asdf

Superman kalandjai Hollywoodban 2. rész: Televíziós sorozatok

A világ legismertebb hőse a sorozatokba is bele kóstolt.

 supermanwallpaper1950s

Az első tévés szereplés

Miután meghódította a rajzfilmek és a mozi világát, Superman kipróbálta magát a televízióban is. 1951-ben tűnt fel először a Superman kalandjai nevet viselő sorozatban, mely 1958-ig 104 részt élt meg. Először az eddigiekhez hűen is fekete-fehér volt, majd 1955-től az új technológia segítségével már színesben láthatta a közönség. Clark Kent-et George Reeves személyesítette meg, akinek 1959-es halála miatt végül nem tudták folytatni a sorozatot. Bár a kritikusok nem kedvelték, a közönség ezt a feldolgozást is imádta. 

Érdekesség, hogy 1958-ban a producer kitalált egy spin-off sorozatot Superpup címmel, ami a közkedvelt szuperhős mítoszát egy olyan világba helyezte át, ahol mindenki kutya. A felvételeket élő emberekkel készítették el, akikre kutyajelmezt adtak. A végeredmény annyira röhejes lett, hogy sosem került adásba. 

Az első kísérletek Superman fiatalkorának bemutatására

1961-ben egy újabb sorozattal próbálkoztak, ami a szuperhős fiatalabb éveit mutatta volna be, azonban az első rész után leálltak a produkcióval. Összesen 12 rész történetét írták meg, amik végül sosem készültek el, de a Superboy and Superpup: The Lost Videos című könyvben megjelentek a kilencvenes években. Bár a tv-ben sosem adták le, később az elkészített pilot epizód megvásárolható volt különleges többlemezes kiadások bónusz anyagaként DVD-n. A tervek szerint ezúttal Johnny Rockwell játszotta volna a címszerepet, őt azonban nem tette híressé a Krypton bolygó szülötte.

Végül Superboy 1988-ban célhoz ért, a négy évadot megélt sorozat Clark Kent főiskolás éveit mutatta be, a főszerepben Gerard Christopher-rel. 

 

Superman magánélete

1993-ban következett a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai című újabb sorozat, mely 1997-ig még négyévadnyi kalanddal növelte az Acélember történetét. Egyből hatalmas siker lett mind a közönség, mind a szakmabeliek körében. A korábbiaktól eltérően itt a Clark Kent és Lois Lane közötti szerelmi szál került a történet középpontjába. A párost Dean Cain és Teri Hatcher jelenítette meg az összesen 88 epizódot megélt produkcióban. 

 

Smallville

 Season-7-smallville-313236_1280_1024

Az eddigi legsikeresebb sorozat a 2001 és 2011 között sugárzott Smallville lett. A korábbi Superboy alapján készült széria Clark Kent fiatal korát mutatta be, hogy miként vált egy farmerfiúból a világ megmentőjévé. A szuperhőssé válása előtti kalandjai két részre oszlanak, az első négy évad a középiskolás éveket mutatta be, majd az ötödik évadtól áttértek a felnőtté válás problematikájára. A karakter történetében eddig leghosszabban, a 10 évad során összesen 217 epizódon keresztül Tom Welling bújt Clark Kent sebezhetetlen bőrébe. A kimagasló nézettség mellett többször megnyerte a televíziózás Oscar-díjaként is emlegetett Emmy-t, valamint számtalan egyéb díjjal is jutalmazták.

A Smallville alkotói 2005-ben kísérletet tettek egy másik DC Comics szuperhős, Aquaman történetét feldolgozó sorozat elkészítésére, azonban ez is csak egy első részt élt meg. Később a hatodik évad egyik epizódjában feltűnt Zöld Íjászt szúrták ki maguknak. Ez a produkció végül létrejött, de a Smallville-től teljesen külön, önálló történettel, Arrow címmel kezdték el sugározni 2012-ben.

 

Megosztás facebookon