeket a számokat, akkor azt valahol megtudtam volna érteni, hiszen rövid időn belül kétszer látni ugyanazon szuperhős eredettörténetét unalmas is lehet. De szerencsére nem így lett, így borítékolható volt a folyatatás. Ellenben a második részben már nem volt megkötve Marc Webb keze. Ezúttal már nem kellett újra lefektetni az alapokat. Csak hagynia kellett, hogy a hálószövő a saját útját járja.

A csodálatos Pókember 2.

A grandiózus folytatás ezzel szemben nem hozta a kötelezőt, már, ami a bevételeket illeti: újabb 53%-os nézettség zuhanás után 7 milliós bevételt könyvelhetett el magának, amivel még mindig a 200 milliós határ alatt van, pedig az előzetes elemzések már a múlt hét után azt várták, hogy bőven az álomhatár alját fogja súrolni. Ennek ellenére „csak” 184 millió dolláros bevételnél tart a cirka 220-250 millió dolláros költségvetésből forgatott blockbuster.

Csak azért nem ég a ház a Sonynál, mert nemzetközileg viszont pazarul teljesít a hálószövő: a világ többi részéről 489 millió ropogós zöldhasú vándorolt A csodálatos Pókember 2 számlájára, így mindennel együtt már belátható közelségbe került a 700 milliós határ, ami valószínűleg két héten belül meg is lesz.

Top 10-es amerikai bevételi lista

1. X-Men: Az eljövendő múlt napjai

2. Godzilla

3. Blended (Kavarás)

4. Rossz szomszédság

5. A csodálatos Pókember 2

6. Million Dollar Arm

7. A csajok bosszúja

8. Rio 2

9. Chef

10. Heaven is for Real

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon