asdf

Westeros legnagyobb tárgyalása

Várható volt, hogy a második rész okozta sokkot a készítők egy kicsit nyugodtabb, kisebb intenzitáson pörgő résszel oldják majd fel. Annak ellenére, hogy kaptunk jó pár választ a Láncok leverője című epizódban, még így is rengeteg a nyitott kérdés.

Tywin Lannister olyan esélyt kapott, amit Westeros összes aranyáért sem eresztene ki a kezei közül

Ez a megállapítás két dologra is igaz lehet. Mivel a Birodalom Védelmezője ideje korán, tragikus körülmények között életét vesztette a saját esküvői lakodalmán, felmerült a kérdés, hogy ki követi őt a trónon? Nem más, mint Joffrey öccse, Tommen, aki eddig jelentéktelen, súlytalan karakter volt a történetben. Ám ez valószínűleg mostantól másképp lesz. A bátyja teste jószerével még ki sem hűlt, a „ravatalozóban”, a bölcs nagyapa már is felmondatta vele a leckét: Mitől lesz jó uralkodó valaki?  Hát attól, hogy minden körülmények között hallgat a tanácsadóira. Vagyis a Király Segítőjére, a Hét Királyság legnagyobb oroszlánjára, Tywin Lannister-re.

game-of-thrones-season-3-episode-4-01

Abban a pár jelenetben, amelyben Tommen szerepelt, már kiderült, hogy habitusban és jellemben homlokegyenest elüt a kegyetlen, véreskezű bátyjától. Jóságos, de nagyon befolyásolható, aki valószínűleg betűről-betűre követni fogja a nagyapja és az édesanyja utasításait. Bármit el lehet mondani Joffrey-ról, de azt nem, hogy ne lett volna önálló személyisége. Neki aztán nem parancsolt egy oroszlán sem. Jó lehet, hogy a meggondolatlan döntéseivel háborúba taszította a Hét Királyságot és a saját fejére is pusztulást hozott.  Vele ellentétben Tommen nem tűnik többnek egy irányítható bábfiguránál, aminek a madzagját a háttérben a Kaszter-hegy uralkodója rángathat majd kénye-kedvére. A látottak alapján ki lehet jelenteni, hogy Tywin Lannisteré lett a Vastrón, még akkor is, ha ténylegesen nem is ülhet bele.

game-of-thrones-season-3-episode-4-

Ha ez még nem lenne elég boldogság a számára, a Sors úgy hozta, hogy végleg leszámolhat a megvetett fiával, Tyrion Lannister-rel is. Legalábbis az elmúlt évadokban nem sok jelét adta annak, hogy kedvelné az Ördögfiókát. Az egyetlen tette, amiben elismerte Tyrion adottságait, azaz volt, amikor kinevezte őt ideiglenesen a Király Segítőjének. De utólag ebben sem volt sok semmi köszönet, hiába védte meg hősiesen Királyvár népét, amikor az ostrom alatt állt.

Eljött hát a megfelelő pillanat arra, hogy kigyomlálja a gazt a házából. Szerencsére a fej lecsapás előtt, civilizált módon bíróság elé kerül az ügy, ahol Tyrion még bebizonyíthatja az ártatlanságát. Az élete egy három személyből álló bizottság kezébe került: az egyik a saját apja, a másik Mace Tyrell, a harmadik pedig nagy meglepetésre a dorne-i Oberyn herceg, aki még a Kistanácsba is meghívót kapott. A herceg és Tywin Lannister közös jelenete igazi katalizátorként működtette az egész epizódot. Szikrázott közöttük a levegő, azt meg egyenesen üdítő volt látni, hogy van olyan ember a Hét Királyságban, akinek nem remeg meg a térde Tywin Lannister-től. Érdekes lesz, hogyan alakul a kettejük kapcsolata és csak remélni merem, hogy hamar fény derül arra, hogy a herceg mit forral valójában. Egész egyszerűen tudom elképzelni, hogy azt az Oberyn herceget, aki ennyire gyűlöli az aranyhajú Lannistereket, ilyen könnyen idomítani lehetne.

game-of-thrones-season-3-episode-4-02

Tyrion közelgő tárgyalása – szerencsétlent mindenki el akarja tenni az útból – egy újabb „műfajt” hozott sorozatba: még hozza a krimit. Ki a valódi gyilkos?  Mert biztos, hogy nem ő mérgezte meg az irányíthatatlanná vált fiatal királyt. De ha nem ő, akkor mégis kitette? Ez pedig elindíthat egy nyomozós szálat Királyváron belül. Nem a klasszikus értelemben vett krimire gondolok, csupán a műfajból átvett stíluselemekre.

Sansa Lord Baelish, Arya pedig a Véreb társaságát élvezi

Ugyan férjével együtt Sansa-t is első számú gyanúsítottként kezelik, neki mégis sikerült időben biztos helyre szöknie Királyvárból. A biztos helyet Lord Baelish hajójára értem. Meglátjuk, hogy mennyire lesz ott valóban biztonságban. Minden félelmem és kételyem ellenére, örülök, hogy Sansa annyi borzalom és megaláztatás után végre elhagyhatta a kígyófészket. Megérdemelné már, hogy újra hazatérhessen.

Csakúgy, mint Arya, aki továbbra is megállíthatatlanul menetel előle Vérebbel az oldalán, akit továbbra sem tudok hova tenni. Egyszerre kegyetlen és barátságos. Bárhogy is legyen, az egyszer biztos, hogy egy nagyon fura és érdekes kapcsolat alakult ki köztük. Kíváncsi leszek, hogy végül hova fog kifutni ez a cselekményszál.

Viharbanszületett Daenerys Targaryen, a Hódító

Legalábbis a Hét Királyság krónikáiba ezzel a titulussal kellene bekerülnie. Amíg Westeros-on a Lannister, Greyjoy és a többi a ház el van foglalva azzal, hogy újabb és újabb borson törjön a másik orra alá, addig Khal Drogo özvegye megállíthatatlanul halad előre a célja felé. Egymás után szabadítja fel a rabszolgákat, akik önként, szabad akaratuktól vezérelve állnak be a Sárkányok Anyjának egyre duzzadó seregébe. Ezúttal egy olyan városhoz érkezett, ami első látásra nagy falatnak tűnik, ám a Khaleesi igencsak meggyőzően tud érvelni.

Game-of-Thrones-s04e03

Kínzóan bosszantó volt, ahogy a rész végére „megszaladt” a vágó keze a felvett anyagon, mert úgy ért véget, mintha félbe vágták volna. Hasonló érzésem volt a Hobbit: A Smaug pusztaságánál. Ott is úgy ért véget a film, hogy sejteni, sőt szinte tudni lehet, hogy mi lesz a következő felvonásban, mégis piszok idegesítő volt a befejezése.  Itt is a helyzet, annyi különbséggel, hogy szerencsére nem hónapokig, hanem csak jövő hétig kell várnom.

Trónok harca SO4E02

Trónok harca SO4E01

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon